Σκέψεις πολιτιστικής αναβάθμισης με αφορμή την Μουρδουλοπέφτη.  

Αρχική δημοσιευση: 16/02/2023

Γράφει ο Τάκης Τόκκας

 Με αφορμή την Μουρδουλοπέφτη αλλά και γενικότερα τα όσα αφορούν τις  πατροπαράδοτες γιορτές, πανηγύρια και άλλες κοινωνικές δημόσιες εκδηλώσεις, καταγράφουμε κάποιες σκέψεις που ανταλλάξαμε  με πολλούς συμπατριώτες μας.

Η Κεφαλονιά έχει μπει  στην τροχιά των υπό ανάπτυξη  τουριστικών νησιών και εύλογο είναι να επιδιώκουμε την εξέλιξη και καλυτέρευση των υπηρεσιών μας, την διάσωση  των μνημείων μας, την προβολή των εθίμων  μας κοκ. Σκοπός μας πλέον είναι να αναπτυχθούν και άλλες ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Από έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, διαπιστώθηκε η σύγχρονη τάση οι τουρίστες να θέτουν ως πρώτη επιλογή για να επισκεφτούν μια περιοχή την υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα σε συνδυασμό με διαδραστικά στοιχεία της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης.

Για να μπορέσουμε όμως να διασφαλίσουμε την διατήρηση του πολύτιμου πολιτισμικού κεφαλαίου μας αλλά και το εξαίσιας ομορφιάς τοπίο μας για τις μελλοντικές γενεές και που αποφέρουν βιώσιμα οικονομικά οφέλη θα πρέπει σήμερα κιόλας να υπάρξει συνεργασία όσων επαγγελματιών εμπλέκονται με οποιανδήποτε τρόπο με τον τουρισμό, των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων, των σχετικών εκπροσώπων των τριών Δημάρχων του νησιού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ώστε να υπάρξει ενημέρωση και σχεδιασμός για την προβολή των τοπικών παραδόσεων.

Ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και εύκολο είναι να αντιγράψουμε ή να υιοθετήσουμε νέες παραδόσεις. Ωστόσο αυτές που θα  προβάλουμε θα πρέπει να είναι αυτές που είχαν οι νόνοι και οι νόνες μας και γεννήθηκαν από την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του νησιού και επηρεάστηκαν από το περιβάλλον και το κλίμα του νησιού.

Ακολουθούν κάποιες  σκέψεις  που στην πραγματικότητα απηχούν την κοινή λογική αλλά έχουν και  γνώμονα την εμπορική-τουριστική πλευρά του θέματος.

Μουρδουλοπέφτη: η Κεφαλονίτικη Τσικνοπέμπτη. Γράφει ο Τάκης Τόκκας

Δημοτική Αρχή

Από το έτος 2011 και μετά, η τότε Δημοτική αρχή ενθάρρυνε  τους μαγαζάτορες να  καθιερώσουν την Τσικνοπέμπτη ως όρο και να ψένουν σουβλάκια και λουκάνικα  έξω από τα μαγαζιά τους! Είναι όμως αυτό πρέπον; Ο κατεξοχήν φύλακας, προστάτης και απόστολος της τοπικής κουλτούρας-όπως οφείλει να είναι κάθε Δημοτική αρχή- αντί να βοηθεί στην διατήρηση και προβολή της ντόπιας παράδοσης, αντιθέτως εισαγάγει ξένες-σε όλα τα επίπεδα- συνήθειες και μάλιστα όχι απαραιτήτως καλύτερες ή σύμφωνες με την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων που διαφεντεύει!

Με την  ίδια αντίληψη θα πρέπει να δούμε και άλλα παρόμοια ζητήματα όπως π.χ γιατί καρναβάλια και όχι Μάσκαρες ή καλύτερα γιατί δεν επιστρέφουμε στην τοπική αλλά και πανεπτανησιακή παράδοση του καρναβαλιού και της μάσκαρας. Στην Κεφαλονιά μάσκαρα ή μάσκερα εννοούμε τα λαϊκά δρώμενα με θέατρο  σε ανοιχτούς χώρους, με παραργατάρισμα των ριμναδόρων με σκαμπρόζικες ρίμνες, με μπάλους, καντρίλιες κοκ.

Στην Κεφαλονιά δεν τσικνίζουμε!

Το δημόσιο ψήσιμο κρέατος επάνω σε γραδέλες  με την ανθρακουνίστρα υποκάτω και με την συνακόλουθη τσίκνα δεν συνηθίζεται στην Κεφαλονιά. Σαφώς ο λόγος που δεν καθιερώνεται στην συλλογική αντίληψη είναι η έλλειψη ιστορικής μνήμης και η προσπάθεια αντιγραφής ενός ξένου ως προς την τοπική παράδοση εθίμου.

Αν κάποιος παρακινηθεί να επισκεφθεί την Κεφαλονιά την Μουρδουλοπέφτη θα θελήσει να απολαύσει την μακραίωνη τοπική γευστική παράδοση της ημέρας και όχι βέβαια σουβλάκια και λουκάνικα ψημένο στην γραδέλα που στο τέλος το βρίσκεις καθημερινά και παντού στην αποδέλοιπη επικράτεια.

Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εκ των πραγμάτων τα πρωτοπόρα και δημιουργικά μέλη του Ε.Ε.Κ-Ι είναι η καρδιά που  δίνει ζωή πολλαπλώς στην Κεφαλονιά και Ιθάκη. Θα πρέπει ασφαλώς να βοηθήσουν ενεργά τους επαγγελματίες να προβάλλουν αυτή την διακριτή και ειδοποιό πολιτισμική διαφορά μας σε σχέση με  άλλες περιοχές της χώρας.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Είδαμε και φέτος πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού να προσπαθούν να καθιερώσουν την λέξη και τα γευστικά έθιμα της Τσικνοπέμπτης όπως αυτά γιορτάζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δεν νοείται να διαβάζουμε σε πρόσκληση πολιτιστικού συλλόγου ότι θα γιορτάσουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο με ψητά  στην ύπαιθρο!

Μήπως θα ήπρεπε να θυμηθούμε  τσι δικές μας παραδόσεις;

Μέση Εκπαίδευση

Πριν την πανδημία διαβάζαμε σε αφισέτες να διαφημίζεται από τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ότι αντί του ημερήσιου μαθήματος θα ψήσουνε την Τσικνοπέμπτη σουβλάκια στην κούρτη του σκολειού! Ήταν άραγε αργία ή ημιαργία ; Οι δάσκαλοι των παιδιών μας, οι πνευματικοί καθοδηγητές  τους,  δεν θα ήπρεπε να τους γνωρίσουν την τοπική  μας παράδοση; Ελπίζουμε φέτος να μην απολαύσουμε τέτοιο θέαμα.

Οικογένεια

Η οικογένεια συνεισφέρει µε τρόπο αναντικατάστατο στο καλό και την εξέλιξη της κοινωνίας. Γαλουχεί τα νεότερα μέλη στις ηθικές αξίες, ενσταλάζει την πολιτιστική κληρονομιά και την διαπολιτισμική αντίληψη, μεταδίδει σε αυτά αξίες και κανόνες μια και θα είναι  οι αυριανοί διάδοχοι και συνεχιστές μας. Μήπως πρέπει να στρέψουμε περισσότερο την προσοχή μας σε αυτό το τομέα; Χωρίς   το γερό  θέμελο που δίνεται από την οικογένεια  τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει.

Σημείωση

Μουρδουλοπέφτη,η =για  τους φίλους και φίλες που δεν είναι Κεφαλονίτες να πούμε ότι είναι η Τσικνοπέμπτη.

Τάκης Τόκκας

Για το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου-Ionian center-&  casa-Museo Καραβόμυλος

ΦΩΤΟ : Ληξουριώτικο καρναβάλι 2017

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!