ΖΑΚΥΝΘΟΣ: η Γιορτή της «Μαύρης Σταφίδας»

413

Η γιορτή για τον πάλαι ποτέ “μαύρο χρυσό” της Ζακύνθου, τη σταφίδα, που έθρεψε γενιές και γενιές Ζακυνθινών και χάρισε στο νησί φήμη και πλούτο για αιώνες ενώ εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα βασική πηγή πλούτου για το νησί μας αναβίωσε χθες το βράδυ στο Σαρακινάδο.

Στη “Γιορτή της Μαύρης Σταφίδας” που πραγματοποιείται εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια και αποτελεί πολιτιστικό και γιορτινό θεσμό του νησιού, παρουσιάστηκε αναπαράσταση του λιχνίσματος της σταφίδας, δηλαδή του καθαρισμού της από κλαδάκια και ξένα σώματα, ώστε να βγει πεντακάθαρη και ατόφια, έτοιμη για τις αγορές του εξωτερικού.

Γέλια, χοροί, κούραση αλλά και κέφι συνοδεύουν τη σκληρή αυτή δουλειά που συνεχιζόταν επί μέρες, κάτω από τον καυτό ήλιο, μέχρι να καθαρίσουν άψογα οι χιλιάδες τόνοι μαύρης σταφίδας.
Μαζί και τραγούδια, γεμάτα πονηρά υπονοούμενα, κατά την παράδοση… ευτράπελα και βωμολοχικά… που αλάφραιναν τον κάματο και σκορπούσαν ευθυμία στη διάρκεια μιας επίπονης και χρονοβόρας εργασίας.


Και η φετεινή γιορτή πλαισιόθηκε με χιλιάδες κόσμο που απόλαυσαν το πρόγραμμα της βραδιάς και την βραδινή Αυγουστιάτικη δροσιά στην πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου Σαρακινάδου.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:
• Αναπαράσταση λιχνίσματος σταφίδας.
• Παρουσίαση δημοτικών χορών από: Ζάκυνθο, Κύθηρα, Δράμα, Φλώρινα, Αρκαδία και Έβρο.
• Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα με τους: Πάνο Σκουτέρη στα πνευστά και το τραγούδι, Χάρη Λύγκο στο βιολί, Θεοδόση Συκιώτη στο λαούτο και Κώστα Καραμέσιο στα κρουστά.

Συμμετείχαν:
Τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ. Σαρακινάδου.
Το Μουσικοφωνητικό Σύνολο «Ιόνιο Κύμα»
Η Λαογραφική Εστία Τρίπολης
Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας.

Συγχαρητήρια σε όλους! Και του Χρόνου!

Φώτο: Χριστίνα Βούτου

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις