Είναι αλήθεια πως οι τελευταίες ημέρες μας επιφύλαξαν αρκετές ευχάριστες ειδήσεις που αφορούν στον πολιτισμό του νησιού μας, όπως η επικείμενη συντήρηση και ανάδειξη του μυκηναϊκού τάφου των Τζαννάτων, η έναρξη των τοπογραφικών εργασιών στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, αλλά και η ενημέρωση ότι οι εργασίες στο νέο Μουσείο της Σάμης βρίσκονται σε τελικό στάδιο και σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Παράλληλα, όπως ενημερωθήκαμε με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Σάμης έχει ζητήσει συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα τα έργα προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού πλούτου της περιοχής μας, αλλά και την δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στη Σάμη.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω συνιστούν ευχάριστη εξέλιξη, καθώς ο πολιτισμός αποτελούσε και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας και ταυτόχρονα εργαλείο δημιουργίας αλλά και προβολής του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε το παράπονό μας ως Κοινότητα για την καθυστέρηση των αρμόδιων αρχών ως προς την συντήρηση και ανάδειξη ενός από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της προσεισμικής εκκλησιαστικής τέχνης της Κεφαλλονιάς. Φυσικά αναφερόμαστε στο τέμπλο του Κοιμητηριακού Ναού των Πουλάτων, που έχει αφεθεί στην τύχη του αντιμετωπίζοντας εκτός από την φθορά του χρόνου, σοβαρά προβλήματα στατικότητας, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Ναός με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης Δρ . Γρηγόρης Γρηγορακάκης απαντώντας σε σχετική επιστολή της Προέδρου της Κοινότητάς μας, ανέφερε πως προκειμένου η Εφορεία να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, θα πρέπει απαραιτήτως να προηγηθεί μελέτη στατικότητας τόσο του Ιερού Ναού, όσο και του τέμπλου. Μάλιστα αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η Κοινότητά μας δεν διαθέτει τα απαραίτητα τεχνικά ή οικονομικά μέσα, είχε κοινοποιήσει την επιστολή του τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό όσο και στον Δήμαρχο Σάμης κ. Γεράσιμο Μονιά – Νέττη. Η αλληλογραφία αυτή υπήρξε ουσιαστικά η συνέχεια των εκκλήσεων του εφημέριου, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των κατοίκων του χωριού μας, αλλά και μιας σειράς από ρεπορτάζ που καταδεικνύουν την αγωνία όλων μας για την αποκατάσταση ενός κειμηλίου με τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία για τα Πουλάτα και όχι μόνο.

Αναγνωρίζουμε ασφαλώς ότι οι ανάγκες είναι πολλές, οι πόροι περιορισμένοι, ενώ το lockdown υπήρξε επιβαρυντικός παράγοντας για τις δράσεις των τεχνικών υπηρεσιών. Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφέρεια ή ο Δήμος μας και ακολούθως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η ευαισθησία των οποίων είναι αδιαμφισβήτητη, να πράξουν τα δέοντα ώστε να αποκατασταθεί το τέμπλο πριν η κατάρρευσή του προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, αλλά και στις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις