Με αφορμή την έκτη επέτειο από τους σεισμούς του Ιανουαρίου του 2014 ,  φέρνουμε στη δημοσιότητα την υπόθεση μιας από τις μεγαλύτερες πληγές που έξι χρόνια τώρα χάσκει στην καρδιά της Κεφαλονιάς, στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, του Αργοστολίου, δείχνοντας σε ντόπιους και τουρίστες το μέγεθος της ευθύνης και της αναλγησίας !

Ο λόγος?

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, Γενάρης 2020

Μα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου που  αποτελεί ντροπή  για όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, από την Αθήνα και τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι εδώ στην Κεφαλονιά!

  • Όλων των κυβερνήσεων από το 2014 και μετά!
  • Όλων των Βουλευτών του νομού από το 2014 και μετά!
  • Όλων των Δημοτικών αρχών από το 2014 και μετά!
  • Όλων των Περιφερειακών Αρχών από το 2014 και μετά!

Όλοι τους, μα όλοι τους είναι ανάλγητοι και στην κυριολεξία αδιάφοροι! Είτε «πετάνε την μπάλα στην κερκίδα», είτε μεταθέτουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Τόσο απλά και τόσο ξεδιάντροπα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο για 6η χρονιά παραμένει κλειστό!

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, Γενάρης 2020

Σήμερα, λοιπόν, φέρνουμε στο φως την απάντηση της πρώην Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λύδιας Κονιόρδου, απάντηση  που έδωσε πριν από ….δύο χρόνια στον βουλευτή …Αχαΐας (προσέξτε όχι σε βουλευτή της Κεφαλονιάς!), κ. Νικόλαο Νικολόπουλο. (Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδω  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 2018  )

Σε περίληψη τα πράγματα έχουν ως εξής:

στις 18/12/2017 ο κ. Νικολόπουλος καταθέτει ερώτηση στην Υπουργό σχετικά με το μουσείο Αργοστολίου.

Στις 16/1/2018 απαντάει η Υπουργός κ. Κονιόρδου και λέει συνοπτικά:

  1. «Οι σεισμοί του 2014 έπληξαν εκ νέου το ήδη καταπονημένο κτήριο, το οποίο σύμφωνα με το δελτίο ταχείας αυτοψίας της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) που διαβιβάστηκε προς τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων με το αρ. πρ. Φ666/Ι1-02/262/13.2.2014 έγγραφο, χαρακτηρίσθηκε ως “μη κατοικήσιμο (προσωρινά ακατάλληλο προς χρήση)”» .

Προκύπτει, επομένως, ότι:

α. Το κτήριο ήταν…. «ήδη καταπονημένο»!  Φανταστείτε δηλαδή να ….μην ήταν καταπονημένο πότε θα το επισκεύαζαν.

β. Έγινε «ταχεία αυτοψία»! Φανταστείτε δηλαδή να …μην γινόταν ταχεία αυτοψία πότε θα αποφάσιζαν να επέμβουν.

  1. «Έκτοτε ( το 2014), προβλήματα που παρατηρούνται στο κτήριο του Μουσείου, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και σεισμικών δονήσεων, αναφέρονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου μας (αρ. πρ. Φ666/Ι1-02-330/27.2.2015, Φ666/Ι1-02/1082/20.5.2015, Φ555/Ζ/1466/13.8.2015, Φ777/Β-01/2103/30.9.2015)».

Οι υπηρεσιακοί υπεύθυνοι (προφανώς οι εκάστοτε διευθυντές) αρκούνταν να κάνουν μια αναφορά αρμοδίως μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και σεισμικές δονήσεις για τα προβλήματα που παρατηρούνται κάθε φορά στο κτήριο του Μουσείου και … ξεμπέρδεψαν! Και πάλι αυτό έγινε μόνο ….το 2015 και με 4 όλες και όλες αναφορές! Όλα τα υπόλοιπα χρόνια προφανώς δεν υπήρξαν καιρικά φαινόμενα και σεισμικές δονήσεις, πράγμα το οποίο προφανώς και δεν ισχύει!

  1. «Έκθεση Αυτοψίας που διενήργησε στις 12.3.2015 πολιτικός μηχανικός της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δ. Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίου διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων και στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» .

Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος (και δύο μήνες) για να γίνει αυτοψία στο χτυπημένο από το σεισμό κτήριο από μηχανικό της αρμόδιας υπηρεσίας. Αυτό και αν δεν λέγεται …αποτελεσματικότητα!

  1. «Η ΛΕ’ ΕΠΚΑ, αρμόδια στο παρελθόν, όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας που την διαδέχθηκε, έχει προτείνει να εξετασθεί η λύση της ανέγερσης νέου μουσείου, με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήριο και χώρο γραφείων στο ακίνητο του προσεισμικού Κοργιαλένειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου (αρ. πρ. Φ666/Ι2- 03/312/9.2.2010, Φ666/Ι2-03/1671/24.6.2010, Φ666/Ι2-03/296/22.2.2013, Φ666/Ι2- 03/2455/2.2.2016, Φ666/Ι1-02/595/11.4.2016 έγγραφα). Ωστόσο, η λύση αυτή δεν προχώρησε καθώς το ακίνητο φέρεται να ανήκει στον ΕΟΤ και έχει χαρακτηρισθεί ως «Ελεύθερος χώρος – Αστικό Πράσινο», σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης». (Αναφέρεται στο κτήριο του ΞΕΝΙΑ στο τέλος της οδού Ριζοσπαστών).

Ωστόσο  εμείς σημειώνουμε:

α. Καλά, κανείς δεν τους είπε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί να αποχαρακτηριστεί από «Ελεύθερος χώρος – Αστικό Πράσινο» αν το σημερινό οικόπεδο του μουσείου που είναι οικοδομήσιμο χαρακτηριστεί «Ελεύθερος χώρος – Αστικό Πράσινο» με την εμπλοκή του Δήμου? Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος αν γίνεται η παραπάνω τράμπα?

Τόσο απλά! Εμείς στο kefaloniapess τις παραπάνω πληροφορίες τις αντλήσαμε (και είναι εγκυρότατες) από έναν απλό μηχανικό του Δήμου και ένα εκπρόσωπο του κράτους (Υπουργείο Πολιτισμού).

Άραγε δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με έναν άλλο εκπρόσωπο του κράτους (Υπουργείο Περιβάλλοντος) ?? ή ο εδώ  Έφορος Αρχαιοτήτων –αρχαιολόγος-και  δημόσιος υπάλληλος – δεν μπορεί να συνεννοηθεί με ένα μηχανικό δημόσιο υπάλληλο??

Προσεισμικό-Μουσείο Αργοστολίου

β. Πάντως χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η επίσημη άποψη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι να ανεγερθεί νέο μουσείο στην προσεισμική του θέση.

Εκεί και μόνο εκεί πρέπει να πάει το νέο μουσείο !

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη πολλά και προφανή, τόσο για την πόλη αλλά και για το ίδιο το μουσείο (λόγω γειτνίασης με το λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων) , τα οφέλη θα είναι ανυπολόγιστα.

γ. Η ανάγκη ενός νέου, μεγαλύτερου του υφισταμένου, μουσείου στην προσεισμική του θέση είχε διαφανεί πολύ πριν τους σεισμούς του 2014, αφού η σχετική αλληλογραφία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2010! Η εμμονή στην επισκευή του υφιστάμενου μουσείου, όταν αυτό έχει κριθεί ήδη ανεπαρκές από την τοπική Εφορεία είναι τουλάχιστον παράλογη.

  1. «Το 2017 κατά την τελευταία σύσκεψη υπό την Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Α., στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κύριος Θόδωρος Γαλιατσάτος), ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Παναγής Δρακουλόγκωνας και Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων αποφασίστηκε η “Σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για αποκατάσταση – επισκευή ή μη του Μουσείου Αργοστολίου”, και εγκρίθηκε κατά την 13η/2017 έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 135- 13/2017 Απόφαση (ΑΔΑ: ΨΣΞΘ7ΛΕ-Κ7Υ), η οποία κοινοποιήθηκε στις 28.8.2017 στην Εφορεία.   
Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, Γενάρης 2020

 Η Υπηρεσία με το αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΠΚ / ΕΦΑΚΕΦ / 380063 / 248670 / 2152/21.9.2017 χορήγησε στην Περιφέρεια όλα τα απαραίτητα για τη σύνταξη της μελέτης έγγραφα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας. Η εν λόγω μελέτη θα εκπονηθεί από την Περιφέρεια.

Αναμένεται η κατάθεσή της μελέτης στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για το Μουσείο». 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

α. Έπρεπε να περάσουν ούτε ένα ούτε δύο αλλά …4 ½ χρόνια από το σεισμό του 2014 για να αποφασιστεί το αυτονόητο… δηλαδή   να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη για την αποκατάσταση και την επισκευή ή μη του μουσείου  Αργοστολίου!!!

β. Σε κάθε περίπτωση ….τρία χρόνια από την απόφαση της περιφέρειας κανένας αρμόδιος από την Περιφέρεια ή την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή τον Δήμο, δεν έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει τους ιθαγενείς Κεφαλονίτες τι γίνεται με την περί ης ο λόγος μελέτη !

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, Γενάρης 2020

Κυρία Κράτσα, Περιφερειάρχα,

Κύριε Μιχαλάτε Δήμαρχε Aργοστολίου και κυρίως,

κύριε Γρηγορακάκη Προϊστάμενε Ε. Α. Κεφαλληνίας,

δεν πιστεύετε ότι έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε και να εξηγήσετε  στους Κεφαλονίτες τι ακριβώς αποφασίστηκε σχετικά με τη μελέτη του μουσείου και γενικότερα για το τι μέλλει γενέσθαι με το κέλυφος του κτηρίου του ήδη υπάρχοντος μουσείου, αλλά και τον μονόδρομο της  ανέγερσης ενός σύγχρονου μουσείου στην προσεισμική του θέση?

 Σε αναμονή απάντησης!

 Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress     

 

      

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις