Πραγματοποιήθηκε χθες 30 Ιουνίου επίσκεψη – αστραπή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου. Για την επίσκεψή του δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Τελικά λίγο πριν αναχωρήσει από την Κεφαλονιά κληθήκαμε σε συνέντευξη τύπου στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
Κατά την περιοδεία του κ. Διδασκάλου στην Κεφαλονιά συνοδευόταν από τον βουλευτή Παναγή Καππάτο, την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και τους Αντιπεριφερειάρχες Σταύρο Τραυλό και Σωτήρη Κουρή.
Στη συνέντευξη τύπου εκτός των ανωτέρω παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Θεόφιλος Μιχαλάτος και Γιώργος Κατσιβέλης, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Αντώνης Καλλιβωκάς (Σάμης) , Γεράσιμος Γαλανός (Ληξουρίου). Από υπηρεσιακούς παράγοντες ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας Γρηγόρης Γρηγορακάκης και η Ελένη Παπαφλωράτου.
O κ. Διδασκάλου χαρακτήρισε την επίσκεψή του σε αρχαιλογικούς χώρους της Κεφαλονάς «σημαντική και ενδιαφέρουσα» καθώς -εκτός των άλλων- του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτεί για πρώτη φορά κάποια μέρη .
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του επισκέφτηκε τον θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτο που πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε για την αναβάθμισή του , το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμης , και τα Λιμνοσπήλαια Μελισσάνη και Δρογκαράτης. Επισκέφτηκε επίσης και τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο.
Στο video της συνέντευξης τύπου που ακολουθεί θα ακούσετε τον κ. Διδασκάλου να αναφέρεται στα 8 (οχτώ) έργα Πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη στην Κεφαλονιά και γενικά στο έργο του Υπουργείου του αναγγέλλοντας δε, ότι στις 26 Αυγούστου θα επισκεφτεί την Κεφαλονιά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να εγκαινιάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμης.
Το Kefaloniapress όταν πληροφορήθηκε την επίσκεψη του κ. Διδασκάλου του έθεσε δημόσια το ερώτημα “ποιός ευθύνεται που παραμένουν κλειστοί Ιούλιο μήνα, σχεδόν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Κεφαλονιάς. (Διάβασε εδω κλικ).
Το ίδιο ερώτημα επαναλάβαμε και στη συνέντευξη τύπου. Προκειμένου να έχουν οι Αναγνώστες μας μια σαφή εικόνα της κατάστασης και της απάντησης του Γενικού Γραμματέα, απομαγνητοφωνήσαμε αυτό το σημείο της συνέντευξης :
KEFALONIAPRESS – EΛΕΝΗ ΧΙΟΝΗ : Κύριε Γενικέ χαιρόμαστε που οχτώ έργα πολιτισμού στο νησί μας είναι σε εξέλιξη όμως αύριο έχουμε 1η Ιουλίου και οι τουρίστες που έρχονται ή είναι στο νησί μας αλλά και εμείς οι Κεφαλονίτες βλέπουμε κλειστό το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, κλειστή και η Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Σκάλα, κλειστός /ανοικτός ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι γίνεται με τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων και βέβαια εδώ και επτά χρόνια κλειστό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου όπως προηγουμένως ανέφερε το συνάδελφος Σάκης Βούτος.
Θα σας πω τι άκουσα κ. Γενικέ από Ελληνες τουρίστες που ήταν στο Αργοστόλι του Αγίου Πνεύματος , καθόντουσαν έξω από το κλειστό Μουσείο και μας ειρωνεύονταν «Τελικά όλα απέξω τα είδαμε στην Κεφαλονιά.
Απέξω από τον Μύρτο, απέξω από το Κάστρο, απέξω από το Μουσείο.
Στην απέξω η Κεφαλονιά».
Ντράπηκα κ. Γενικέ και έφυγα με ελαφρά βηματάκια.. Πως είναι δυνατόν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Κεφαλονιάς να είναι κλειστοί Ιούλιο μήνα, το ίδιο και πέρυσι και προπερσι επί όλων των Κυβερνήσεων. Θα ανοίξουμε κ. Γενικέ τα υπάρχοντα; Τα καινούργια δεν τα βλέπει ο τουρίστας. Σήμερα και δεν ξέρουμε για πόσο διάστημα, είναι κλειστά, έρχονται κρουαζιερόπλοια και δεν έχουμε να τους προτείνουμε που να πάνε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
Είναι πολύ εύκολο κάποιος να κρίνει, είναι πολύ εύκολο να λέει κάποιος «γιατί» και «όχι» και είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να οργανώνει, να προγραμματίζει, να συντονίζει και με μεθοδικό τρόπο να κάνει τα βήματα προς την επόμενη μέρα.
Εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούμε να κάνουμε τα βήματα για την επόμενη ημέρα. Και αν θέλετε να μιλήσουμε και με αριθμούς, γιατί οι αριθμοί είναι αυτοί που λένε την αλήθεια, στα δυο χρόνια που είμαστε εμείς στη διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού μαζί με την κα Μενδώνη ως Υπουργό, έχουμε καταφέρει σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια να διπλασιάσουμε τα έργα ΕΣΠΑ, έχουμε αυτή τη στιγμή 347 έργα ΕΣΠΑ και έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε 140% τις δαπάνες και την τρέχουσα απορρόφηση προγραμματική περίοδο. Και συγκρίνω δυο χρόνια με 4.5 χρόνια προηγουμένως γιατί και τότε έτρεχε η τρέχουσα προγραμματική περίοδος.
Επομένως πάμε να δούμε τι έχουμε κάνει. Εκείνο λοιπόν που κάναμε σε ότι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών μας γιατί είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο και εμείς το κληρονομήσαμε και προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε και προσπαθήσαμε σταδιακά να το λύσουμε.
Σε ότι αφορά το στελεχικό δυναμικό. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα υπηρετούν 1650 φύλακες και 457 με συμβάσεις 8μηνου και 450 φύλακες 5μηνου. Παράλληλα τρέξαμε τις προκηρύξεις και πήραμε σε ολη την Ελλάδα 147 μόνιμους φύλακες. Επομένως είναι από τις χρονιές που έχουμε διαθέσει στις υπηρεσίες μας το περισσότερο προσωπικό το οποίο έχει διατεθεί ποτέ για ενίσχυση και υποστήριξη των λειτουργιών.
Παράλληλα τους λιγοστούς μόνιμους που μας έχει επιτραπεί να προσλάβουμε έχουμε ζητήσει θέσεις στο ΑΣΕΠ για 120 μόνιμους μηχανικούς, καμία άλλη ειδικότητα, για μπορέσουμε επιτέλους να στελεχωθούν οι υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα γιατί χωρίς μηχανικούς έργα δεν γίνονται.
Επίσης τι άλλο έχουμε καταφέρει. Με συντονισμένες ενέργειες και πολύ πολύ προσπάθεια πραγματικά δουλέψαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 650 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί και ο Σύγχρονος Πολιτισμός προκειμένου να μπορέσουμε στο επόμενο διάστημα και αυτά τα χρήματα να υποστηρίξουν έργα πολιτισμού. Και λέω με πολύ προσπάθεια γιατι πραγματικά ήταν σημαντική προσπάθεια και τύχαμε ιδιαίτερα θετικών σχολίων τόσο από την ΕΕ που θέσαμε το πρόγραμμά μας οσο και από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργικό συμβούλιο που παρουσιάσαμε τις προτάσεις του Υπουργείου.
Σε όλα αυτά λοιπόν ερχόμαστε και λέμε εμείς σαν ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους και το προσωπικό που θα μπορούσαμε όσο γίνεται περισσότερο τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών προκειμένου οι διευθυντές μας, οι υπηρεσίες μας, τα στελέχη μας να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένες περιπτώσεις αν θέλετε να μου πείτε να τις δούμε μαζί με τον κ. Γρηγορακάκη (προϊστάμενος Κεφαλονιάς) γιατι εγω δεν ξέρω γιατι το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου αν έχει φύλακα ή όχι… Αλλά στα Τζαννάτα σας εξήγησα προηγουμένως ότι άμεσα ο χώρος θα γίνει χώρος εκτέλεσης εργασιών, θα είναι χώρος εργοταξίου.
Σιγά σιγά έχει υπογραφεί και ήδη ξεκινάει κάποια πρόσληψη προσωπικού και παράλληλα θα…
ΒΟΥΤΟΣ: Ιούλιο μήνα θα γίνει εργοτάξιο ο αρχαιολογικός χώρος; Tα κρουαζιερόπλοια που θα πηγαίνουν; Oι δήμαρχοι παλιότερα κόβανε τα κάγκελα για να περνάει ο κόσμος στους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, το ξέρετε;
ΧΙΟΝΗ – Δεν μπορούν να αρχίσουν τα έργα τον Οκτώβριο;
ΓΓ Ο κόσμος πρέπει να μπει μέσα με ασφάλεια και για τον ίδιο και για το Μνημείο…
ΒΟΥΤΟΣ : Κατσίκες όμως είχε μέσα…
ΧΙΟΝΗ: Κύριε Γενικέ και πέρισι και προπερισι και πάντα, τα ίδια είχαμε. Κάπου κολλάει το σύστημα.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣ: Τι λέτε στον κ. Γενικό. Κατσίκες μπήκαν μέσα; Εμείς τις βάλαμε;
BOYTOΣ: Είπα εγώ ότι εσείς τις βάλατε; Γιατί αρπάζεστε κ. Προϊστάμενε; Eχουμε και φωτογραφίες με τις κατσίκες μέσα στα κλειστά αρχαιολογικά μνημεία. Γιατί τα βάζετε συνέχεια με τους δημοσιογράφους;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ: Αναλαμβάνει υπηρεσία η φύλακας της Ρωμαϊκής Έπαυλης τις επόμενες ημέρες…
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ: Για το Κάστρο Αγίου Γεωργίου υπάρχουν ειδικές συνθήκες γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα, μπορεί να σας τα πει ο κ. Γρηγορακάκης ..
ΧΙΟΝΗ: Έβγαλε Δελτίο Τύπου , απάντησε … (Διαβάστε εδω την απάντηση )
Κύριε Γενικέ ο τουρίστας δεν ενδιαφέρεται για αυτά που συζητάμε εμείς εδώ … Ουτε για τα σχεδιά μας στο μέλλον. Ο τουρίστας έρχεται να επισκεφτεί ένα Μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο και τα βλέπει κλειστά.
ΚΑΠΠΑΤΟΣ: … Έχουμε τις καταστροφές από τον Ιανό..
ΧΙΟΝΗ: Τι έπαθε το Κάστρο από τον ΙΑΝΟ;
ΒΟΥΤΟΣ: κ. βουλευτή πόσα χρόνια είναι το Κάστρο έτσι; Mην κρυβόμαστε
ΧΙΟΝΗ: Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια… δεν μπορείτε να προγραμματίσετε να είναι νωρίτερα έτοιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι; ‘Η δεν έχουμε λεφτά να κοπούν τα χορτάρια, ή το υπουργείο δεν έστειλε φύλακα, κάθε χρόνο τα ίδια…
ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣ: Από τότε που η κα Βικάτου έφτιαξε το Κάστρο λειτουργεί… Ενώ είναι φύλακες Μουσείου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κάστρο. Το Κάστρο ήταν ανοικτό. Εγινε αυτό με τον ΙΑΝΟ, εγκρίθηκαν τα χρήματα με παρεμβάσεις του κ. Γενικού και της κας Υπουργού αμέσως … Αλλά έχουμε και μια διαδικασία, έχουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης που είναι στη μέση… Πρέπει να τηρείται μια διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίζονται τα χρήματα και να γίνονται μετά οι διαδικασίες επιλογής αναδόχων…
ΧΙΟΝΗ: Με συνέπεια Ιούλιο μήνα να μην έχουμε στην Κεφαλονιά κανέναν αρχαιολογικό χώρο σε λειτουργία.
ΓΓ: Αυτό με τους φύλακες μπορεί να ίσχυε άλλες χρονιές, στις χρονιές που εμείς έχουμε την ευθύνη όλα γίνονται στην ώρα τους, οι διαδικασίες προχωράνε. Να ξέρετε ότι ήδη τώρα προγραμματίζουμε τις ανάγκες μας για το επόμενο έτος ενώ η σύμβαση των συμβάσεων που θα τελειώσουν τον Δεκέμβρη .. Γιατί έχουν γίνει πολλά στην μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου, να πείτε στους πολίτες ότι φτιάξαμε το αρχαιολογικό κτηματολόγιο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – Το έχουμε πει .. τα έχουμε γράψει..
Εσείς τώρα αγαπητοί Αναγνώστες τι καταλάβατε; Γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι της Κεφαλονιάς είναι κλειστοί Ιούλιο μήνα; Και το κυριότερο, καταλάβατε αν και πότε θα ανοίξουν;
Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου είναι κλειστό και δεν ξέρουν πότε θα ανοίξει.
Ο θολωτός Μυκηναϊκός Τάφος των Τζανάτων είναι κλειστός λόγω εργασιών και δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει.
Ενώ το αίσχος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου θα παραμείνει ως έχει έως ότου να βρεθούν χρήματα.. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει..
Ευτυχώς που στη Σάμη στις 26 Αυγούστου θα εγκαινιαστεί το αρχαιολογικό μουσείο με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.. Ολοι οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι είναι άγνωστο πότε θα γίνουν επισκέψιμοι…
Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση στο νησί μας, επτά χρόνια μετά του σεισμούς του 2014 και 10 μήνες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιανού.
Εάν στην κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων προσθέσουμε και την κατάσταση του οδικού δικτύου, την ακόμα κλειστή γέφυρα στο Χειμωνικό, την έλλειψη διαγραμμίσεων στον κεντρικό οδικό άξονα, το χάλι του δρόμου της Κρανιάς, την κατάσταση στα λιμάνια με τα μπάζα και την εγκατάλειψη, συνθέτουμε ένα «αξιοζήλευτο» τουριστικό προϊόν που προφανώς κανείς δεν θέλει να επισκεφτεί. Και βεβαίως μια πραγματικότητα που ταλαιπωρεί την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας.
Αυτή είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά σήμερα είτε θέλουν να το καταλάβουν Υπουργοί, Γραμματείς, βουλευτής , Περιφερειάρχης , είτε όχι. Μια κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό του.
Ελένη Δ. Χιόνη
√ Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη τύπου στο video του Σάκη Βούτου.