Το 2000 ο Χρύσανθος Καραβίας ,σαν άλλος Οδυσσέας, επέστρεψε στην Ιθάκη για να αναζητήσει τις ρίζες του και μια επιθυμία: να αγοράσει ένα παλιό ελαιοτριβείο και να το ανακατασκευάσει .

Χρύσανθος Καραβίας

Η προσπάθεια του  δύσκολη καθώς  τα  πιο πολλά  ελαιοτριβεία στο νησί ήταν παρατημένα  και γκρεμισμένα  . Τελικά η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα .

ΕΞΩΓΗ

Στο μεσαιωνικό χωριό της Εξωγής (διαβάστε εδώ  Εξωγή Ιθάκης : Eνα χωριό με Μεσαιωνικό παρελθόν ατενίζει το Ιόνιο  ) βρήκε ελαιοτριβείο  που ανήκε  στην οικογένεια Βαρβαρίγου που λειτουργούσε  από το 1700  έως το 1969 .

Μέχρι το  1937 η παραγωγή του λαδιού στην Ιθάκη γινόταν με τη βοήθεια του αλόγου που γύριζε τις λίθινες πέτρες και πολτόποιουσαν  τον καρπό  της ελιάς .

Το 1937 η οικογένεια Βαρβαρίγου  προχώρησε στην αγορά μηχανής  για την παραγωγή  του λαδιού με την άδεια πού  δόθηκε  από το  Υπουργείο Μηχανημάτων και Σιδηροδρόμων , ‘όπως ονομάζονταν  τότε  .

Η ΜΗΧΑΝΗ
Η άδεια λειτουργίας και τα τιμολόγια αγοράς της μηχανής έτος 1936

Συνάμα αγόρασαν και αλευρόμυλο αυξάνοντας την παραγωγή αλευριού που είχε ανάγκη η περιοχή τα δύσκολα εκείνα χρόνια .

ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ

Η μηχανή  CHRISTOPH του 1937 μετά την ανακατασκευή της λειτουργεί κανονικά ,  ο λοιπός εξοπλισμός και όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο  αναπαλαιωθήκαν ένα προς ένα  με προσοχή στη λεπτομέρεια και τοποθετήθηκαν όπως ήταν στην αρχική του λειτουργία.

Χρύσανθος Καραβίας

Η αγάπη  για  την Ιθακη και το  μεράκι του Χρύσανθου Καράβια έφεραν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που φωτογραφίζουμε σήμερα, το έτος 2020.

Σήμερα στην Εξωγή , χάρη στο μεράκι, στον κόπο , το μόχθο και τα χρήματα του Χρύσανθου Καραβία, μπορούμε να θαυμάζουμε ένα «μουσείο» ελαιοτριβείου από τον μεσαίωνα, να μαθαίνουμε την ιστορία της παραγωγής του λαδιού στο νησί της Ιθάκης αλλά και να απολαμβάνουμε ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Tσερέπα για το ψήσιμο πίτας στον ξυλόφουρνο

Ακούστε τον Χρύσανθο Καραβία να μας μιλάει για την ιστορία του ελαιοτριβείου του.

Συγχαρητήρια στον κ. Χρύσανθο Καραβια  γιατί μέσα απο  αυτή την πρότυπη και  εξαιρετική  αναπαλαίωση βλέπουμε  ένα κομμάτι  της πραγματικής  ιστορίας της  Ιθάκης, βλέπουμε πως οι  κάτοικοι  , αγρότες οι περισσότεροι , τα  δύσκολα εκείνα  χρόνια  προσπαθούσαν να επιβιώσουν με την παραγωγή των βασικών  αγαθών από τα αγροτικά προϊόντα που πρόσφερε η γη του νησιού.

ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ  ΛΙΖΗΣ

Χρύσανθος Καραβίας

ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΣ

Η ΜΗΧΑΝΗ

Χρύσανθος Καραβίας
Η άδεια λειτουργίας και τα τιμολόγια αγοράς της μηχανής έτος 1936

Χρύσανθος Καραβίας

Χρύσανθος Καραβίας

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

4 Σχόλια

  1. ΑΝΕΚΤΊΜΗΤΗ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΎ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΊΟΥ!!!
    ΤΟ ΜΕΡΆΚΙ ΚΑΙ Η ΑΓΆΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΊΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ!!!!
    ΜΠΡΆΒΟ ΚΎΡΙΕ ΧΡΥΣΆΝΘO!!!

  2. Εξαιρετική δουλειά με πολύ μεράκι χρόνο και σεβασμό στην παράδοση, συγχαρητήρια στον Χρύσανθο ¡

  3. Ο Χρύσανθος είναι ο φίλος μου και αδελφός μου να τον προσέχετε είστε πολύ τυχεροί που τον έχετε.

Comments are closed.