H ύπαρξη υδρογονανθράκων σε κάποια περιοχή, δημιουργεί στους κατοίκους της ελπίδες ανάπτυξης και πλούτου. Λϊγα μίλια μακριά από την Κεφαλονιά έχουν εντοπιστεί «οικόπεδα» τα οποία φαίνεται ότι κρύβουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Το «αστείο» που ακούγαμε κάποτε από τους προνόνους μας «αμα βρούμε πετρέλαιο..» σήμερα έγινε πραγματικότητα.
Τι ακριβώς λοιπόν συμβαίνει στο Ιόνιο με τους υδρογονάνθρακες?
Σε αυτή την ερώτηση των πολιτών απάντησε χθες η συζήτηση που οργανώθηκε από τον ΑΝτιπεριφερεια΄ρχη Κεφαλονιάς Παναγή Δρακουλόγκωνα με ομιλητές τους κυρίους: Ιωσήφ Αθανασιάδη – Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Ενέργειας, αρμόδιο στα θέματα υδρογονανθράκων και τον Γιάννη Γρηγορίου-Γενικό Γραμματέα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ.
Σημεία από τις παρεμβάσεις τους:
Ο κ. Ιωσήφ Αθανασιάδης
- To Ιόνιο είναι μια μεγάλη περιοχή ερευνών για υδρογονάνθρακες.
- Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημέρια των κατοίκων.
- Έχουμε ευθύνη πρώτα να μελετήσουμε όλες τις πιθανότητες που μπορεί να δημιουργήσει στο φυσικό περιβάλλον τόσο ή έρευνα όσο και η εξόρυξη.
- Η διεθνής πείρα έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής μέθοδος επεξεργασίας των υδρογονανθράκων άρα θα πρέπει να ζυγίσουμε τα οφέλη και τις αρνητικές επιπτώσεις, τις τυχόν αρνητικές συνέπειες.
- Ο Τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί και δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την εξόρυξη.
Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου
- Τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ τα τελευταία 40 χρόνια έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία τόσο στις έρευνες όσο και στην εξόρυξη πετρελαίου.
- Στο Ιόνιο έχουν γίνει έρευνες και για αυτές δαπανήθηκαν πολλά χρήματα. Ολες οι έρευνες τήρησαν τα υψηλότερα στάνταρς στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Ηταν καθησυχαστικός ότι η εξόρυξη δεν θα επιδεινώσει την σεισμικότητα της περιοχής μας όπως άλλωστε αυτό έχει συμβεί και σε άλλες χώρες (Καλιφόρνια, Ρωσία κλπ). Διαφώνησε με τον σεισμολόγο Ακη Τσελέντη ότι η εξόρυξη θα επηρεάσει τη σεισμικότητα της περιοχής μας .
Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή συζήτηση στο ΤΕΙ οργανώθηκε από τη Περιφέρεια στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής του Ιονίου από την εξόρυξη πετρελαίου.
Το επόμενο Σάββατο συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Αργοστόλι και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και η έγκριση ή όχι ρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οι γνώμες που ακούγονται σε αυτές τις συζητήσεις αλλά και οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, θα είναι ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ προς το Υπουργείο και την Κυβέρνηση και καθόλου δεσμευτικές.
Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας σχεδόν στο συνολό τους τις αμφιβολίες τους για το εγχείρημα ή και την αντίθεσή τους.
Από το Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Σπύρος Γαλιαστάτος, Νικόλας Βαλλιανάτος, Σουζάνα Πεφάνη, Σωτήρης Κουρής, Γιώργος Τσιλιμιδός, Κατερίνα Βαγγελάτου, Δημήτρης Μαντζουράτος.
Από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς: Γεράσιμος Αλυσανδράτος, Θεόφιλος Μιχαλάτος, Διονύσης Αραβαντινός , Βασίλης Ρουχωτάς, Γιάννης Κουρούκλης.
Από κοινωνικούς φορείς ο Σταύρος Σπαθής και Ιάκωβος Νιφοράτος, αλλά και ενεργοποιημένοι πολίτες πρωην πολιτικοί όπως ο Μανώλης Βαλέτας αλλά και απλοί ψαράδες που ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι θα συμβεί στη θάλασσα.
Εν πάσει περιπτώσει η συζήτηση έγινε, το μικρό ακροατήριο και οι εκπρόσωποι των φορέων έδειξαν μεγάλη επιφυλακτικότητα έως και αντίθεση για το αν, πώς και πότε θα έχουμε θετική επίδραση στη τοπική κοινωνία από την εξόρυξη.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο απλά θα γνωμοδοτήσει , η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει αλλά η δημοκρατία θέλει «σε διάλογο να βρισκόμαστε»…
Οι φωτογραφίες είναι του Σπύρου Σακαλή
Ποιον κοροϊδεύει ο κ Γρηγορίου! Σε χαχόλους μηλάει;