Η παρέμβαση της Ιακωβατειου Βιβλιοθήκης στο αποκαλυπτικό άρθρο του Τάκη Τόκκα που δημοσιευσε το kefaloniapress ( H ανήκουστη «αποκατάσταση» του λαβωμένου καθολικού της Ι.M. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κηπουραίων! Γράφει ο Τάκης Τόκκας!) για την “αποκατάσταση” του Καθολικού του Ιερού Ναού της Μονής Κηπουραίων
24 Οκτωβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(…) H AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΚΗΠΟΥΡΙΑ
Επειδή η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη είναι φορέας γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού και επομένως μπορεί να έχει άποψη για τέτοιου είδους τοπικά θέματα, (όπως παλαιότερα για τα αγάλματα στο ΞΙ, και επειδή έχουμε γίνει από συμπολίτες μας αποδέκτες προβληματισμού και κριτικής για το αποτέλεσμα της όλης αποκατάστασης του καθολικού του μοναστηριού στα Κηπούρια, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
— Σε περιπτώσεις αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων, παλαιών εκκλησιών, κτισμάτων ή καταλοίπων λαϊκής αρχιτεκτονικής κ.λπ. είναι επιβεβλημένο η αποκατάσταση να γίνεται έτσι, ώστε να επανέρχεται το κτήριο, κτίσμα κ.λπ. όσο γίνεται στην πρώτη του μορφή.
— Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνική έχει βρει τις μεθόδους, τους τρόπους και τις τεχνικές για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση.
— Μια τέτοια αποκατάσταση συνιστά ουσιαστικά σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία, στην τέχνη και τον πολιτισμό.
— Θεσμικοί λειτουργοί και παράγοντες, κοινωνικοί φορείς και πολίτες, όλοι έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.
Με βάση, λοιπόν, τις παραπάνω παραδοχές νομίζουμε ότι
— δεν έπρεπε να απομακρυνθούν/καταργηθούν από το καθολικό του μοναστηριού το κιβώριο της Αγίας Τράπεζας και ο γυναικωνίτης,
— δεν έπρεπε να αντικατασταθούν το δάπεδο με τα εξαίρετα πλακάκια και η πέτρινη σολέα, τα στασίδια και οι καλανάρκοι•
— έπρεπε να συντηρηθούν κατάλληλα η ουρανία και το τέμπλο, έτσι ώστε να πλησιάσουν την πρότερή τους μορφή επανακτώντας την καλλιτεχνική τους αξία.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ