Ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες 9/5/το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας σε ορίζοντα τριετίας.
Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδιασμού είναι:
- Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων
- Αναβάθμιση του Λυκείου
- Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές
- Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία
Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας.
Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είπε ο πρωθυπουργός, επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία. Εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.
Μιλώντας για αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, είπε πως τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα, καθώς και πως θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), κάνοντας γνωστό πως άλλες 300.000 μαθητές θα καλυφθούν στο εξής με δωρεάν σχολικά γεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για το 50% του μαθητικού πληθυσμού.
Σε ότι αφορά την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων , κατέστη σαφές ότι θα εξεταστεί ο ακριβής αριθμός μαθητών που ανήκουν στις ομάδες αυτές αφού πρώτα σταθεροποιηθούν τα νούμερα, ενώ ανακοινώθηκε ακόμη πως τον Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων.
Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 3ετίας.
Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.
Αναλυτικά οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
Ολοήμερο σχολείο
«Από τον Σεπτέμβριο ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση
Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας.
Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη
Σταδιακά θα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.
Αλλαγές σε ιστορία, στα θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα
Στόχος είναι να γίνουν αλλαγές με νέα προγράμματα σπουδών, ιδίως στην ιστορία, στα θρησκευτικά και στα τεχνικά μαθήματα.
Εκπαίδευση στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να πιστέψουμε όλοι ότι η πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο του φροντιστηρίου. Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση των μαθητών στις ξένες γλώσσες να μην γίνεται μέσα στο σχολείο. Στόχος μας η τοποθέτηση στο κέντρο της διαδικασίας την μάθηση και όχι την εξέταση».
Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων
Η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster.
Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητές θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».