Τα τελευταία χρόνια στο μικρό ,ταπεινό χωριό των Τζαννάτων υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα για τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Ένα από αυτά είναι ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος των Τζαννάτων.
Ανακαλύφθηκε τις 4/9/1991 από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Πόρου Μάκη Μεταξά στα πλαίσια μιας έρευνας που είχε ξεκινήσει το 1990 μαζί με την γυναίκα του από την Ολλανδία την φιλόλογο Hettie Putman Cramer που αφορούσε την μελέτη της Ομηρικής τοπογραφίας στην δυτική νησιωτική Ελλάδα. Το μνημείο ανασκάφηκε την διετία 1992- 1993 από τον τότε Προϊστάμενο της ΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων με έδρα την Πάτρα αρχαιολόγο δρ. Λάζαρο Κολώνα μετέπειτα Γενικό Δ/τη Αρχαιοτήτων του Υπ.Πο.
Σήμερα θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και εντάσσεται μέσα στα 12 κορυφαία ταφικά μνημεία της προϊστορικής εποχής που τα προβάλει η επίσημη σελίδα του Υπ.Πο στον δικτυακό του κόμβο ΟΔΥΣΣΕΑΣ . Παρόλα αυτά εάν κάποιος αναζητήσει να βρει τον Θολωτό Μυκηναϊκό τάφο των Τζαννάτων στην επίσημη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας που προβάλει τα σημαντικότερα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τόπους των νησιών μας, το μνημείο αυτό ,παραδόξως, είναι εντελώς άφαντο. Άκρα του τάφου σιωπή !!!
Δείτε το σχετικό link εδω https://www.culture.gov.gr/el/ministry/SitePages/viewyphresia.aspx?iID=1670&fbclid=IwAR1HeN0JadAkeAryC7YV37zxBe0stZcWz_7rCKgAjpIlN3MgIFlJycehQ8M
Χρόνια τώρα το μνημείο βρίσκεται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και χωρίς καν τις υποτυπώδεις υποδομές για να αποτελέσει έναν οργανωμένο και ασφαλή τόπο για τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται για να δουν από κοντά αυτό το σπουδαίο το μνημείο. Ο κυριότερος λόγος; Το ξύλινο και ακατάλληλο σκέπαστρο του μνημείου και η έλλειψη υποδομών που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στους γύρω χώρους.
Το 2014 φιλάρχαιοι συμπολίτες μας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων να συνδράμουν και αυτοί για την σωτηρία και την ανάδειξη του μνημείου παρέδωσαν δωρεάν στο Ελληνικό κράτος μια πλήρη μελέτη η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ το 2016.
Έκτοτε , και μετά την έγκριση της μελέτης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας αρνείται να την εφαρμόσει προσπαθώντας να διατηρήσει το υπάρχον ακατάλληλο στέγαστρο του μνημείου! Αποτέλεσμα το έργο δεν εντάσσεται στο ΕΣΠΑ γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων επιμένει να στέλνει άκυρα τεχνικά δελτία στην διαχειριστική αρχή της Π.Ι.Ν!!! Παράλληλα οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις δεν ολοκληρώνονται γιατί υπήρξε αρχικά άρνηση της εκκλησίας να παραχωρήσει μερικά στρέμματα γης και ακολούθως κωλυσιεργία για την δρομολόγηση των αναγκαίων απαλλοτριώσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων και οι λοιπές υποδομές.
Θα πείτε. Μια ακόμα ιστορία ελληνικής τρέλας. Ναι, αλλά όχι μόνο. Το θέμα είναι πολύ πιο βαθύ, αγγίζει τα μυστήρια της προϊστορίας , της Μυθικής και Αρχαίας Ελλάδας, ενδεχομένως το μνημείο αυτό να αλλάζει τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα.
Ε, ναι! Είναι ένα μυστήριο για τον Ιντιάνα Τζόουνς !
Ξεκινάμε σήμερα μια σειρά από συζητήσεις με πρώτο καλεσμένο τον Μάκη Μεταξά, τον άνθρωπο που έχει πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο στις παλιές και νεότερες ανασκαφές.
Είναι ο Μάκης Μεταξάς ο άνθρωπος κλειδί που θα μας βοηθήσει να λύσουμε το μυστήριο; Θα χρειαστεί μήπως να φέρουμε τον Ιντιάνα Τζόουνς; ή ο Θολωτός Τάφος θα εξαφανιστεί από μια κατάρα πριν μάθουμε την αλήθεια;
Κύριε Μεταξά το τελευταίο διάστημα υπάρχει ξανά μια έντονη κινητικότητα για την υπόθεση του θολωτού τάφου των Τζαννάτων. Τι συνέβη πάλι και έχουμε αυτόν το καταιγισμό από ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες και μάλιστα μέσα σε ένα έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον;
Αγαπητή μου Ελένη, να το πω όσο πιο απλά μπορώ. Για όσο διάστημα με ετσιθελικό τρόπο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς πεισματικά και εμμονικά θα προσπαθεί να αναζητά τρόπους για να ακυρώσει την εφαρμογή της ομόφωνα εγκεκριμένης μελέτης του μνημείου έτσι όπως αυτή έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και να στέλνει άλλα αντ’ άλλων τεχνικά δελτία στην ΠΙΝ με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από την διαχειριστική αρχή, εμείς και όλοι οι φορείς του νησιού μας δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να ζητάμε την εφαρμογή της νομιμότητας και θα απαιτούμε την σωστή και ολοκληρωμένη σύνταξη των τεχνικών δελτίων βάση της εγκεκριμένης μελέτης του μνημείου.
Μα αυτό ακριβώς λέει και η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που διάβασα στην σελίδα της στο Φ/Β . Εάν το θυμάμαι σωστά , αναφέρεται περί νομιμότητας και πως κινείται και θα κινείται βάσει των νόμων.
Γιατί σε μένα αυτό ακούγεται σαν ανέκδοτο; Εάν ήταν σύννομα και άρτια τα τεχνικά δελτία τότε γιατί απορρίπτονται; Για να μην μιλάμε όμως υποθετικά σου παραδίδω τις σχετικές πράξεις απόρριψης για να το επιβεβαιώσεις. Είναι ωραίο να επικαλούνται τη νομιμότητα αλλά όπως θα διαπιστώσεις δεν φτάνει να το λες, πρέπει και να το πράττεις. Σου έχω στείλει ήδη τις πράξεις απόρριψης αγαπητή Ελένη. ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ-ΝΟ-3-6ΠΤΞ7ΛΕ-ΧΕΑ , ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ-ΝΟ-1-ΩΟΤ87ΛΕ-ΥΓ7-1 και επιστολη-Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου-για-θολωτό-τάφο. Πως τις εκτίμησες;
Από ότι διάβασα αυτή η κατάσταση ξεκινά από το 2017 και κρατά μέχρι σήμερα ! Απίστευτο !!! Μα είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και τα τεχνικά δελτία να απορρίπτονται το ένα μετά το άλλο ακριβώς για τον ίδιο λόγο;
Να πούμε όμως και ποιος είναι ο κυριότερος λόγος της απόρριψης; Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι συμβαίνει εδώ.
Βεβαίως και να το αναφέρεις.
Ο κυριότερος λόγος της απόρριψης ήταν γιατί η Εφορεία αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς δεν συμπεριελάμβανε την κατασκευή της μόνιμης θόλου του μνημείου έτσι ακριβώς όπως είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ. Ήθελε σώνει και καλά να διατηρήσει το υπάρχον ξύλινο και εντελώς ακατάλληλο για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου, στέγαστρο. Υπόψη, αυτό το στέγαστρο είναι το τρίτο κατά σειρά προσωρινό στέγαστρο που έχει κατασκευαστεί μέχρι να γίνει η μελέτη του έργου όπου θα κατασκευαστεί επιτέλους ένα μόνιμό στέγαστρο προστασίας.
Γιατί όμως; υπήρχε κανένα πρόβλημα και δεν ήθελε ο κύριος Έφορος να κατασκευαστεί η νέα θόλος του μνημείου; Κάτι δεν καταλαβαίνω εδώ.
Βλέπω δυσκολεύεσαι και εσύ να το καταλάβεις όπως και ο περισσότερος ο κόσμος. Με την κατασκευή της νέας θόλου το μνημείο αναδεικνύεται, γίνεται προσβάσιμο και ασφαλές για όλο τον κόσμο καθώς επίσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Με άλλα λόγια το μνημείο γίνεται σημείο αναφοράς και η περιοχή γίνεται αμέσως προορισμός, όπως προορισμός έχει γίνει στο νησί μας και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός, το όραμα και η επιθυμία όλων μας αλλά κυρίως του ανασκαφέα του μνημείου αρχαιολόγου δρ. Λάζαρου Κολώνα. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ακυρώσουν αυτό το όραμα και αυτήν την προοπτική “τιμωρώντας” την Κεφαλονιά, τον Πόρο, εμένα και κυρίως τον ανασκαφέα του μνημείου, τον Λάζαρο Κολώνα.
Μα γιατί; Και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η εμπάθεια. Γιατί; Tι τους κάνατε εσείς εκεί κάτω στον Πόρο; τι τους έκανε ο κύριος Κολώνας;
Θα σου θυμίσω τι είπε ο Θεμιστοκλής μετά από την μάχη του Μαραθώνα «ουκ εά με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον» δηλαδή «Δε με αφήνει να κοιμηθώ το τρόπαιο του Μιλτιάδη». Ο μακαριστός Χριστόδουλος το είπε κάπως διαφορετικά: «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Αυτή είναι όμως η σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας, η Ελλάδα της παρακμής και της μιζέριας. Η Ελλάδα των κυκλωμάτων και των ιερατείων. Η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της και τα ξερνάει όπως ο Κρόνος. Υπάρχει βέβαια και η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα που μάχεται για να μείνουν τα παιδιά της στον τόπο τους, η Ελλάδα που σέβεται την μνημειακή της κληρονομιά, η Ελλάδα που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο. Για αυτήν την Ελλάδα δίνουμε την μάχη αγαπητή μου Ελένη με όσα μέσα έχουμε και με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει.
Κύριε Μεταξά έζησα από κοντά την ανασκαφή που έγινε στην Ρίζα από τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη και είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του. Ακριβώς τα ίδια είχε αναφέρει και αυτός.
Μια και ανέφερες τον Αντώνη Βασιλάκη και το έργο του. Σε καλώ στον χώρο να τον φωτογραφήσεις, να δει ο κόσμος την κατάσταση που έχει περιέλθει αυτό το μνημείο.
Η πρόσκληση αποδεκτή μετά χαράς. Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα του θολωτού τάφου. Έχω μια απορία αγαπητέ μου Μάκη, και είναι η εξής : Tι συνέβηκε και ο επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς από ένθερμος υποστηρικτής του έργου ανάδειξης του θολωτού τάφου, μετατράπηκε σε αρνητή;
Όταν ο κύριος Γρηγορακάκης ήλθε στην Κεφαλονιά και ακολούθως έγινε Έφορος ήταν φανατικά υπέρ της μελέτης που προφανώς συμπεριελάμβανε και την νέα θόλο. Έχω όλα τα σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν αυτό. Από τον Μάρτιο του 2019 σταδιακά άλλαξε στάση και από ένθερμος υποστηρικτής της μελέτης έγινε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2019 ο μεγαλύτερος πολέμιός της. Επίσης και εδώ έχω όλα τα σχετικά έγγραφα για να το αποδείξω.
Τι δηλαδή συνέβη από εκείνο το χρονικό διάστημα και άλλαξε στάση;
Βλέπεις αυτόν το πράσινο φάκελο; Αυτός ο φάκελος περιέχει πάνω από χίλιες σελίδες με έγγραφα, μηνύματα και e-mail που έχουν ανταλλαγεί όλο αυτό το διάστημα και αφορούν ακριβώς αυτήν την υπόθεση.
Σοβαρολογείς;
Σοβαρολογώ και δεν είναι μόνο αυτά. Επειδή έβλεπα που οδηγούσε αυτή η υπόθεση έχω διαφυλάξει τα πάντα. Θέλω να σου πω πως αντίγραφα αυτού του φακέλου έχουν δύο ακόμη άτομα για την προστασία όλου αυτού του υλικού. Το ζητούμενο όμως για αυτή την χρονική στιγμή δεν είναι τι περιέχει ο φάκελος αλλά εάν θα προλάβουμε να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον που μας έχουν δημιουργήσει.
Πόσος χρόνος απομένει ακόμη για να ενταχτεί το έργο στο ΕΣΠΑ;
Στην πραγματικότητα ο χρόνος έφτασε σχεδόν στο τέλος του. Εάν δεν ενταχθεί τώρα, το έργο πάει στις λεγόμενες ελληνικές καλένδες.
Αν συμβεί αυτό θα είναι καταστροφικό για όλη την Κεφαλονιά που έχει ανάγκη από την ανάδειξη των αρχαιολογικών της χώρων και όχι για τουριστικούς λόγους αλλά για την ανάγκη να γνωρίσουμε εμείς οι ντόπιοι πρώτα και όλοι οι Έλληνες, την πραγματική ιστορία του τόπου μας.
Αγαπητή μου Ελένη αυτό λέμε και εμείς. Για τον λόγο αυτό βλέπεις αυτήν την κινητικότητα αυτό το διάστημα. Ο χρόνος τελειώνει και αυτό που μας έχει συμβεί μέχρι σήμερα δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί για μια ακόμη φορά.
Ξέρουμε όμως ότι ο Βουλευτής του νομού ο κύριος Παναγής Καππάτος κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης πήρε ακόμη μια θετική απόφαση υπέρ του έργου και της προσπάθειάς σας. Και η Περιφερειάρχης κυρία Κράτσα είναι και αυτή υπέρ του έργου όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Τραυλός. Όλοι είναι θετικοί , όπως θετικός πρέπει να πω ήταν και ο πρώην Περιφερειάρχης ο κύριος Θόδωρος Γαλιατσάτος. Με τους ανθρώπους που στην ουσία διαχειρίζονται πόρους του ΕΣΠΑ να είναι υπέρ του έργου συζητάμε και αγωνιούμε σήμερα εάν θα περάσει το έργο στο ΕΣΠΑ;
Ναι. Ήταν και είναι όλοι παρόντες όπως παρούσα είναι και η τοπική μας κοινωνία με τους θεσμικούς τους εκπροσώπους και τις συλλογικότητες της περιοχής μας. Σε αυτόν τον φάκελο που βλέπεις υπάρχει καταγραμμένη η συμβολή του καθένας τους και τους ευχαριστώ για αυτά που έχουν προσφέρει.
Να υπενθυμίσουμε επίσης στους Αναγνώστες μας ότι για τον Θολωτό Τάφο και την αξιοποίησή του έχουν καταθέσει ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στη βουλή το ΚΚΕ (Δες εδω), ο βουλευτής του νομού κύριος Παναγής Καππάτος (Δες εδω) και πολύ πρόσφατα το κόμμα Ελληνική Λύση (Δες εδω) . Τρεις ερωτήσεις στην βουλή των Ελλήνων για το ίδιο θέμα η αλήθεια είναι πως σπάνια συμβαίνει.
Βεβαίως, έτσι είναι. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την υποστήριξή τους. Θα την χρειαστούμε και στην συνέχεια.
Λοιπόν επειδή μου κέντρισες την περιέργεια.. Τι έγγραφα περιέχει αυτός ο φάκελος;
Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό, μην ανησυχείς, όλα θα γίνουν στην ώρα τους.
Και πότε θα έλθει αυτή η ώρα;
Εξαρτάται. Όπως σου είπα προέχει η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ. Εάν παρ’ ελπίδα αυτό δεν γίνει ,τότε ο κόσμος θα πρέπει να μάθει άμεσα την αλήθεια των γεγονότων.
Και εάν το μνημείο ενταχθεί -που ειλικρινά όχι μόνο το εύχομαι αλλά θα κάνουμε και εμείς ότι μπορούμε με τις μικρές μας δυνάμεις- ο κόσμος δεν θα μάθει τι συνέβηκε όλο αυτό το διάστημα;
Θα το μάθει, αλλά όχι από μένα. Το σωστό είναι να υπάρξει μια αντικειμενική κρίση από τρίτο πρόσωπο. Η πρόθεσή μου είναι να παραδοθεί όλο αυτό το υλικό στον ιστορικό δρ. Πέτρο Πετράτο για να μπορέσει να κάνει την δική του ανεξάρτητη έρευνα. Δεν θα ήθελα και δεν είναι δίκαιο να είμαι κριτής όταν είμαι και κρινόμενος ταυτόχρονα.
Είμαι λάτρης των μυστηρίων! Ποιο μυστικό και τι μυστήριο μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την υπόθεση του ξύλινου στεγάστρου ενός Μυκηναϊκού Τάφου; Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό το μνημείο που να καθιστά αναγκαία την συνδρομή του…… Ιντιάνα Τζόουνς για να το λύσει!
Αφού σου αρέσουν τα μυστήρια, τώρα έχεις άλλο ένα. Το μυστήριο του Θολωτού Τάφου της Κεφαλονιάς. Λοιπόν, θα σου παραδώσω δύο δημοσιεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορούν αυτό το μνημείο που αναρτήθηκαν στον κόμβο ΟΔΥΣΣΕΑΣ του Υπ.Πο όπου εκεί καταγράφονται οι πλέον εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία της Ελλάδος http://odysseus.culture.gr/h/2/gh20.jsp
Η πρώτη δημοσίευση αφορά την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου και συντάκτης της ήταν ο ανασκαφέας του μνημείου αρχαιολόγος δρ. Λάζαρος Κολώνας τ. Γενικός Δ/της Αρχαιοτήτων του Υπ.Πο. Είναι ο αρχαιολόγος που ανέσκαψε το μνημείο και είναι ο καθ’ ύλη υπεύθυνος για την αρχαιολογική του τεκμηρίωση. Αυτή η δημοσίευση ήταν εκεί από την λειτουργία αυτής της πλατφόρμας.
Αυτό εδώ είναι το κείμενο.
Σχετικά πρόσφατα και μετά από δημοσιεύσεις – στο kefaloniapress και σε άλλα sites- που είχαν σχέση με τον θολωτό τάφο των Τζαννάτων ,οι υπεύθυνοι της εδώ Εφορείας Αρχαιοτήτων θεώρησαν σκόπιμο να αντικαταστήσουν το κείμενο του ανασκαφέα του μνημείου με ένα δικό τους κείμενο. Σου παραδίδω λοιπόν και αυτό το κείμενο. http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=5752&era=1&group=9.
Μέχρι λοιπόν να δημοσιευθεί το δεύτερο σκέλος αυτής της συνέντευξης θα σε παρακαλούσα πολύ να αναρτήσεις και τα δύο αυτά κείμενα και να προτρέψεις τους αναγνώστες σου να λύσουν ένα μικρό μυστηριο καλώντας τους να μελετήσουν με προσοχή τα δύο αυτά κείμενα και να καταγράψουν στην μνήμη τους τι είναι αυτό που αναφέρεται στο πρώτο κείμενο από τον ανασκαφέα του μνημείου το οποίο εντέχνως έχει αποσιωπηθεί από τους συντάκτες του δεύτερου κειμένου.
Η λύση του μυστηρίου είναι στο ακόλουθο video του Γιώργου Μεταξά και την αποκαλύπτει ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας. Ακούστε τον:
Αυτό λοιπόν είναι το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την άρνηση του έργου! «Πόλεμος» μεταξύ αρχαιολόγων. Ο ένας να καταρρίψει το έργο του άλλου προς όφελος της δικής του θεωρίας. Ένας αρχαιολογικός χώρος, ένας ολόκληρος τόπος μπορεί να καταστραφεί αρχαιολογικά, να μη μάθει ποτέ την ιστορία του, επειδή ένας αρχαιολόγος μπορεί να κινεί τα νήματα προς την κατεύθυνση που θέλει και όχι προς την ιστορική αλήθεια. Ιστορίες Ιντιάνα Τζόουνς στην Κεφαλονιά κ. Μεταξά;
Δεν είμαστε και πολύ μακριά από αυτόν τον χαρακτηρισμό που δώσατε. Το «μυστήριο» , μια και σου αρέσουν τα μυστήρια, θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε στο δεύτερο μέρος αυτής της συζήτησης , σύντομα..
Κύριε Μεταξά, ευχαριστώ θερμά για αυτή την πρώτη συζήτηση που κάναμε για το «Μυστήριο του θολωτού τάφου των Τζαννάτων». Με τις απαντήσεις σας φαίνεται να ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο και για μένα είναι απόλυτα κατανοητό το πρόβλημα. Δεν απομένει παρά να λυθεί και με την έγκριση του έργου. Σε αυτόν τον στόχο, είμαστε δίπλα σας εγώ προσωπικά, είμαστε συντοπίτες άλλωστε αφορά την περιοχή μας, το Kefaloniapress και οι Αναγνώστες μας.
Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και τη στήριξη σας… Σύντομα η συνέχεια και θα είναι συναρπαστική!
Καλή συνέχεια κ. Μεταξά και καλή επιτυχία. Εμείς εδώ , απίκο!
Ελένη Δ. Χιόνη