Tάκης Τόκκας: Δυο ερωτήσεις προς τους αρμοδίους του Δήμου Ληξουρίου

596

14/5/2022

Δυο ερωτήσεις προς τους αρμοδίους του Δήμου Ληξουρίου

  Κύριοι,

1)Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η γέφυρα πεζών  που ενώνει το νέο κτήριο της Ιακωβατείου Μουσείου- Βιβλιοθήκης με την πόλη του Ληξουρίου, στη Β.Δ πλευρά του ποταμιού, είναι σε αχρηστία λόγω φθοράς. Δυστυχώς σήμανση που να ενημερώνει από που είναι προσβάσιμο το κτήριο δεν υπάρχει στο μόλο που δένουν τα πορθμεία και έτσι στην χθεσινή μας επίσκεψη, φθάνοντας μπροστά στην κλειστή γέφυρα, αναγκαστήκαμε και πάλι να κάμουμε μεγάλο κύκλο πεζή για να την επισκεφθούμε.

Η Ιακωβατειος βιβλιοθήκη και το ποτάμι.

Διαβάζουμε σε Δελτίο τύπου της βιβλιοθήκης ότι την Κυριακή 5 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί η καταληκτήρια συνεδρία της εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του Κεφαλονίτη σκηνοθέτη, πανεπιστημιακού και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου (1940-2017). Άραγε προκάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να τοποθετήσουν νέα ή να επιδιορθώσουν την υφισταμένη γέφυρα πεζών ή θα γίνουμε ρεντίκολο; Επιτέλους στην Ιακωβάτειο επιτελείται σημαντικό έργο και χρειάζεται την αρωγή όλων μας πόσο μάλλον της Δημοτικής Αρχής της Πόλης.

2) Από την αναγκαστική γύρα που κάναμε για να βρούμε την  μπασιά τση βιβλιοθήκης περάσαμε από δρόμο με πολύ προσεγμένα και καλόγουστα σπίτια. Μας έκαμε εντύπωση  η ονομασία του δρόμου που είναι αφιερωμένη σε μια προσωπικότητα που καλόν θα είναι το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Ληξουρίου να μας γνωστοποιήσει το βιογραφικό του γιατί μας διαφεύγει. Στον δρόμο αυτό τιμάται ο Μιχαήλ Άβλιχος.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των δήμων της χώρας περιλαμβάνεται η ονομασία και μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών.  Η ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΔΚ, κυρωτικός ν. 3463/ 2006) και γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οπότε θα μας λυθεί και η απορία για το τιμώμενο πρόσωπο γιατί βεβαίως δεν μπορεί κανείς μας να διανοηθεί ότι το όνομα αυτό υποκρύπτει αλλοιωμένο το όνομα του μεγάλου σατιρικού ποιητή Μικέλη Άβλιχου (1844-1917)! Και  αν πράγματι πρόκειται για τον ποιητή τι σηματοδοτεί ή εξυπηρετεί  αυτή η  «αποκατάσταση»; Ασχέτως ότι κάποιες φορές και για ειδικούς λόγους υπέγραψε ως Μιχαήλ, το όνομα Μικέλης είναι  καθιερωμένο και αποδεκτό!

Τάκης Τόκκας

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις