ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – Αναστολή δραστηριοτήτων λογω έργων- Απολογισμός δράσης 2022

78

2 Ιανουαρίου 2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΑΣ

           Δυστυχώς, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η αναστολή των δραστηριοτήτων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης λόγω εργασιών στη στέγη και στο εσωτερικό του κτηρίου του Μουσείου, όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη μας – εργασίες βέβαια απολύτως απαραίτητες. Επομένως, και η πρόσβαση στην κεντρική αίθουσα του κτηρίου για τους αναγνώστες/μελετητές και γενικότερα για το κοινό εξακολουθεί να είναι απαγορευτική. Όσοι, όμως, επιθυμούν να δανειστούν βιβλία καλό είναι να προσυνεννοούνται με την υπάλληλο της Βιβλιοθήκης στο τηλέφωνο 26710-91325.

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2022 

Με την πραγματοποίηση της διαδικτυακής ομιλίας-συζήτησης στις 28 Δεκεμβρίου 2022 από την Κατερίνα Πειρουνάκη, βιολόγο στο Πετρίτσειο  Λύκειο Ληξουρίου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δώδεκα διαδικτυακών ομιλιών-συζητήσεων του 2022.

Στόχος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης ήταν να συμβάλει, ως πνευματικός φορέας που είναι, στη διάχυση της γνώσης και στην ανάπτυξη γενικότερα της κριτικής σκέψης και του προβληματισμού μέσα από την παρουσίαση σύγχρονων θεμάτων επιστημονικού και κοινωνικού περιεχομένου. Και τα θέματα αυτά εισηγήθηκαν κυρίως ντόπιοι ερευνητές και επιστήμονες σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του ντόπιου πνευματικού δυναμικού της Κεφαλονιάς.

Αν εξαιρέσουμε την πρώτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση (Ιανουάριος 2022), με την οποία η διευθύντρια και ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Δώρα Ζαφειράτου και Πέτρος Πετράτος αντίστοιχα παρουσίασαν τον απολογισμό του 2021 και τον προγραμματισμό του 2022 για τη Βιβλιοθήκη («Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Δραστηριότητες – Προβλήματα –Στόχοι»), τα θέματα ήταν κατά κοινή ομολογία ενδιαφέροντα και προκάλεσαν συζήτηση και προβληματισμό. Τα θυμίζουμε μαζί με τους εισηγητές τους:

–Φεβρουάριος: «Η δημιουργία και λειτουργία του Σύμπαντος» από τον καθηγητή Φυσικής Βασίλη Κόκκαλη.

–Μάρτιος: «Ο σχηματισμός και η εξέλιξη της γης» από την Παρασκευή Βασάλα, πτυχιούχο Γεωλογίας, δρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

–Απρίλιος: «Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο» από τη φιλόλογο στο Πετρίτσειο Λύκειο Ληξουρίου Φοίβη Ρίζου, δρα στην Εκπαίδευση.

–Μάιος: «Γλωσσική δημιουργία και αλλαγή: παραδείγματα από την κεφαλονίτικη διάλεκτο» από τον Δημήτρη Παπαζαχαρίου, αναπληρωτή καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και τη Μαριέττα Χρυσοβαλάντου Θεοδωρίδου, υποψήφια δρα Γλωσσολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

–Ιούνιος: «Οικογενειακά ονόματα και τοπωνύμια της Κεφαλονιάς: μελέτη περιπτώσεων» από τον Παναγιώτη Γ. Κριμπά, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

–Ιούλιος: «Μαθητές στο Σχολείο – Έφηβοι στην Κοινωνία: γνώση και συμπεριφορές» από τον Ηλία Τουμασάτο, εκπαιδευτικό Κοινωνικών Επιστημών στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δρα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

–Αύγουστος: «Η εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία (1919-1922)» από τον υποστράτηγο ε.α. Ηλία Παρίση.

–Σεπτέμβριος: «Το πρόβλημα των τριών σωμάτων και ο Άγγελος Δελλαδέτσιμας» από τον Διονύσιο Κατερέλο, αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

–Οκτώβριος: «Ο Ιωάννης Μεταξάς και η προετοιμασία για τη Μάχη της Ελλάδος: όψεις και στοχασμοί» από τον φιλόλογο στο Πετρίτσειο Λύκειο Ληξουρίου Γεράσιμο Φαρακλό, δρα Κλασικής Φιλολογίας.

–Νοέμβριος: «Η εκλογική και πολιτική συμπεριφορά των Κεφαλλήνων στις πρώτες εκλογές μετά την Ένωση (1864)» από τον Παύλο Χρ. Καρούσο, οικονομολόγο-κοινωνιολόγο, δρα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας.

–Δεκέμβριος: «Η εξέλιξη της ζωής» από την Κατερίνα Πειρουνάκη, βιολόγο στο Πετρίτσειο Λύκειο Ληξουρίου.

Στο μεταξύ, με τη συνεργασία και τη στήριξη της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) πραγματοποίησε άλλες δύο διαδικτυακές ομιλίες-συζητήσεις μέσα στο 2022:

–στις 16 Νοεμβρίου 2022 μίλησε  ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Κονιδάρης με θέμα «Ο Αντώνης Τρίτσης και η εκκλησιαστική περιουσία», και

–στις 19 Δεκεμβρίου 2022 μίλησε η ιστορικός της Τέχνης Δώρα Μαρκάτου, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Christian Zervos: ένας διάσημος Κεφαλονίτης στο Παρίσι».

Κατά το 2023 θα συνεχιστούν οι διαδικτυακές ομιλίες-συζητήσεις, αλλά θα έχουν άλλη στοχοθεσία και διαφορετικό φορέα διοργάνωσης. Αλλά γι’ αυτά θα ενημερώσουμε με επόμενο Δελτίο Τύπου.    

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ  

          Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.

Τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι. 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις