Η μακραίωνη παράδοση της κεφαλονίτικης  χειροτεχνίας

Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από το τρέχον  τεύχος του περιοδικού η Κεφαλονίτικη Πρόοδος, από άρθρο του γράφοντος αφιερωμένο στην μακραίωνη ιστορία της κεφαλονίτικης τέχνης του μέρλου ή μέρουλου ή νταντέλας  και εργόχειρου γενικώτερα  και βεβαίως στην κυρία Στάμω Σκλαβουνάκη την σπουδαία Δασκάλα της κεφαλονίτικης κεντητικής και πλεκτικής τέχνης !

(…) «  Η κυρία Στάμω Σκλαβουνάκη συνεχίζει με ακάματο ζήλο και ζουλευτή δραστηριότητα την  διδασκαλία στο Χαροκόπειο Εργαστήριο Αργοστολίου, στις νεώτερες γενιές κυριών για να τους  μεταλαμπαδεύσει την αγάπη μαζί με τα μικρά αλλά καίρια μυστικά της  κεντητικής και πλεκτικής τέχνης. Μαθαίνει με υπομονή τις μαθήτριες της  στην φημισμένη κεφαλονίτικη  αλλά και Πανεπτανησιακή παράδοση του κεντήματος σε υφάσματα λινά, μπαμπακερά, μάλλινα και μεταξωτά. Στην τέχνη του πλεξίματος με κροσέ ή βελονάκι, βελόνες, βελόνι, κοπανέλι και σαΐτα. Στην  ιδιαίτερη κεφαλονίτικη  δεσιά δηλαδή την κροσσοδετική, με απλούς, περίτεχνους ή ιδιαίτερους κόμπους. Στις κλωνές και την ποικιλόμορφη χρήση τους. Επίσης, με πολλή προθυμία αναλύει, και σε όσες ενδιαφέρονται δείχνει, τις βασικές κατηγορίες απλών ή σύνθετων δημιουργιών δεσίματος με κλωνές  που συναντώνται στον Ελληνικό χώρο και είναι οι παρακάτω:

 α) δέσιμο των κλωνών μόνο με τα χέρια

β) δέσιμο των κόμπων με βοήθεια της σαΐτας ή δέσιμο των  συνεχόμενων κόμπων  με την βοήθεια του βελονιού του ραψίματος

γ) στο κοπανέλι έχουμε δέσιμο των κλωνών με το κοπανέλι που είναι στερεωμένο επάνω στο κουσούνι δηλαδή  με βοηθητικό εργαλείο

δ) στο πλεκτό δέσιμο των κλωνών σε παράλληλες σειρές από θηλιές με βελόνες ή κροσέ.»(…)

Οι φωτογραφίες από το αρχείο της κυρίας Στάμως  με χαρακτηριστικά εργόχειρα από την κεφαλονίτικη  παράδοση.

Τάκης Τόκκας

Το κουσούνι με τα κοπανέλια

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις