Το θέμα συζήτησης σε όλη την Κεφαλονιά αλλά και στους Κεφαλονίτες που ζουν μακριά απο το νησί μας, είναι η καταστροφή από φωτιά της Εκκλησίας της Υπερθεοτόκου Χαβδάτων και των κειμηλίων που βρισκόνταν εκεί αφού την χρησιμοποιούσαν και σαν “αποθήκη” εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Το τηλέφωνο του kefaloniapress κτυπάει συνέχεια ενώ ‘ερχονται πολλά μηνύματα απο τον κόσμο, που ρωτάει αν ξέρουμε το τι το πως και το γιατί..
Αλλά δεν είναι μόνο η διαλεύκανση του πως έγινε η καταστροφή. Υπάρχουν και χειρότερα. Διαβάστε ενα μήνυμα , αντιπροσωπευτικό αυτών που λαβαίνουμε , το οποίος θίγει αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο “έρχονται και χειρότερα”.
Γειά σας, σχετικά με τη καταστροφή της εκκλησίας στα Χαβδατα, θέλω να σας πω ότι κι άλλες εκκλησίες περιμένουν υπομονετικά τον νέο σεισμό για να τελειώσουν. Πρόκειται για δύο εκκλησίες ιστορικές στη Κοντογεναδα, τον Αη Γιάννη με το καταπληκτικό τέμπλο και την Παναγία.
Οι χωριανοί προσπαθούν να τις επισκευάσουν αλλά τόσο η αρχαιολογική υπηρεσία, τα χρήματα που απαιτούνται όσο και η γραφειοκρατία δεν επιτρέπουν την επισκευή τους. Πρέπει να επισκευαστούν με την ίδια τεχνική κλπ.
Τα χρήματα λένε οι πληροφορίες για την επισκευή τους ανέρχονται σε 450.000 ευρω. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η ιστορική εκκλησία Αγία Θεκλη στο ομώνυμο χωριό. Τουλάχιστον ας φωτογραφίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις αγιογραφίες που υπάρχουν μέσα και ό,τι άλλο ιστορικής αξίας γιατί θα χαθούν όλα στον επόμενο μεγάλο σεισμό.
Οι φωτογραφίες είναι απο την Εκκλησία της Παναγίας στην Κονογενάδα, όπως είναι σήμερα 6 χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014.
Κάθε μέρα όλο και περισσότερο πιστεύουμε ότι είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ ένα ταξίδι της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη στην Κεφαλονιά μαζί με εξειδικευμένο επιτελείο προκειμένου να παρθούν αποφάσεις. Αρχαιολογικοί και εκκλησιαστικοί θησαυροί βρίσκονται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους τόσο από τους σεισμούς όσο και απο ανθρώπινη ανευθυνότητα ή και λάθη.
Ε.Χ.
Εξώφυλλο : Η Εκκλησία της Αγίας Θέκλης