Η φωτιά στον Κατελειό αποκάλυψε πολτιστικό προβιομηχανικό θησαυρό : μελισσόκηπο με πέτρινα και πήλινα κουβέλια!

Είναι σημαντικός ο μελισσόκηπος αυτός γιατί μας δείχνει τις διάφορες εποχές κατασκευής του που φαίνεται από τα διαφορετικά κουβέλια. Άλλα με πέτρα και μαλάχτρα από ασβέστη και άμμο,άλλα από τρεις κεραμίδες, από καμίνια του νησιού, δεμένες με σύρμα, στερεωμένες με μαλάχτρα και με πορόκλι στρογγυλή πορόπετρα.

Το ρεπορτάζ είναι από τον  Παναγή Παντελειό.  Μια βόλτα στα «καμένα» αποκάλυψε μια εποχή που αν και πολύ κοντινή μας την έχουμε ξεχάσει!

Παναγης Παντελειός

Γράφει ο Παναγής:

Η φθινοπωρινή φωτιά του Κατελειού πέρα από την ζωική και φυτική καταστροφή που έκανε, ξέθαψε από τα χόρτα και μαργαριτάρια μιας άλλης εποχής!!!!

Κυψέλες από κεραμίδια, και ασβέστη!!!!!!!

Βρίσκονται  στην περιοχή μεταξύ των χωριών Πάστρα και Κατελειού στους μύλους. Είναι ιδιοκτησία του Σπυράγγελου   το παράνομά του είναι Λουκαντιερης,  από το Κρεμμύδι. Ο Λουκαντιέρης ίχε πάρα πολλά μελίσσια εγώ τα πρόλαβα σε λειτουργία την  δεκαετία του ’60.

Στρογγυλες πήλινες κυψέλες στον Κατελειο. Φωτογραφία: Παναγής Παντελειός

Οι στρογγυλές είναι κατασκευασμένες από τρεις μεγάλες κεραμίδες δεμένες με σύρμα , για πάτο είχε ασβέστη και κομμάτια κεραμίδια και για πορτάκι σκαλιστή στρογγυλή ποροπετρα.

Κυψέλες κτισμένες από λάσπη, ασβέστη και κεραμίδια, στον Κατελειό. Φωτογραφία Παναγής Παντελειός

Τ΄ άλλα που φαίνονται σαν σπιτάκια και αυτές είναι κυψέλες  κτισμένες   από λάσπη,  ασβέστη και κεραμίδια. Το μέλι το έβγαζε όχι με φυγόκεντρο τρόπο αλλά με τσιπουριά την οποία έχω στην αποθήκη μου.

Ελπίζω να ενδιαφερθεί κάποιος για την συντήρησή τους , είναι αμαρτία να χάνονται. Μέχρι τώρα οι κυψέλες έχουν αντέξει τρεις καταστροφικές πυρκαγιές , ενώ οι νερόμυλοι έχουν καταστραφεί όλοι. Ο πρώην δήμος Ελειού- Πρόννων  είχε διατηρήσει και συντηρούσε το μονοπάτι που υπήρχε μεταξύ Πάστρα – Κατελειου . Μακάρι να βρεθεί τρόπος να ξανακαθαρίσει, είναι μια περιοχή του Ελειού απίστευτης ομορφιάς με εξαιρετικά στοιχεία για τον τρόπο ζωής των αμέσως μετά τους σεισμούς του ’53  χρόνων.  

√  Kefaloniapress : Εμείς δεν ελπίζουμε, υποσχόμαστε ότι με τη νέο δήμο που θα δημιουργηθεί μετά τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς, θα το διεκδικήσουμε και θα δεσμεύσουμε για αυτό,  τους υποψήφιους  δημάρχους της περιοχής.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις