ΕΛΜΕ-ΚΙ: Οι θέσεις μας για την ψυχική υγεία, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ΚΜΨΥ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»

212

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι θέσεις μας για την ψυχική υγεία, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ΚΜΨΥ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ μεταφέρει το χαιρετισμό του κλάδου των εκπαιδευτικών στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης «ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ», με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της. Ζούμε σε μια περίοδο που διευρύνονται οι ανάγκες για ψυχική στήριξη, για έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη στον τομέα αυτό και μέσα στους μαθητές, αλλά διευρύνονται και οι δυνατότητες να καλυφθούν πλήρως με ειδικευμένο προσωπικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπογραμμίσουμε πως οι ανάγκες αυτές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακάλυπτες, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά από κυβερνήσεις – κεφάλαιο – ΕΕ.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, μαζί με τους όλους όσοι συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Φορέων και σε συνέχεια της περσινής κινητοποίησης στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, προσυπογράψαμε νέο υπόμνημα που καταθέσαμε πρόσφατα στην κυβέρνηση και στο οποίο τονίζαμε:

«Στον τομέα της ψυχικής υγείας το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα υπολειτουργεί και το ΚΨΥ έχει περιοριστεί στο ρόλο της στοιχειώδους εξέτασης και συνταγογράφησης. Η ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» έχει μόλις 7 εργαζόμενους θεραπευτικό προσωπικό (η παιδοψυχίατρος ως εξωτερική συνεργάτης) και 1 διοικητικό προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (από τους 10 που ήταν το 2011). Η πρόσληψη προσωπικού με τρεις ετήσιες συμβάσεις για την Κεφαλονιά και μία για την Ιθάκη πρέπει να οδηγήσει στη μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών με πλήρη δικαιώματα. Οι προσλήψεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο ψυχοκοινωνικών αναγκών. Λόγω της δυσαναλογίας του όγκου των περιστατικών με τον αριθμό των εργαζομένων, στην περιοχή της Ιθάκης, με μόνο την προαναφερθείσα πρόσληψη ορισμένου χρόνου, υπάρχει ιδιαίτερη ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών».

Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της ψυχικής υγείας, που βαθαίνει τη μετατροπή του τομέα αυτού σε πεδίο κερδοφορίας, συνεχίζεται και εντείνεται. Το παράδειγμα του συνεδρίου για τον τουρισμό υγείας στην Ιθάκη είναι ένα προκλητικό παράδειγμα των προτεραιοτήτων και της κατεύθυνσης της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν είναι δυνατόν οι ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς στην ψυχική υγεία να μην καλύπτονται ή να καλύπτονται με όρους που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας, του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας. Η ΕΕ λέει ότι «τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μία αυξανόμενη πηγή απώλειας της παραγωγικότητας σε πολλές χώρες». Αυτός είναι ο λόγος ενός αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Και ο λόγος αυτός καθορίζει, ταυτόχρονα με τη ραγδαία μείωση των κρατικών δαπανών για τις δημόσιες μονάδες υγείας, το βάθεμα και την επέκταση της εμπορευματικής τους λειτουργίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτο.

Ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα, κατοχύρωση του διοικητικού – θεσμικού ρόλου των επιχειρηματιών, των ιδιωτών και των ΜΚΟ στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες και γενικότερα, τις οποίες προώθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ασύμβατες με τη σωστή – επιστημονική βάση με την οποία έπρεπε να αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία. Καμία «συνυπευθυνότητα» δεν έχουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, ούτε βέβαια και οι εργαζόμενοι, για να μετατρέπονται οι ίδιοι σε φορέα άσκησης «κοινωνικής» πολιτικής.

Για την ΕΛΜΕ-ΚΙ η υγεία είναι καθολικό δικαίωμα, που για να ικανοποιηθεί πρέπει να κατοχυρωθεί με κρατική ευθύνη ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ενιαίο, στο οποίο δεν έχει θέση η επιχειρηματική δραστηριότητα. Φανταστείτε πόσο θα πολλαπλασιαζόταν η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του επιστημονικού δυναμικού στον τομέα σε μια τέτοια βάση. Σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορούν να ικανοποιηθούν με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων – δωρεάν υποδομών και υπηρεσιών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους και όλου του λαού.

Οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των σχολείων πρέπει να καλύπτονται σταθερά. Απαιτούμε να προσληφθεί, με μόνιμες σταθερές εργασιακές σχέσεις, το απαραίτητο δυναμικό. Η μέριμνα για την ψυχική υγεία των μαθητών είναι αναπόσπαστο συστατικό της μέριμνας για τη σχολική υγεία συνολικά.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ συμμετείχε στην ανάδειξη των προβλημάτων υγείας του Νομού σταθερά και μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων, με πρόσφατη την παράσταση στην Ιθάκη. Θα στηρίξουμε κάθε νέα πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου για την Υγεία αλλά και θα αναδείξουμε το ζήτημα της σχολικής υγείας, γιατί οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα με κριτήριο τις δυνατότητες της εποχής μας.

Αργοστόλι 01/06/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις