Πέθανε πλήρης ημερών η λογοτέχνης Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου αφήνοντας πίσω της πλούσιο έργο, καθώς είχε εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά, δοκίμια και μεταφράσεις. Είχε, επίσης, συνεργαστεί με περιοδικά κι εφημερίδες, ενώ το έργο της είχε μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες κι έχουν ανθολογηθεί ποιήματά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παιδί της κατοχής
Το πρώτο ποίημά της το έγραψε σε ηλικία 12 ετών και το αφιέρωσε στον ποιητή Νίκο Καββαδία, ο οποίος ήταν φίλος του πατέρα της. Η ίδια έχει χαρακτηρίσει την ποίησή της «λυρική, ερωτική, αφαιρετική με στοιχεία κοινωνικοπολιτικά».
Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου υπήρξε «παιδί» της φασιστικής Κατοχής και των διώξεων του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές και τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης.
Κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά, γραμματέα, για ένα διάστημα, του ΕΑΜ Λογοτεχνών, η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Τ’ όνομά της το χρωστάει στους Μενέλαο Λουντέμη και Γιάννη Σκαρίμπα.
Η ενασχόληση με τα κοινά
Στο σπίτι της οικογένειας της Φαίδρας φιλοξενήθηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης και Νίκος Πλουμπίδης, καθώς και άλλοι αγωνιστές, ενώ η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της την περίοδο εκείνη «αποτυπώθηκαν» στην ταινία του Νίκου Τζήμα «Ο ‘Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο».
Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Από το 1975 ως το 1982 εκλεγόταν γενική γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και αποσύρθηκε μετά το 1983.
Πήρε μέρος στα κοινά μέσα από τις οργανώσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τη λογοτέχνη Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου που «έφυγε» πλήρης ημερών αφήνοντας πλούσιο έργο» αναφέρει το ΚΚΕ εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της Φαίδρας Ζαμπαθά-Παγουλάτου.