Οι προτάσεις της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ

129
ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΥΡΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ για το έργο του αγωγού στην Αγία Ευφημία
Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τα αντιπλημμυρικά έργα της Αγίας Ευφημίας μπορούν να επισκεφτούν τον αντιδήμαρχο Κ.Σπύρο Σπαθή στο πρώην δημαρχείο τής Αγίας Ευφημίας και να τον ρωτήσουν αν έχει διαβάσει ο ίδιος την πρόταση-προμελέτη της επιτροπής των αντιπλημμυρικών έργων που είχε διοριστεί από την προγενέστερη Δημοτική αρχή (με Δήμαρχο Μάκη Μονιά) η οποία υπογράφεται από εμένα, τον Γεράσιμο Γονατά Πολιτικό Μηχανικό, τον Απόστολο Αγγελάτο Πολιτικό Μηχανικό και τα δύο μέλη της επιτροπής Λειβαδά Σπύρο και Σωτηρόπουλο Μάκη.
Στη παραπάνω πρόταση-προμελέτη αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αντιπλημμυρικών έργων που τεκμηριώνονται με υπολογισμούς και καθόλα επιστημονικό τρόπο και όχι με περιττά λόγια.
Σημειώνεται ότι την παραπάνω πρόταση-προμελέτη των αντιπλημμυρικών έργων την έχουμε δώσει:
1) Στον πρώην Δήμαρχο Κ. Μάκη Μονιά
2) Στον πρώην αντιπεριφερειαρχη Κ.Σταύρο Τραυλό (του την έδωσε ιδιοχείρως ο Κ.Γιάννης Γασπαρής)
3) Στον Κ.Χαρδαλιά όταν επισκέφθηκε την Αγία Ευφημία (του την έδωσα εγώ ιδιοχείρως)
4) Στον αντιδήμαρχο Κ.Σπύρο Σπαθή (Οκτώβριο 2024) ειδικά όταν τη παρέδωσα Στον Κ.Σπύρο Σπαθή τον καθ ύλην αρμόδιο για τα τεχνικά έργα τον οποίον παρακάλεσα ιδιαιτέρως να την διαβάσει προσεκτικά.
Συγκεκριμένα, η πρόταση-προμελέτη προβλέπει τρία φράγματα βάρους οπλισμένου σκυροδέματος (λιμνοδεξαμενές) στα τρία βασικά αυλάκια Δρακοπουλάτων, Μακρυωτίκων, Φάλαρης χωρητικότητας εκάστου 54000m3 που τα κύρια πλεονεκτήματα θα είναι:
1) Δεν θα κινδυνεύει η ζωή των κατοίκων με ό,τι αυτό συνεπάγεται
2) Δε θα καταστρέφονται οι περιουσίες των κατοίκων
3) Δε θα καταστρέφονται οι δρόμοι
4) Δε θα μπαζώνεται και δε θα καταστρέφεται το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται
5) Θα πάψει να γίνεται αποχωμάτωση του κάμπου της Πυλάρου και να πνίγονται τα ζώα
6) Θα σταματήσει η απαξίωση της Αγίας Ευφημίας που χάρις σε αυτήν υπάρχει τουριστικό συνάλλαγμα που ωφελεί την οικονομία της χώρας και ειδικότερα την τοπική κοινωνία
7) Θα γεμίζει ο υδροφόρος ορίζοντας και θα έχουμε περίσσεια νερού κατά τους θερινούς μήνες που είναι άκρως απαραίτητο για την γεωργοκτηνοτροφία αλλά και για τους κατοίκους που τούς θερινούς μήνες δεκαπλασιάζονται
Μειονεκτήματα οχετού επικαιροποιημένης μελέτης: αναφέρονται στις σελίδες 41-44 της προμελέτης-πρότασης αναλυτικά και με υπολογισμούς.
Η επιτροπή για τα αντιπλημμυρικά έργα της Πυλάρου, αφού έλαβε υπόψιν της την μελέτη που συντάχθηκε από τους μηχανικούς που συμμετείχαν και συνεπικουρούσαν στην επιτροπή, επισημαίνει και προτείνει τα ακόλουθα:
O αγωγός (ΟΧΕΤΟΣ) δεν πρέπει να γίνει και τούτο για τους παρακάτω λόγους:
α) ο αγωγός δεν μπορεί να αποδώσει το υδραυλικό φορτίο Q=115m³/sec που η επικαιροποιημένη μελέτη αναφέρει διότι η διατομή εκβολής του αγωγού στη θάλασσα είναι Ε=14m² (3.5*2*2) που προβλέπει η μελέτη και τούτο διότι αυτή προβλέπει το καθαρό ύψος που εκβάλει ο αγωγός στη θάλασσα να είναι h=2.00[m]+0,45[m]*2=2.90m που απαιτεί η σκυροδέτηση των 2 πλακών (οροφή και βάση) δηλαδή συνολικό ύψος hoλ=2,90m.
Επειδή η στάθμη της θάλασσας στη θέση που εκβάλει ο αγωγός είναι h=1.4[m] από το δάπεδο της πλατείας, ο πυθμένας του οχετού πρέπει να κατεβεί 1,50m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αυτό επιβεβαιώνεται και από την τομή σχ.2 που σας επισυνάπτουμε.
Από τα παραπάνω λεγχθέντα προκύπτει ότι το καθαρό ύψος εκβολής στη θάλασσα θα είναι όπως φαίνεται και στην τομή σχ.2 h=0.95[m] και η διατομή εκβολής Ε=0,95*3,5*2=>Ε=6,65m² και ταχύτητα νερού u≤9m/sec. Έτσι θα έχουμε παροχή Q=E*U=>Q=6.65m²*8,21m/sec=>Q=54,59m³/sec <115m³ όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο νομογράφημα που μας δείχνει το υδραυλικό φορτίο συναρτήσει της ταχύτητας εντός του αγωγού. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η παροχή για την οποία υπολογίστηκε ο οχετός είναι σχεδόν διπλάσια από την πραγματική δυνατότητα παροχής του οχετού όπως αυτή έχει επικαιροποιηθεί.
Επομένως, ο αντιπλημμυρικός οχετός θα λειτουργήσει όπως προαναφέραμε μόνο αν το συνολικό πλάτος στην εκβολή αυτού γίνει b=16m και ύψους h=0,95m λόγω του περιορισμού της στάθμης της θάλασσας.
β) Με το κατέβασμα του πυθμένα του αγωγού ενάμιση μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το νερό αυτής θα φτάσει σε μήκος L=113,33m εντός του οικισμού.
γ) Σε περίπτωση θαλασσοταραχής, ιδιαίτερα όταν έχουμε νοτιοανατολικούς ανέμους η θάλασσα θα φτάνει σε βάθος πολύ μεγαλύτερο του μήκους L=113,33m εντός του οικισμού.
Στην περίπτωση που θα κατεβαίνει και ταυτόχρονα το υδραυλικό φορτίο με θαλασσοταραχή, ο αγωγός όχι μόνο δεν θα κατεβάζει το υδραυλικό φορτίο στο σύνολό του, αλλά και εντός του οχετού θα δημιουργείται υδροστατική πίεση με αποτέλεσμα να πετάει τις ανθρωποθυρίδες που είναι τοποθετημένες στην οροφή του αγωγού (στον δρόμο) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σημειώνεται ότι από την υδροστατική πίεση, λόγω των παραπάνω φαινομένων η πίεση εντός του οχετού θα ανέλθει από P₁=0.5kp/cm². Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη την οποία θα δέχονται τα καπάκια των ανθρωποθυρίδων θα είναι:
F=E*P=>F=80cm*80cm*0.5kp/cm²=>Fmin=3200kg και Fmax=80cm*1.1kp/cm²=>Fmax=7040kp
Δηλαδή: 3,2 τόνους κατά το ελάχιστο και 7,04 τόνους κατά το μέγιστο.
• Όπου Ε=6400cm² Επιφάνεια ανθρωποθυρίδας (0,64m²)
• Όπου P=0.5 έως 1,1kp/cm² (Υδροστατική πίεση εντός του αγωγού)
Από το παραπάνω αποτέλεσμα φαίνεται ότι τα καπάκια των ανθρωποθυρίδων δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν στη θέση τους με τέτοιες δυνάμεις.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση, όπως προαναφέραμε, ταυτόχρονης λειτουργίας του οχετού με θαλασσοταραχή, εκτός της υδροστατικής πίεσης θα δημιουργούνται και υδραυλικά πλήγματα εντός του οχετού με ισχυρές καταπονήσεις αυτού.
δ) Το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας θα συνεχίζει να μπαζώνεται εάν δεν γίνει σχολαστική ανάσχεση κατακράτησης των φερτών υλικών που είναι και η κύρια αιτία του μπαζώματος του λιμανιού.
ε) Επειδή ο οχετός θα είναι κλειστός για μεγάλο μήκος [534m] θα αποτελεί εστία μόλυνσης από τρωκτικά-ερπετά και νεκρά ζώα που ενδέχεται να εισέρχονται εντός αυτού.
Για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους, η επιτροπή προτείνει, εναλλακτικά, την κατασκευή 3 φραγμάτων βαρύτητας οπλισμένου σκυροδέρματος ελεγχόμενης ροής, όπως αναφέρουμε και στην επισυναπτόμενη εισήγηση-προμελέτη προκοστολόγηση των φραγμάτων.
• ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ
Στεφανάτος Γεράσιμος (Μηχ. Μηχανικός)
Γονατάς Γεράσιμος (Πολ. Μηχανικός)
Αγγελάτος Απόστολος (Πολ.Μηχανικός)
Σωτηρόπουλος Γεράσιμος (Μέλος Επιτρ. Αντιπλ. Έργων Πυλάρου)
Λειβαδάς Σπυρίδων (Μέλος Επιτρ. Αντιπλ. Έργων Πυλάρου)
Palios Molos

Ευχαριστούμε τον κύριο Στεφανάτο για τ
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!