Σεβασμιώτατε, αξιότιμοι κύριοι, κυρίες και κύριοι.
Έχουμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ιθάκη, στο σημαντικό αυτό συνέδριο, που είμαι βέβαιος ότι θα αφήσει σπουδαίο αποτύπωμα στις εξελίξεις του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα. Θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μας στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργο Πατούλη, στον κ. Αλέξανδρο Παρίση, Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ και Δήμαρχο Κεφαλονιάς, καθώς και στον κ. Κωνσταντίνο Πάντο, Πρόεδρο της Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και μεγάλο φίλο της Ιθάκης, για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συνδιοργάνωση και να έχει σήμερα το νησί μας αυτή την σπουδαία εμπειρία.
Καλωσορίζοντάς σας, θα ήθελα να πω δυο λόγια πάνω στο σκοπό του συνεδρίου, πάνω σε ένα θεσμό που μόνον ξένος δεν είναι στη χώρα μας. Από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα η “θεραπεία”, ως το σύνολο των ενεργειών και των μέσων που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας, είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα. Από πολύ νωρίς οι Έλληνες γνώριζαν ότι η θεραπεία μιας ασθένειας είναι συλλογική υπόθεση και ότι το φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την πνευματικότητα, παίζει δραματικό ρόλο στην βελτίωση της υγείας των ασθενών.
Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, το πρώτο πρότυπο Θεραπευτήριο του κόσμου, η ιδέα του οποίου ακόμα και σήμερα εμπνέει τους επαγγελματίες Υγείας διεθνώς, έφταναν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, για να θεραπευτούν από τις πιο σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες της εποχής τους. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά, αλλά οι Έλληνες γιατροί συνεχίζουν να διακρίνονται διεθνώς, όχι μόνον για τις εξαιρετικές επιστημονικές επιδόσεις τους, αλλά και για το ήθος τους και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στα θέματα υγείας των ασθενών τους.
Το ίδιο ισχύει και για τους νοσηλευτές, αλλά και για όλο το εύρος των επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας, που σε πείσμα των καιρών διατηρούν υψηλό φρόνημα και τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Σήμερα πλέον δημόσιοι και ιδιωτικοί Φορείς τόσο στους κλάδους των υπηρεσιών Υγείας όσο και στον κλάδο του Τουρισμού αναγνωρίζουν ότι ο τουρισμός υγείας αποτελεί μια κορυφαία ευκαιρία ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.
Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει, ασφαλώς, μια σειρά από παράλληλες ενέργειες, όπως τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τα ιατρικά τουριστικά προϊόντα, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και κοστολογημένων πακέτων, με την συνακόλουθη προβολή και το marketing αυτής της προσφοράς, αλλά και την παροχή οικονομικών κινήτρων και επιδοτήσεων σε επενδυτές και παρόχους ώστε να στηρίξουν το εγχείρημα.
Αυτό το σημαντικό συνέδριο θα δώσει κατευθύνσεις πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Βρισκόμαστε στην Ιθάκη, στο νησί του ΟΔΥΣΣΕΑ ένα τόπο που διαχρονικά ενέπνευσε και εμπνέει τους επισκέπτες του να σκεφτούν και να δημιουργήσουν. Από την άλλη, όμως, είναι και ένας τόπος που από πολύ νωρίς διαμόρφωσε το στίγμα του ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός επιπέδου. Η Ιθάκη πρόσφατα ανέπτυξε και συστηματοποίησε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες περιπατητικού τουρισμού, στην ποιότητα των οποίων πριν λίγες μέρες αναφέρθηκαν τουριστικά έντυπα και εφημερίδες διεθνούς κύρους, όπως οι Times του Λονδίνου. Η Ιθάκη είναι ένα μικρό νησί, με μεγάλες προοπτικές. Προορισμός πανανθρώπινος, λόγω της ιστορίας του ονόματός της, μια κοινωνία με ισχυρή θέληση, που μέσω της δημοτικής της αρχής, πολλών σωματείων και διαφόρων πρωτοβουλιών διεκδικεί σήμερα δυναμικά τη θέση της στον χάρτη.
Ο Δήμος Ιθάκης έχει επιδοθεί σε σημαντικές κινήσεις με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιθάκης, με κορωνίδα την ανάδειξη του χώρου του ΑΓ.Αθανασίου όπου εκεί βρίσκεται το παλατι του οδυσσεα μετά από μεγάλες διαβουλεύσεις και ζητάμε επιτέλους από το υπουργείο πολιτισμού να ξεκινήσουν άμεσα οι ανασκαφές στην Ιθάκη. Παράλληλα, η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η προβολή του νησιού σε διεθνές επίπεδο, καθώς και μια πλειάδα δημοτικών έργων και μελετών πάνω στο οικιστικό, το συγκοινωνιακό, την καθαριότητα, την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και άλλα θέματα, δίνουν σιγά-σιγά στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας την δυνατότητα μιας αναβαθμισμένης, πιο άνετης καθημερινότητας.
Έτσι, λοιπόν, είμαστε σήμερα εδώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετέχουμε στις εργασίες του συνεδρίου με όλες μας τις δυνάμεις, κατανοώντας τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του τουρισμού υγείας σε νησιωτικό επίπεδο και εξετάζοντας επί μέρους συμπεράσματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην δική μας προγραμματική ανάπτυξη. Κλείνοντας,
θα ήθελα να απευθύνω ακόμα μια φορά έκκληση στον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλή, που έχουμε την τιμή να βρίσκεται σήμερα στο νησί μας: κ. Κουρουμπλή, δώστε λύση και βοήθεια στην επαναλειτουργία της γραμμής Ιθάκη-Πάτρα!
Δημόσια θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μιχάλη Λιάτο, και την εταιρία IONIAN P. Για την χορηγία του στο συνεδριο και την αφοσίωση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με τον ελλαδικό χώρο και να τονίσουμε, ακόμα μια φορά, ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα κανενός τουριστικού σχεδίου, αλλά και κανενός αναπτυξιακού σχεδίου, γενικότερα, στην νησιωτική Ελλάδα, χωρίς υποδομές, χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς εύκολη προσβασιμότητα.
Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και καλή διαμονή στο νησί μας.
Διονύσης Στανίτσας
Δήμαρχος Ιθάκης