Αναδημοσιεύουμε τα επίσημα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων από τη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 2025. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συζητήθηκε η ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κέρκυρας, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την καθυστερημένη ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 στην Κεφαλονιά.

Ο βουλευτής ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι το προειδοποιητικό μήνυμα δεν εστάλη πριν από την καταιγίδα της 13ης Φεβρουαρίου, αλλά 24 ώρες αργότερα, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολούθησαν την καταστροφή. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της κήρυξης του Δήμου Αργοστολίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η συζήτηση αποδείχθηκε αποκαλυπτική, καθώς προέκυψε ότι ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ήταν αυτός που αρνήθηκε τη λειτουργία του 112, ενώ παράλληλα αποσαφηνίστηκε τι μέλλει γενέσθαι με την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

√ Μπορείτε να κατεβάσετε τα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου 2025-2-24 (Ερώτηση Αυλωνίτη Απάντηση Κικίλια για κακοκαιρία ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ… σελ 75 έως 90)  . Το θέμα της επερώτησης του κ. Αυλωνίτη, καθώς και η απάντηση του Υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, περιλαμβάνονται στις σελίδες 75-90, οι οποίες είναι μαρκαρισμένες για τη διευκόλυνσή σας.

Η αλήθεια λοιπόν είναι πολύ απλή! Διαβάστε την!

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Κ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Π΄Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.10΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Συνεχίζουμε τώρα με την όγδοη με αριθμό 537/15-2-2025 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Ανεξάρτητου Βουλευτή Κέρκυρας κ. Αλέξανδρου – Χρήστου Αυλωνίτη προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: «Απαράδεκτη η εικοσιτετράωρη καθυστέρηση της ενεργοποίησης του «112» για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κεφαλονιά».

Κύριε Αυλωνίτη, έχετε τον λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Μου έκανε εντύπωση η τελευταία φράση ότι άμα το πει ο κ. Μητσοτάκης, θα λυθεί το πρόβλημα. Τέλος πάντων! Καλή φράση! Καλή ατάκα!
Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ που ήρθατε.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά, γιατί επιληφθήκατε του θέματος, για τη σφοδρή κακοκαιρία που υπέστη το νησί της Κεφαλονιάς στις 13-2-2025. Είχαμε μεγάλες καταστροφές. Υπέστησαν καταστροφές κυρίως οι περιοχές νότια της Κεφαλονιάς, στο νότιο μέρος της Κεφαλονιάς. Βούλιαξαν ουσιαστικά στις λάσπες τα χωριά μας, αγροτικές εκτάσεις. Θα σας θυμίσω ότι ήταν πολλές ζημιές στον Πόρο, τη Σκάλα, τα Περατάτα, τα Ομαλά, το ενετικό γεφύρι.
Το περίεργο σε όλη αυτή την ιστορία ήταν όμως ότι δεν λειτούργησε το «112» για να προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι επέρχεται σφοδρή καταιγίδα, έτσι ώστε να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και, σε κάθε περίπτωση, να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Το «112» ήχησε ακριβώς μετά από είκοσι τέσσερις ώρες, όταν είχε ολοκληρωθεί η καταιγίδα.
Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα αυτοκίνητά τους τέσσερις με πέντε ώρες. Τα σχολεία λειτούργησαν. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, η έλλειψη του «112» είχε τις αρνητικές συνέπειες όπως αυτές εμφανίζονταν πριν την κατάσταση του «112». Και όλοι γνωρίζουμε το πόσο μεγάλη σημασία έχει το «112».
Πρέπει να σας πω αυτό που σχολιάζει ο κόσμος, ότι σε πολλές των περιπτώσεων το «112» λειτουργεί για ειδοποιήσεις περί μεγάλων κακοκαιριών, μεγάλων δηλαδή φαινομένων καιρικών, και στη συνέχεια έχουμε ασήμαντες ουσιαστικά καταστάσεις. Και σε άλλες, ουσιαστικά ενεργοποιείται πολύ αργά. Και θυμίζει αυτό το ανέκδοτο με τον βοσκό και τους λύκους.
Θέλω να πω ότι θα πρέπει ουσιαστικά το «112» να ενεργοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε πραγματικά να επιφέρει τα θετικά αποτελέσματα που ουσιαστικά αυτά μας οδήγησαν να το δημιουργήσουμε.

ΒΟΜΒΑ ΚΙΚΙΛΙΑ: Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος αρνήθηκε να ηχήσει το 112 (vid)

Θα πρέπει να τονίσω ότι η Πυροσβεστική απεγκλώβισε και πολύ κόσμο, αλλά κινδύνεψαν ζώα, καλλιέργειες. Κατά συνέπεια, υπάρχει το αίτημα της αποζημίωσης.
Θέλω εδώ να σας θυμίσω ότι στον «Μπάλλο» και τον «Ιανό», τις δύο μεγάλες κακοκαιρίες, η Κεφαλονιά είχε υποστεί μεγάλες ζημίες και η αποκατάστασή τους ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και ανέρχεται σε ένα ποσοστό μεταξύ 40% και 50% της ζημίας που υπέστησαν.
Κατά συνέπεια, λοιπόν επικεντρώνομαι στο ερώτημα για το οποίο συντάχθηκε και απευθύνθηκε σε εσάς η επίκαιρη ερώτηση.
Γιατί υπήρξε αυτό το πρόβλημα της συνεννόησης με τις πραγματικές καταστάσεις που βίωσαν οι Κεφαλλονίτες; Μιλάω για το «112». Σε πόσο καιρό θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ζημιών; Και πόσο χρόνο διαβλέπετε, δηλαδή οι υπηρεσίες, ο δήμος, η περιφέρεια και το δικό σας Υπουργείο, για να αποζημιωθούν αυτοί που υπέστησαν ζημία κατά την κακοκαιρία που σας περιέγραψα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Αυλωνίτη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Κύριε

Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.
Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση.
Δεν είστε υποχρεωμένος να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες, αν και νομίζω ότι είχατε πολύ χρόνο για να προσαρμοστείτε στις νομοθετικές διατάξεις τις οποίες έφερα τον Δεκέμβρη του 2022 προς το 2023 σε ό,τι έχει να κάνει με την περαιτέρω οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, που είχαν πολύ σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα και στο κομμάτι της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρών και σε ό,τι άλλο έκτακτο προκύπτει.

Επί της ουσίας, για να το ξέρετε, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δια νόμου εκδίδει έκτακτο δελτίο είτε επιδείνωσης καιρού είτε ακόμα πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Στη συνέχεια, συγκαλείται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου την οποία έχουμε συγκροτήσει και οι επιστήμονές μας, άρα οι ειδικοί, ενημερώνουν διεξοδικά για τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων και τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν.

Με βάση αυτές τις επιστημονικές προγνώσεις -και όχι το τι λέω εγώ ή εσείς-, προχωρούμε σε ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Σώματα Ασφαλείας, Στρατός, τα αρμόδια Υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων και ούτω καθεξής, με στόχο τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού για την καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα στο πεδίο κατά την έλευση του οποιοδήποτε καιρικού φαινομένου.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, δε, πάντα θέτουμε στους επιστήμονές μας το ερώτημα αν χρειάζεται να εκδοθεί μήνυμα «112» και εφόσον μας το εισηγηθούν, προχωράμε άμεσα στην έκδοση του μηνύματος αυτού στις περιοχές που υποδεικνύουν οι επιστήμονες.

Στη συγκεκριμένη χρονική περίπτωση και στο συγκεκριμένο συμβάν θέλω να σας πω ότι, όπως γνωρίζετε, φαντάζομαι, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν εξέδωσε κανένα έκτακτο δελτίο. Μπορεί να συμβεί αυτό. Τα επιστημονικά εργαλεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν είδαν στην περιοχή τη ραγδαιότητα αυτή την οποία τελικά αντιμετωπίσαμε.

Άρα, ούτε επικίνδυνα φαινόμενα ούτε επιδείνωση του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κατά συνέπεια, δεν συγκλήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ούτε εκδόθηκε προληπτικό μήνυμα από το «112».

Παρόλα αυτά, ακόμα και για την αλλαγή του καιρού εμείς ειδοποιήσαμε, όπως οφείλαμε, όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως σας ανέφερα πιο πάνω, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του επικίνδυνου καιρικού φαινομένου σε τοπικό επίπεδο, όπως συνέβη και λέτε κι εσείς κύριε συνάδελφε, στην Κεφαλονιά.

Υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. Λέγεται «Δάρδανος». Και αυτό είναι κατατεθειμένο, ψηφισμένο και υλοποιείται από τους επιχειρησιακούς παράγοντες, από την Πολιτική Προστασία, από την Πυροσβεστική και όλα τα συναρμόδια όργανα. Προβλέπει, λοιπόν, και έκδοση του «112», εφόσον καλέσει ο κύριος Δήμαρχος και το αιτηθεί, γιατί μπορεί να υπάρχουν τοπικά φαινόμενα, όχι υπερτοπικά.

Πράγματι, λόγω της ραγδαιότητας του καιρού και της σφοδρότητας της κλιματικής κρίσης, παρουσιάζονται πλέον και τοπικά φαινόμενα, τα οποία ο επικεφαλής, μετά από συντονιστικό ή κατά μόνας, μπορεί να εισηγηθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Μπορεί να ζητήσει λοιπόν την άμεση έκδοση του «112».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κύριος Δήμαρχος ουδέποτε ζήτησε από το ΕΣΚΕΔΙΚ να προχωρήσουμε στην έκδοση του «112». Παρόλα αυτά, το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινώνησε με την τοπική αυτοδιοίκηση και ρώτησε αν και εφόσον ζητείται από τους κυρίους Δημάρχους να βγει το «112». Η απάντησή τους ήταν αρνητική, καθώς έκριναν εκείνη τη στιγμή ότι δεν χρειάζεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο πεδίο, κύριε συνάδελφε, δεν ήταν οι πάντες: η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κύριος Δήμαρχος, οι συνεργάτες του, η Πολιτική Προστασία, ο δεύτερος βαθμός, ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης. Δεν σημαίνει ότι δεν είχαν φέρει μηχανήματα έργου και δεν έκαναν όλοι μαζί τις προσπάθειες, οι οποίες απαιτούνταν, προκειμένου να υποστηρίξουν την περιοχή για την κακοκαιρία.

Μου λέτε «ήχησε το 112 μετά από 24 ώρες». Την επόμενη ημέρα που η ΕΜΥ μάς ενημέρωσε για νέο κύμα έντονων βροχοπτώσεων στο Ιόνιο -μέχρι εκεί- επικοινωνήσαμε ξανά με το ΕΣΚΕΔΙΚ και τον κύριο Δήμαρχο Αργοστολίου και τότε ο κύριος Δήμαρχος Αργοστολίου εισηγήθηκε την έκδοση «112», όπως και έγινε. Άρα, υπάρχει τρόπος και μεθοδολογία οργανωμένη και δομημένη παντού.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ: Η αλήθεια για το 112 είναι πολύ απλή και απέχει πολύ απ’ τις σκοπιμότητες και τη μικροπολιτική

Μπορεί να συμβεί και αυτό. Πράγματι, συνέβη. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να μην «δει» κάποια τοπική κακοκαιρία. Δυστυχώς, λόγω της ραγδαιότητας και λόγω υπαγωγής των καιρικών συνθηκών στη βίαιη, πλέον, ραγδαία εναλλαγή του καιρού, αυτό συνέβη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας, όπως βλέπετε. Παρ’ όλα αυτά, το ΕΣΚΕΔΙΚ ενημέρωσε όλους τους φορείς.

Στη δευτερολογία μου θα σας αναφέρω τα μέτρα, τα οποία ζητάτε, σε ό,τι έχει να κάνει με το Υπουργείο μας, της Πολιτικής Προστασίας και την εν λόγω περιοχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο κ. Αυλωνίτης έχει τον λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω τα μέτρα που έχετε πάρει. Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων, εάν είναι θετική ή αρνητική. Διότι, εάν επί είκοσι τέσσερις ώρες βρέχει και εσείς περιμένετε την ειδοποίηση από τον Δήμαρχο ή από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της Κεφαλονιάς, για να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό -όποιον μηχανισμό εσείς ελέγχετε, παρακολουθείτε και εντέλλεσθε-, τότε δεν πάμε καλά.
Στην Κεφαλονιά έβρεχε περίπου είκοσι τέσσερις ώρες. Να σκεφτείτε ότι κατά τον χρόνο του πηγαιμού των παιδιών στο σχολείο έβρεχε με καταρρακτώδη τρόπο και είχαν γίνει όλα αυτά που σας περιέγραψα προηγουμένως.
Να σας υπενθυμίσω ότι οι μετεωρολόγοι είχαν αναφερθεί σε αυτό και θα σας προσκομίσω ανάρτηση του μετεωρολόγου κ. Τσατραφύλλια, ο οποίος αναφερόταν, μάλιστα, συγκεκριμένα ότι θα έπεφταν εκατό τόνοι νερού και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για βροχοπτώσεις ισχυρές, με μεγάλα ύψη βροχής. Δεν ξέρω, εάν αυτός ο μετεωρολόγος υπάγεται, είναι δημόσιος υπάλληλος και σας συμβουλεύει μαζί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θέμα δεν είναι ότι ενεργοποιείται το «112» μέσα από μια διαδικασία, αλλά να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να ενεργοποιηθεί. Και όταν βρέχει, το βλέπουν οι πάντες. Δηλαδή, όταν βρέχει και πλημμυρίζει ο δρόμος και το βλέπουμε ακόμα και εμείς, που είμαστε αδαείς περί των προβλέψεων μιας κακοκαιρίας, δεν μπορείτε να περιμένετε τον δήμαρχο, ούτε την αρμόδια υπηρεσία, να σας ειδοποιήσει που έκανε τόσο μεγάλο σφάλμα! Γιατί, εάν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε επίκαιρη ερώτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, έχω την εντύπωση ότι κάπου αλλού θα έριχναν τις ευθύνες και όχι να πετάξουν στην επιστημοσύνη τους το μεγάλο λάθος. Τουλάχιστον εγώ, έτσι νομίζω.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή κρινόμαστε όλοι εκ του αποτελέσματος, και οι επιστήμονες και εσείς ως Υπουργείο, το αποτέλεσμα είναι ότι αποτύχατε και οι ζημίες που έχει υποστεί το νησί της Κέρκυρας είναι μεγάλες. Η προπαγανδιστική -ας το πούμε έτσι- προσπάθεια του Βουλευτή κ. Καππάτου, ότι επειδή ήρθαν δύο μηχανήματα εκεί από τον Στρατό κ.λπ., θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα, δεν καλλωπίζει την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το έζησαν οι Κεφαλλονίτες.
Τώρα θέλω, όπως είπατε στη δευτερομιλία σας, να μας πείτε τι ακριβώς συνέβη με τον «Ιανό» και τον «Μπάλο»; Πώς είναι δυνατόν ο κόσμος αυτός αφενός μεν να μην έχει ικανοποιηθεί πλήρως; Και όποιοι έχουν ικανοποιηθεί, έχουν ικανοποιηθεί σε ποσοστό, όπως είπα στην πρωτομιλία μου, 40% με 50%.
Πέστε μας, όμως, συγκεκριμένα: Αυτοί οι άνθρωποι πότε θα αποζημιωθούν; Πότε θα ολοκληρωθεί, ας το πούμε, η πραγματογνωμοσύνη; Πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα; Γιατί υπάρχουν αγροτικές εκτάσεις, υπάρχουν επιχειρήσεις, υπάρχουν, δηλαδή, ιδιοκτήτες τέτοιων λειτουργιών της οικονομίας που θα πρέπει να έχουν μία βέβαιη απάντηση από εσάς. Να είστε καλά!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Αυλωνίτη.

Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Κύριε συνάδελφε, γενικώς πιστεύω, έχοντας αντιμετωπίσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια από την Πολιτική Προστασία λίγο έως πολύ ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στη φύση -ακραίες δασικές πυρκαγιές, mega-πυρκαγιές, ανυπέρβλητες κρίσεις και πλημμύρες της εκατονταετίας στη Θεσσαλία, πλημμύρες, σεισμούς, κρίσεις ηφαιστείων κοκ-, ότι σε αυτή τη διαδρομή και σε αυτή την πορεία δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος να αμφισβητήσει την εντιμότητά μου και την εγκυρότητά μου σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά τα οποία σας αναφέρω -έχοντας να λογοδοτήσω εδώ, όπως έχω ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους, αυτή είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας- και σε ό,τι έχει να κάνει με τα στοιχεία.

Ξέρετε, οι συνομιλίες του ΕΣΚΕΔΙΚ, κύριε συνάδελφε, καταγράφονται. Όλες! Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δίνει την εντολή στα εναέρια μέσα να απογειωθούν για τις δασικές πυρκαγιές. Καταγράφεται.

Ο Διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους οικείους δημάρχους και ζητά «112». Καταγράφεται. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που επικοινωνεί με τους μετεωρολόγους μας. Καταγράφεται. Τίποτε πλέον δεν είναι στην τύχη. Αυτά που ξέρατε και θυμάστε από μια άλλη εποχή, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι γι’ αυτό τον λόγο μπορούμε να αισθανόμαστε καλά, στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία και τα κόμματα και η Κυβέρνηση, αλλά και η μείζονα και η ελάσσονα Αντιπολίτευση. Γιατί τι θα θέλαμε; Ένα οργανωμένο και δομημένο σύστημα του κράτους που να προστατεύει τους πολίτες, στο οποίο να μην είναι σχετικές οι ειδικές ικανότητες που μπορεί να έχει ή να μην έχει ένας Υπουργός ή ένας γενικός γραμματέας, ακριβώς γιατί φτιάχτηκε ένα τέτοιο σύστημα το οποίο μπορεί να λειτουργεί αυτονόμως επιχειρησιακά και σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Τσατραφύλλιας τον οποίο αναφέρετε, δεν μετέχει στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Δεν ξέρω πότε έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Ο νόμος λέει ότι ο κρατικός φορέας, που είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκδίδει είτε επιδείνωση είτε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και έτσι κινητοποιείται ο μηχανισμός. Παρ’ όλα αυτά, στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου έχουμε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο μαζί μας. Έχουμε και ιδιώτες μετεωρολόγους μαζί.

Σας απάντησα, λοιπόν, ως προς την πρόγνωση. Επίσης, είναι καταγεγραμμένα όλα αυτά τα οποία σας είπα και σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην με αμφισβητείτε.

Και τέλος, ποιος σας είπε εσάς ότι όταν βρέχει ηχεί το «112»; Το «112» δεν ηχεί όταν βρέχει. Το «112» ηχεί όταν υπάρχει πρόβλεψη για άμεσο κίνδυνο. Ηχεί, λοιπόν, προληπτικά ή κατά το συμβάν. Προληπτικά δεν ήχησε, γιατί δεν το ζήτησε η ΕΜΥ. Κατά το συμβάν δεν ήχησε, κατ’ αρχάς, γιατί δεν το ζήτησαν οι κύριοι δήμαρχοι. Εκεί στο πεδίο, όμως, ήταν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι υπόλοιποι φορείς, από το Μητρώο τα μηχανολογικά εργαλεία και στήριξαν και βοήθησαν ανά πάσα στιγμή, όταν και εφόσον απαιτήθηκε. Ακόμα και την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στείλαμε για αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές να δει, γιατί δεν απορροφάται μετά το νερό και τι μέλλει γενέσθαι τοπικά για αυτή την περιοχή της Κεφαλονιάς.
Μην με βάζετε σε αυτή τη διαδικασία, την τοπική. Μιλώντας για τον συνάδελφό μου, τον κ. Καππάτο, ορίζετε στα όρια της προσωπικής διένεξης το τι μπορεί να συνέβη στην Κεφαλονιά…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Καμία διένεξη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): Για ρωτήστε τους συντοπίτες, τους Κεφαλλονίτες και δικούς μου φίλους πολύ αγαπητούς νησιώτες, πόσες φορές, κύριε συνάδελφε, έχουμε παλέψει μαζί τους με ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε πυρκαγιές είτε πλημμύρες; Πίστεψαν ποτέ ότι δεν ήμασταν δίπλα τους; Ποτέ! Πάντα έχουμε υπάρξει δίπλα τους.

Παρ’ όλα αυτά, σας οφείλω και το άλλο μισό της απάντησης σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά καθ’ αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Σε ό,τι έχει να κάνει για προηγούμενες καταστροφές, να ανατρέξω στον κύριο Υφυπουργό και το Υφυπουργείο και να δω ακριβώς πού βρίσκονται οι αποζημιώσεις που λέτε και να σας τις εγχειρίσω, εάν θέλετε, και να σας τις καταθέσω και στη Βουλή.

Θέλω να σας πω, σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 20 Μαρτίου 2025, προκειμένου να διευκολυνθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, αποπληρωμής, επανακατασκευής αυτών που έχουν καταστραφεί και ούτω καθεξής.

Εάν και εφόσον απαιτηθεί το οτιδήποτε πέραν της 20ης Μαρτίου σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαίσιο αυτό που ορίζει τις αποζημιώσεις κ.ο.κ, δεσμεύομαι ενώπιόν σας ότι θα το επεκτείνουμε όσο θέλουν εκεί οι δήμαρχοι προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συντοπίτες μας και τους ανθρώπους μας στην Κεφαλονιά και όπου αλλού χρειαστεί.

Νομίζω όμως ότι εν πάση περιπτώσει γίνεται πολλή συζήτηση αυτές τις ημέρες για το τι έχει λειτουργήσει καλά ή δεν έχει λειτουργήσει καλά στο ελληνικό κράτος, τι γίνεται με το ένα ή το άλλο κλπ. Αν κάτι τελικά το έχουμε φτάσει να λειτουργεί ικανοποιητικά και να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, ας κάνουμε μια προσπάθεια να το διαφυλάξουμε. Δεν έχει να κάνει με την Κυβέρνηση. Είναι εθνικό και πατριωτικό σε εποχές που δυστυχώς οι κρίσεις είναι πολλαπλές. Και τι δεν έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Πολέμους στην Ευρώπη, πολέμους στη Μέση Ανατολή, παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας μετά από 100 χρόνια, ενεργειακές κρίσεις, κρίσεις με ακραίες καταστροφές σε ό,τι έχει να κάνει με το κλίμα. Αν κάτι δουλεύει καλά λοιπόν, έχει φτιαχτεί έτσι όπως πρέπει και ενισχυθεί με hardware με software κι έχει αποτύπωμα και απήχηση στους πολίτες ας κάνουμε μια προσπάθεια να το προασπίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!