Με τη συζήτηση για «σπάσιμο» του «καλλικρατικού» Δήμου Λέσβου σε περισσότερους δήμους να έχει.. ανάψει στο νησί, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε ότι για τη συγκεκριμένη χωροταξική αλλαγή στηρίζει τη μελέτη του ΙΤΑ για 5 δήμους το νησί για την οποία εξάλλου υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο επανέλαβε την άποψή του ότι ακόμα και να σπάσει ο δήμος τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης δεν θα λυθούν και μόνο ένας μητροπολιτικός δήμος μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο και να στηρίξει την περιφέρεια.
Ο Σπύρος Γαληνός τόνισε ότι η πρόταση της Λέσβου πρέπει να περικλείει τρία σημεία
α) ζωή στα χωριά, να μην καταργηθούν οι κοινότητες αντίθετα να δοθούν αρμοδιότητες
β) πάταξη της γραφειοκρατίας και αποφασιστικές αρμοδιότητες στα συμβούλια που θα δημιουργηθούν υποστηρίζοντας την απλή αναλογική στην εκλογή τοπικών συμβουλίων και συνελεύσεων
γ)να δοθεί η δυνατότητα στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια σταδιακά να προχωρούν στη δημιουργία των δήμων που μπορούν να διοικηθούν καλύτερα.
Στην πρόταση του δημάρχου να δημιουργηθεί μία αντιπροσωπευτική επιτροπή που θα οριστικοποιήσει τις θέσεις της Λέσβου ενόψει της επίσκεψης του ΓΓ Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, στο νησί στις 8 Μαΐου, υπήρξαν διαφωνίες και ο δήμαρχος πρότεινε όσοι εκ των συμβούλων επιθυμούν, να συμμετέχουν σε συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα για το θέμα αυτό.
Το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο για τον «Καλλικράτη» ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για τις θέσεις της Λέσβου στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει αναθεώρησης του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος πρότεινε μέσα την επόμενη εβδομάδα να ξαναβρεθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να καταλήξουν.
Παρών στην αρχή της συνεδρίασης ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής ενώ ζήτησε από το σώμα να μη σταθεί στον αριθμό των δήμων που θα διασπασθεί η Λέσβος αλλά «να προχωρήσουμε ενωμένοι και να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».
Για την διάσπαση του δήμου Λέσβου ακούστηκαν πολλές απόψεις για 5 ή 3 δήμους ενω μεγάλη ήταν η συμμετοχή πρόεδρων από τα χωριά του νησιού. Ο επικεφαλής του «Άλλου δρόμου» Στράτος Γεωργούλας ως κόκκινη γραμμή έθεσε τους τρεις δήμους ενώ ο επικεφαλής του “Αδέσμευτου Συνδυασμού για τη Λέσβο” Στρατής Κυρατζής τόνισε ότι ο αριθμός των δήμων πρέπει να προκύψει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, ενώ ο Στρατής Καραγεωργίου από τον ίδιο συνδυασμό ζήτησε από το δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τη δική του θέση.
Υπεύθυνοι που δεν έσπασε το 2010 ο δήμος είμαστε και οι αυτοδιοικητικοί είπε ο Νίκος Καρασάβας αλλά και ο Στέφανος Αποστόλου συνηγόρησε λέγοντας ότι και οι 13 δήμαρχοι εκείνης της περιόδου έχουν ευθύνη αφού ο κάθε ένας ήθελε την περιοχή του έδρα δήμου. «Ας καταργηθούν οι Περιφέρειες προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και να ενδυναμωθούν οι Δήμοι» τόνισε ο Μανόλης Αρμενάκας λέγοντας ότι ο δήμος πρέπει να σπάσει με τη φιλοσοφία να ξαναζωντανέψουν τα χωριά ενώ στη δευτερολογία του τόνισε ότι «το έχουμε πολύ σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα σπάσει το δήμο, αλλά δεν έχουμε πρόταση για το τι θα κάουμε αν τελικά αυτό δε γίνει».
Από το δίκτυο κοινοτήτων ο πρόεδρός του Προκόπης Σινάνης υποστήριξε τη δημιουργία 5 δήμων στο νησί και ανέπτυξε τις θέσεις του δικτύου που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο.
Ο Βασίλης Τεντόμας υπεύθυνος αυτοδιοίκησης Ά βαθμού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για την επίσκεψη του ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών στις 8 Μαΐου στη Μυτιλήνη , τόνισε ότι διαφωνεί με την πρόταση της επιτροπής του υπουργείου για την κατάργηση κοινοτήτων ενώ για την διάσπαση του δήμου υποστήριξε ότι για τον αριθμό των δήμων που θα προκύψουν πρέπει να εξουσιοδοτηθεί εν λευκώ η κυβέρνηση.
Ενδιαφέρουσα και η άποψη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Χριστόφα ο οποίος είπε ότι οι τεχνικές και οικονομικές δυνάμεις του νησιού δε θα μπορέσουν να στηρίξουν 5 δήμους τονίζοντας πάντως ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε ότι και αν αποφασίσουμε».
Στη συνεδρίαση δε συμμετείχαν οι «ενεργοί πολίτες» διαφωνώντας με το κατεπείγον της συνεδρίασης αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση για το θέμα καθώς «δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση» για την αναθεώρηση του Καλλικράτη.
http://www.aftodioikisi.gr