Ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων ΛΑΣΥ για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Ληξουρίου

77

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ 

του Δημ. Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωση Βαγγέλη Βαλλιάνου

Κ. Δήμαρχε, ο δήμος μας σήμερα έχει πολλούς συμπολίτες μας κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Επιπλέον υπάρχουν μικρά τυροκομικά εργαστήρια, κυρίως οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις, που στο σύνολο τους παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. 

Όμως, σε επίπεδο Δήμου δεν υπάρχει η στοιχειώδης  επιστημονική βοήθεια και συνδρομή προς τους παραπάνω αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να παράγουν ποιοτικότερα και πιο αποδοτικά τα προϊόντα τους, μιας και η πρόοδος  της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση των παραπάνω.  

Ερωτάσθε: 

  1. Προτίθεται ο δήμος Ληξουρίου να προσλάβει, έστω και με τη διαδικασία σύμβασης, γεωπόνο και κτηνίατρο για την κάλυψη των αναγκών αυτών; 

  1. Ποιες πρωτοβουλίες ως Δημοτική Αρχή προτίθεστε να πάρετε ώστε σε κάθε περίπτωση οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας να έχουν επιστημονική υποστήριξη στην σημαντική αυτή  επαγγελματική δραστηριότητα που στηρίζει τους ίδιους και την τοπική οικονομία.


Ερώτηση Λογοδοσίας της Δερέ Ελένης Δημοτικού Συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση για το παραλιακό μέτωπο Ληξουρίου.

Όλοι γνωρίζετε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο και ιδιαίτερα στον περιβάλλοντα χώρο 1ου Δημοτικού σχολείου και ξενοδοχείου «Summery», ιδιαίτερα μετά την εγκατάλειψη του χώρου από το ΓΕΛ Ληξουρίου που στεγαζόταν εκεί σε κοντέινερ.

Η εικόνα είναι απογοητευτική και συνάμα ελλοχεύει κίνδυνος για όσους συμπολίτες μας, κυρίως νέους που θα ήθελαν να κάνουν χρήση του χώρου λόγω της εγκατάλειψής του. 

Συγκεκριμένα, σε ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη όπως το συγκεκριμένο, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει εγκαταλελειμμένα και σκουριασμένα κοντέινερ, ξηλωμένο στέγαστρο, διαλυμένη περίφραξη, χορταριασμένο και επικίνδυνο γήπεδο μπάσκετ, βρώμικο και εκτεθειμένο αγωγό όμβριων , πιθανόν και λυμάτων κ.α., που συνθέτουν μια εικόνα τριτοκοσμική, η οποία, εκτός των άλλων, κρύβει και αρκετούς κινδύνους για πολίτες και επισκέπτες.

Με δεδομένο ότι η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου είναι ένα έργο που η Δημοτική Αρχή το έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες, θεωρούμε ότι, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο μέρος, πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να αρθεί κατά πρώτον η όποια επικινδυνότητα και κατά δεύτερον να υπάρξει εξωραϊσμός του χώρου, έτσι ώστε να πάψει να αποτελεί μια ντροπή για την πόλη του Ληξουρίου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε τι ενέργειες θα κάνετε ώστε: 

  • Να αρθεί η επικινδυνότητα στο συγκεκριμένο χώρο
  • Να εξωραϊστεί και να αποδοθεί στους πολίτες και στους επισκέπτες για να τον χρησιμοποιούν με ασφάλεια, έως ότου φυσικά ενταχθεί (αν ποτέ ενταχθεί..) στον συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου

Ληξούρι 29/10/2024                                  Δερέ Ελένη

                                          Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση


Ερώτηση Λογοδοσίας  του Ευαγγέλου Φαρακλού Δημοτικού Συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση για το ΚΤΕΟ Ληξουρίου.

Το ΚΤΕΟ Ληξουρίου αποδόθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Δήμο Ληξουρίου, λόγω της εγκατάλειψής του, ως περιφερειακή υπηρεσία. 

Κατά τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του,  το 1996, ήταν στελεχωμένο με δύο υπαλλήλους του Γραφείου Συγκοινωνιών και λειτουργούσε μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αργότερα επανδρώθηκε με 4 υπαλλήλους και λειτουργούσε σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Για την ιστορία, το ΚΤΕΟ, κατασκευασμένο από το 1991 επί δημαρχίας Γ.   Φιλιππάτου,  πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία της Παλικής αλλά και σε όλο το νησί, μέχρι τους σεισμούς του 2014. Με τους σεισμούς προκλήθηκαν ζημιές  στο κτίριο και ειδικότερα στο υπόστεγο ελέγχου καυσαερίων και στην οροφή, προέκυψαν προβλήματα στεγανότητας του κτιρίου αλλά και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διακόπτοντας έτσι  τη λειτουργία του.

Το 2015, μετά από αίτημα της  Δ.Τ.Υ. της Περιφέρειας προς το ΤΑΣ, έγινε ο σχετικός  έλεγχος από τον ΤΑΣ και στις 10-1-2022 εκδόθηκε άδεια επισκευής.

Ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και δεν υπήρξε καμία μέριμνα, ούτε από την τότε  Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, ούτε από την Περιφέρεια Ι.Ν., για να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών. Αντίθετα και μέχρι σήμερα, από την σημερινή Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλειφτεί ανεπισκεύαστο , εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, που δημιούργησαν επιπλέον φθορές και ζημιές και στο κτίριο, στις ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις του και στην περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου. 

Όσο το κτίριο αυτό δεν προστατεύεται, τόσο θα αυξάνεται το όποιο κόστος επισκευής και γενικότερου ευπρεπισμού του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και η σημερινή κατάσταση του κτιρίου,  αποδεικνύουν ότι άλλη μια δημόσια υποδομή, που  κάλυπτε μια λαϊκή ανάγκη  με πολύ χαμηλό κόστος για τους πολίτες, εγκαταλείφθηκε από το κράτος και την Δημοτική Αρχή ακριβώς γιατί δεν απέφερε κέρδη αλλά αντίθετα αποτελούσε «περιττό  κόστος». Για μια ακόμη φορά η αρχή του «κόστους- οφέλους» της Ε.Ε. και όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων βρήκε την εφαρμογή και στο ΚΤΕΟ Ληξουρίου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε: 

  • να προστατευθεί ο χώρος, να επισκευαστεί για να γίνει λειτουργικός προς όφελος του λαού της Παλικής.

Ληξούρι 29/10/2024                                    Ευάγγελος Φαρακλός

                                                      Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!