ΘΕΜΑ ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. 14.12.2024
ΝΕΡΟ ΥΓΙΕΙΝΟ, ΦΘΗΝΟ, ΕΠΑΡΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά μαζί με τα μικρότερα νησιά απαιτούν τώρα, υγιεινό, φθηνό και επαρκές νερό.
Λαϊκά νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροεπαγγελματίες των νησιών μας απαιτούν να δοθεί άμεση λύση τώρα.
Δεν πάει άλλο… ως εδώ.
Κυβέρνηση, Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, Δημοτικές Αρχές των νησιών μας, δεν είχαν και δεν έχουν σε προτεραιότητα να εξασφαλίσουν το βασικό κοινωνικό αγαθό για την ζωή του ανθρώπου το νερό.
Δεν συντήρησαν,
Δεν αντικατέστησαν,
Δεν κατασκεύασαν,
Δεν χρηματοδότησαν,
Δεν ενισχύθηκαν οι ΔΕΥΑ με μόνιμο προσωπικό,
Δεν απέκτησαν οι ΔΕΥΑ τα μέσα (μηχανήματα, εξοπλισμό κλπ).
Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια;
Άφησαν, να απαξιωθούν δίκτυα, εγκαταστάσεις, υπηρεσίες.
Άφησαν, τους μεγάλους οφειλέτες (ξενοδοχεία, μεγάλες επιχειρήσεις κλπ) ανέγγιχτους.
Άφησαν, την κυβέρνηση να συνεχίζει να επιβάλει στις ΔΕΥΑ να πληρώνουν το ρεύμα ως οικιακοί καταναλωτές, ενώ από την άλλη οι βιομηχανίες έχουν μεγάλες εκπτώσεις και απαλλαγές.
Άφησαν, τα δίκτυα του νερού με απώλειες έως 60%. χωρίς αντιπλημμυρικά έργα που θα τα προστάτευαν αλλά και θα αποταμίευαν το νερό που χάνεται στην θάλασσα.
Άφησαν τα νησιά χωρίς έργα, φράγματα, λιμνοδεξαμενές που θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα.
Τι κάνουν τώρα;
Λειτουργούν κατασταλτικά.
Επιβάλουν αυξήσεις.
οι εργολαβικές εταιρείες ξεκοκαλίζουν τους προϋπολογισμούς των ΔΕΥΑ.
Προωθούν την κατασκευή ανεπαρκών, κοστοβόρων εργοστασίων αφαλάτωσης για να αυγατίσουν τα κέρδη των εταιρειών που τα αντιπροσωπεύουν.
Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν όλες οι προηγούμενες, νομοθέτησε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποχέτευσης για να αποφασίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ολοκληρώνοντας την πολιτική της Ε.Ε., το νερό να είναι εμπόρευμα ακριβό και όχι κοινωνικό αγαθό.
Με τον νέο νόμο περί συγχωνεύσεων που προετοιμάζεται μεγαλώνει η πίτα των υδατικών πόρων προς ιδιωτικοποίηση, ενισχύεται η εισπραξιμότητα.
Η Περιφερειακή Αρχή και οι Δημοτικές αρχές όλο αυτό το διάστημα με μεγάλα λόγια, κορώνες, επιστολόχαρτα, συναντήσεις με υπουργούς, διαπιστώσεις, αντεγκλήσεις, κάλπικες πολιτικές αντιπαραθέσεις, εντυπώσεις και εφησυχασμό, έχουν δώσει όλο το χρόνο στην Κυβέρνηση να περνάει τα σχέδιά της.
Χωρίς να εναντιώνονται διαχρονικά με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του νερού δίνουν μάχη χαρακωμάτων στην μορφή και όχι στο ρόλο των ΔΕΥΑ, χωρίς να διεκδικούν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και τα αναγκαία έργα διαχείρισης του νερού στα νησιά μας που πνίγονται από τις βροχές.
Διεκδικούμε:
• Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, (αντικατάσταση δικτύων, δημιουργία φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών κ.λ.π.) για την οριστική λύση του προβλήματος.
• Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ, κατάργηση του νέου νόμου και όλου του πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
• Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
• Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού. Επισκευή και καθαρισμό όλων των Δημοτικών και Κοινοτικών δεξαμενών, ταμιευτήρων κλπ.
• Κατασκευή και τοποθέτηση δεξαμενών.
• Εργαστηριακός έλεγχος όλων των δικτύων ύδρευσης έκτακτα, αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος.
• Αποζημίωση των λαϊκών οικογενειών, αγροτών, κτηνοτρόφων και μικροεπαγγελματιών από τις συνέπειες των διακοπών και έλλειψης νερού.
Όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να αποτελούν πλαίσιο συζήτησης και αιτημάτων των Περιφερειακών, Δημοτικών Αρχών, Τοπικών Συμβουλίων και φορέων των νησιών σε οργανωμένη συζήτηση με οδικό χάρτη διεκδικήσεων ως κανονικό Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της επερχόμενης συνεδρίασης του Π.Σ
Στήριξη και συμμετοχή στην οργάνωση των διεκδικήσεων με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.
Κινητοποίηση και συγκέντρωση στην Αθήνα του λαού των νησιών μας στα αρμόδια υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την πολιτική αντίληψη ότι το είναι ΝΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ & ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, προϋποθέτουν τον προσανατολισμό της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική «κόστους-οφέλους», των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός
04.12.2024