Ένα αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο που χρονολογείται από την εποχή του Ιησού Χριστού ανακαλύφθηκε στις ακτές της Κεφαλονιάς πολύ κοντά στο Φισκάρδο φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς.  Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη η έρευνα της οποίας έχει διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει σήμερα επίσημα η ανάκοινωση.

Ο Δρ Γιώργος Φερεντίνος του Πανεπιστημίου Πατρών και μια ομάδα ερευνητών εξέτασαν τους αμφορείς και κατέληξαν ότι χρονολογούνται από το 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Στην ερευνητικη ομάδα συμμετείχε και ο Κεφαλονιτης δύτης – ερευνητής Μάκης Σωτηρόπουλος .

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας απεικόνιση σόναρ και ονομάστηκε “FISKARDO” επειδή βρέθηκε πολύ κοντά στο γραφικό λιμανάκι που είναι δημοφιλής προορισμός για χιλιάδες τουρίστες.

Ο Δρ Φερεντίνος είπε ότι το ναυάγιο είναι μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων που χρονολογούνται από αυτή την περίοδο και έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο ενώ ανέφερε ότι αν στο μέλλον απομακρύνονταν από το βυθό οι ερευνητές θα μπορούσαν να είχαν περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του.

Το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 60μ και εκτιμάται ότι έχει μήκος 34 μ. και πλάτος 13 μ. ενώ κατά προσέγγιση μετέφερε πάνω από 6.000 αμφορείς και εμπορευματοκιβώτια τα οποία πιθανόν να περιείχαν κρασί , ελαιόλαδο, σπόρους και άλλα τρόφιμα.

Οι χημικές αναλύσεις και οι αναλύσεις DNA θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το ακριβές περιεχόμενο του φορτίου.

Ο Δρ Φερεντίνος είναι ειδικός στη θαλάσσια γεωλογία, την υποβρύχια αρχαιολογία, την ωκεανογραφία και την ανθρώπινη προϊστορία.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ανακάλυψη……

Αυτό το ναυάγιο πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο απο τυχόν επιχειρήσεις κλοπής ή καταστροφής , το Φισκάρδο και η Κεφαλονια συνολικά απέκτησαν εναν μοναδικό θησαυρό που μας βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σπουδαίων ερευνητικών ομάδων και δυτών που αναζητούν καταδυτικές εμπειρίες.

Με πληροφορίες από  https://www.express.co.uk

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις