Αντιγράφουμε απο το facebook της Δώρας Μαρκατου Δ/ντριας του Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου.
Από τα μνημεία που ανεγέρθηκαν (για να τιμήσουν τους ήρωες του Πολυτεχνείου) αναρτώ φωτογραφία εκείνου που στήθηκε το 2010 στο Αργοστόλι, με πρωτοβουλία ομάδας πολιτών, σε ανάμνηση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και γι α να τιμηθούν οι Κεφαλονίτες και οι Ιθακήσιοι που έλαβαν μέρος στον αγώνα κατά της Χούντας.
Είναι ορειχάλκινο έργο του γλύπτη Μεμά Καλογηράτου, διαστάσεων 83χ30χ35 εκ. Αποδίδονται αποσπασματικά οι μορφές μια ς νέας και ενός νέου, που στρέφεται ο ένας προς τον άλλο. Το έργο, εξπρεσιονιστικό με υπερρεαλιστικές προεκτάσεις, χαρακτηρίζεται από έντονη σχηματοποίηση .
Ο τρόπος που οι δύο μορφές ενώνονται στη βάση του έργου σαν να έχουν κοινό κορμό υποδηλώνει την ενότητα του λαϊκού αγώνα απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία.
Καθόλου τυχαία τοποθετήθηκε στην Πλατεία Καμπάνας, όπου το 1797, όταν οι Δυνάμεις του Ναπολέοντα εξεδίωξαν τους Βενετούς, φυτεύτηκε εκεί το δέντρο της Ελευθεριας και κάηκε το Libro d’ oro, ενώ επί Αγγλοκρατίας λειτούργησε η πολιτική λέσχη των Ριζοσπαστών, το γνωστό “Δημοτικό Κατάστημα”.
Τον ίδιο χώρο οι Άγγλοι χρησιμοποιούσαν για να μαστιγώνουν τους μετέχοντες στον αντιβρεταννικό αγώνα και γι’ αυτό ονομαζόταν και Πλατεία των Μαστιγώσεων. Η Σταλίνα Βουτσινά (Δώρα Μαρκάτου (επιμ.), Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Αργοστόλι 2015, σ. 127)σημειώνει: ” Με την τοποθέτηση του έργου σε ένα χώρο φορτισμένο για τη συλλογική μνήμη και συνδεδεμένο με πράξεις αντίστασης για την τοπική κοινωνία, επιδιώκεται να αναδειχθεί η συμβολική του σημασία και τα ιδανικά, τα οποία έχει επιφορτιστεί να εκφράσει .
Έτσι συνδέονται νοερά δύο τόποι αντίστασης κατά της αυταρχικής εξουσίας, και, παρά τη χρονική απόσταση που χωρίζει τα γεγονότα μεταξύ τους, αναδεικνύονται οι Νέοι Κεφαλονίτες στο Πολυτεχνείο συνεχιστές των ριζοσπαστών και κάθε αγωνιστή για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ατόμου”.