Για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε επιλεκτικά ανίκανος να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού μας από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Θεατές στο ίδιο σκηνικό, όπως άλλωστε και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις (Αγία Ευφημία, Άσσος, Καραβόμυλος, Χάρακας, Ληξούρι κ.α.), οι κάτοικοι της κεντρικής και νότιας Κεφαλονιάς βιώνουν από χθες την ανεπάρκεια τόσο των αντιπλημμυρικών υποδομών όσο και των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας, προσπαθώντας από μόνοι τους να προστατευτούν από τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας.
Για ακόμη μία φορά και ενώ η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη, με την πρώτη βροχή έκλεισαν οι δρόμοι από νερά και κατολισθήσεις, το νησί κόπηκε στα δύο, πλημμύρισαν σπίτια και αυλές, άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην κινδυνέψουν, ζώα και περιουσίες βρέθηκαν στο έλεος του καιρού.
Το ενετικό γεφυράκι στο Αφράτο είναι απροσπέλαστο, ο δρόμος στο Καρούζα επίσης, κομμένος εντελώς ο δρόμος προς Τραπεζάκι, διαλυμένη όλη η παραλία στο Τραπεζάκι, πλημμυρισμένα σπίτια σε Τραυλιάτα-Περατάτα, Κεραμειές, Κάτω Λειβαθώ, πλημμυρισμένο το Νηπιαγωγείο στον Πόρο, ο δρόμος από Πόρο προς Σκάλα κομμένος και αμέτρητες ακόμα καταστροφές σε όλο το νησί. ‘
Εύλογα μπορεί πλέον να αναρωτηθεί κανείς, γιατί όταν βρέχει ή δεν βρέχει, όταν φυσά ή δεν φυσά, όταν έχει ήλιο ή δεν έχει, όταν χιονίζει ή όχι, συμβαίνουν τακτικά τέτοιας έκτασης και έντασης καταστροφές και κάθε φορά κράτος και τοπική διοίκηση να τα φορτώνουν όλα, στα ίδια τα καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή.
Η αλήθεια βρίσκεται όμως στην πολιτική του «κόστους- οφέλους» που υμνούν και υλοποιούν όλες τις κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές των κομμάτων του συστήματος ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι παρατρεχάμενοι τους και στην οποία δεν είναι επιλέξιμες και προτεραιοποιημένες οι δαπάνες για τα ολοκληρωμένα σχέδια πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι διαχρονικά οι κρατικοί μηχανισμοί και η τοπική διοίκηση (Δήμοι και ΠΙΝ), δεν ολιγωρούν απλά στην υλοποίηση τέτοιων έργων και υποδομών αλλά τα θεωρούν «κόστος», αφήνοντας να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Γιατί το κόστος της αποκατάστασης μια καταστροφής λογίζεται από το κεφάλαιο και το κράτος μικρότερο σε σχέση με το κόστος της ουσιαστικής πρόληψης.
Στην ίδια λογική και την ίδια ώρα θεωρούν αναγκαίες και κατά προτεραιότητα τις χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή έργων-«βιτρίνας» που εξυπηρετούν κυρίως το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.
Εδώ και τώρα, ο λαός να διεκδικήσει :
-Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία στο 100%.
-Αντιπλημμυρικά έργα, που να θωρακίζουν όλο το νησί.
-Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
-Έστω και τώρα άμεση ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας.
ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ 14/2/2025