Καραβόμυλος Σάμης
Αναμφισβήτητα μια από τις εμβληματικότερες τοποθεσίες στην Κεφαλονιά είναι ο Καραβόμυλος. Η ονομασία αφορά τον συγκεκριμένο χώρο που βρισκόταν ο νερόμυλος, η τεχνητή λίμνη και το μποσκέτο που την περιβάλει. Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε γιατί υπάρχει φυσικό κοίλωμα που το υπερχειλίζει νερό που τρέχει από την μπούκα στο δυτικό μέρος της.
Στις καταβόθρες του Αργοστολιού γνωρίζουμε ότι το θαλασσινό ακολουθεί δική του πορεία και ρέει προς την στεριά και συγκεκριμένα στις καταβόθρες. Μετά από διαδρομή 14 ημερών περίπου, δια μέσου των ασβεστολιθικών υπογείων πετρωμάτων, το θαλασσινό νερό και αφού έχει προσμιχθεί με γλυκά νερά καταλήγει βλυχό, πλέον, στις ανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς. Δηλαδή στις σπιάτζες του χωριού Καραβόμυλος και τσι γρούτες της Μελισσάνης,της Ζερβάτης και της λίμνης του Καραβομύλου.
Σε αυτή τη γραφική και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχή μεταφέρθηκαν μετά τους σεισμούς του 1953 τα χωριά Βλαχάτα και Λαταβινάτα τώρα υπό την νέα κοινή ονομασία Καραβόμυλος.
Για πολλούς αιώνες και μέχρι τους αφανιστικούς σεισμούς του 1953 λειτουργούσε ο νερόμυλος που το κομψό του κτίσμα ήταν παλατάκι. Στο ισόγειο ο μύλος και στο πρίμο πιάνο η κατοικία. Η περιοχή και ο μύλος, μέχρι την απαλλοτρίωσή τους- που έγινε την περίοδο της ανοικοδόμησης μετά τους σεισμούς του 1953-ανήκαν ιδιοκτησιακά στην οικογένεια Αννίνου-Καβαλιεράτου.
Δυστυχώς η Πολιτεία ισοπέδωσε ό,τι είχε απομένει στο νησί μετά τους σεισμούς του 1953 και δεν αναστήλωσε, ως όφειλε, εμβληματικά κτήρια στο νησί για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, έστω και για διαφορετική χρήση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κατασκευαστεί το 1965 ένα κατάστημα με την αντίληψη και αισθητική επαρχιακού κτίσματος, από χρόνια ξεπερασμένο, σε τοποθεσία όμως μοναδική.
Η έστω και ατελής στην απόδοσή της φτερωτή, ματατοποθετήθηκε στο ποταμάκι για υπενθυμίζει την παλιά του χρήση.
Τάκης Τόκκας
Οι φωτογραφίες και το video είναι του Τάκη Τόκκα