Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Περιφερειάρχη & Ομοσπονδιών αποδήμων της Αττικής Ομιλία στο συνέδριο για την “Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία”
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος για σειρά επαφών και προγραμματισμένων συναντήσεων.
Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου 2017 συναντήθηκε με τα διοικητικά συμβούλια των οργανώσεων αποδήμων: Ομοσπονδία Κεφαλλονίτικων και Ιθακησίων Σωκματείων (ΟΚΙΣ), Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ) και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγ. Παύλου, για ζητήματα που αφορούν τους απόδημους από τα Ιόνια Νησιά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι πρόεδροι πολλών σωματείων αποδήμων που εντάσσονται στις ως άνω Ομοσπονδίες.
Στη συνάντηση που ουσιαστικά αποτέλεσε μια πρώτη, εκ του σύνεγγυς επικοινωνία γνωριμίας, αποφασίστηκε η εκτεταμένη και σταθερή επικοινωνία μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και οργανώσεων αποδήμων, με στόχο την συνεργασία για σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας της ΠΙΝ ενώ κατατέθηκε και η θετική άποψη των εκπροσώπων των αποδήμων για τη διεξαγωγή Συνεδρίου με τη συμμετοχή των όπου γης Επτανησίων. Ως πρώτο σημείο επαφής των αποδήμων με την ΠΙΝ ορίστηκε το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με στόχο στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθεί Γραφείο Αποδήμων στην ΠΙΝ, το οποίο θα αποτελέσει το σημείο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. “Υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση με τις οργανώσεις των αποδήμων Επτανησίων και θέσαμε τις βάσεις για μια εκτεταμένη συνεργασία για το μέλλον” είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση για τα τρέχοντα ζητήματα της ΠΙΝ, τα έργα και την πορεία τους καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Την Παρασκευή 26 Μαΐου το πρωί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων παραβρέθηκε στο συνέδριο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία» στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ευχαρίστησε τους διοργανωτές τονίζοντας ότι το επιστημονικό συνέδριο για τη “Γαλάζια Οικονομία και Νησιωτικότητα” είναι μια εξαιρετική ευκαιρία συζήτησης της οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας των νησιών και επαναπροσδιορισμού του όρου “νησιωτικότητα” υπό το πρίσμα της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για τη “Γαλάζια Ανάπτυξη”. “Είναι ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για τη νησιωτική διακυβέρνηση και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την εξειδίκευση της Γαλάζιας Οικονομίας για τη νησιωτική Ελλάδα” είπε.
Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα πως μπορεί η Ελλάδα, οι νησιωτικές της περιοχές, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να επωφεληθούν από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής, πώς μπορούμε να πάμε από το στρατηγικό σχεδιασμό σε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες δράσεις, πώς θα πάμε από τα λόγια στα έργα.
Οι βασικές συνιστώσες της στρατηγικής της ΠΙΝ εστιάζουν στην “Έξυπνη Εξιδείκευση”,η οποία επικεντρώνει την παραγωγική προσπάθεια του τόπου στους τομείς της αγροδιατροφής & γαστρονομίας, της Γαλάζιας Οικονομίας, του θεματικού τουρισμού και της δημιουργικής/πολιτιστικής οικονομίας, με την αξιοποίηση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στην «Αντιμετώπιση της φτώχειας & του κοινωνικού αποκλεισμού» και στη «Στρατηγική της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου».
Στο πλαίσιο αυτό η ΠΙΝ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του υφιστάμενου παραγωγικού προτύπου, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε προσόντα και της αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Επίσης στις προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση των πιέσεων και των περιορισμών της νησιωτικότητας με κύριο παράδειγμα την προσπάθεια μέσω προγραμματικών συμβάσεων και συνεργασίας με τους Δήμους και τα Λιμενικά Ταμεία για την αδειοδότηση περισσότερων υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους όρους και προϋποθέσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο καθώς και στα προγράμματα που υλοποιεί η ΠΙΝ, ευρωπαϊκά και διασυνορικά και επεσήμανε ότι:
“- Δεν είναι πολλές φορές ξεκάθαρο που είναι αυτοί οι πολύτιμοι πόροι που θα στηρίξουν τις στρατηγικές και πόσο καλά μπορούμε να προετοιμαστούμε για να τους διεκδικήσουμε.
-Σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποια υπουργεία είναι υπεύθυνα για την υλοποίηση της στρατηγικής για τη γαλάζια ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει από αλιεία και υδατοκαλλιέργεια μέχρι τουρισμό και ναυτιλία και μέχρι ενέργεια και βιοτεχνολογία.
-Η στρατηγική για τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου δεν έχει για την ώρα και ούτε πρόκειται να έχει στο άμεσο μέλλον δικά της χρήματα
-Η στρατηγική για τη Μακροπεριφέρεια δεν έχει ένα ξεκάθαρο σύστημα διακυβέρνησης και βρίσκεται μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και Υπουργείου Ανάπτυξης”.
Φωτο από τη συνάντηση του κ. Περιφερειάρχη με τις Ομοσπονδίες και τους συλλόγους Αποδήμων Αττικής
Φωτο από το συνέδριο για τη “Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία”.