Το γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Νέα Υόρκη αναβαθμίζει την ακαδημαϊκή του πορεία
Το νέο του γραφείο στην πόλη της Νέας Υόρκης εγκαινίασε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι. Το γραφείο φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Washington Heights στη Νέα Υόρκη και η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Ιδρύματος από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο, τον Αντιπρύτανη Διασφάλισης Ποιότητας, Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητή Ηλία Γιαρένη και τον Πρόεδρο του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιδρύματος, Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο.
Κατά την έναρξη της τελετής, βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, η οποία συνεχάρη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τόνισε πως «με την ίδρυση του νέου του γραφείου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διευρύνει τους ορίζοντές του, πολλαπλασιάζοντας τις προοπτικές των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας και συνδράμοντας στην ανάδειξη της χώρας μας ως διεθνούς εκπαιδευτικού κόμβου». Βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος σημείωσε ότι «το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί το πρώτο Πανελλαδικά τριτοβάθμιο ακαδημαϊκό ίδρυμα το οποίο προχώρησε στη δημιουργία γραφείου στις Η.Π.Α.» συμπληρώνοντας ότι «το γραφείο θα αποτελέσει σημείο ακαδημαϊκής αναφοράς για τα δρώμενα της Ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Τέλος βίντεο-χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
Σε χαιρετισμό της που απέστειλε γραπτώς, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συνεχάρη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την πρωτοβουλία της Ίδρυσης του νέου Γραφείου του στην Νέα Υόρκη, το οποίο θα ενισχύσει τις συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει με γνωστά αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Με την σειρά της, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κατά τον διά ζώσης χαιρετισμό της τόνισε ότι «το Ιόνιο Πανεπιστήμιο γίνεται η γέφυρα που μας συνδέει με την ομογένεια της Αμερικής, καθώς μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, φέρνουμε κοντά μας την ομογένεια».
Κατά την κεντρική του ομιλία, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία, στα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και στα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Ιδρύματος, καθώς και στους σκοπούς που εξυπηρετεί η ίδρυση του νέου γραφείου στις Η.Π.Α. Ο Πρύτανης ευχαρίστησε την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και την Ελληνική ομογένεια για την θερμή υποστήριξή τους, τονίζοντας ότι η ίδρυση του γραφείου αποτελεί θεμέλιο της νέας, με διεθνή χαρακτηριστικά, ακαδημαϊκής πορείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και σημαντικό ορόσημο στην ακαδημαϊκή του πορεία. Με την σειρά του, ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Ηλίας Γιαρένης αναφέρθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως συνεχιστή της ακαδημαϊκής πορείας της Ιονίου Ακαδημίας, ενώ ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος αναφέρθηκε στα επιμέρους χαρακτηριστικά των υφιστάμενων ερευνητικών συνεργασιών με Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., καθώς και στις νέες προοπτικές που δημιουργούνται από την ίδρυση του γραφείου.
Στην τελετή εγκαινίων εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ο Επίσκοπος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Διευθυντής του τμήματος Θρησκευτικής Εκπαίδευσης κ. Ἀθηναγόρας. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι «Ἡ Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς ἐνθαρρύνει συνέργειες, οἱ ὁποῖες ἔχουν ὡς κέντρο τους τὸν ἄνθρωπο, τὸν ἑλληνικὸ πολιτισμὸ καὶ τὴν ὀρθόδοξη παράδοσή μας. Μία τέτοια συνέργεια εἶναι τὸ ἄνοιγμα τοῦ γραφείου τοῦ Ἰονίου Πανεπιστημίου στὴ Νέα Ὑόρκη μὲ τὴν πολύτιμη ἀρωγὴ τῆς Κοινότητας τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος, ἡ ὁποία ξεκινᾶ ἀπὸ τοὺς ἄρρηκτους πνευματικοὺς δεσμοὺς μεταξὺ τῆς Κέρκυρας καὶ τῆς κοινότητας μας στὴ Νέα Ὑόρκη. Αὐτὸς ὁ δεσμὸς δὲν εἶναι ἄλλος ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν Ἅγιο Σπυρίδωνα, τοῦ ὁποίου τὸ χαριτόβρυτο ἱερὸ λείψανο προστατεύει τὴν Κέρκυρα, τοὺς ἁπανταχοῦ κερκυραίους καὶ βέβαια τοὺς ἐνορῖτες μας καὶ τοὺς προσκυνητὲς τοῦ πανέμορφου ἱεροῦ ναοῦ ἐπ᾽ ὀνόματί του στὴν περιοχὴ τοῦ ἄνω Μανχάτταν. Εἶμαι σίγουρος ὅτι αὐτὴ ἡ δράση, ἡ ὁποία ξεκίνησε μὲ πρωτοβουλία τοῦ Πρύτανη τοῦ Ἰονίου Πανεπιστημίου καθηγητῆ κ. Ἀνδρέα Φλώρου καὶ τοῦ προϊσταμένου τοῦ Ἁγ. Σπυρίδωνος Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρ. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Γρηγορίου Σταμκοπούλου θὰ φέρει πολύτιμους καρπούς, τόσο γιὰ ἀκαδημαϊκὲς συνεργασίες μεταξὺ τῆς Ἑλλάδος καὶ τῶν ΗΠΑ, ὅσο καὶ γιὰ τὴν πνευματικὴ καὶ πολιτιστικὴ παρακαταθήκη τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς μας στὸ ἄνω Μανχάτταν καὶ εὐρύτερα. Εὔχομαι ἡ καρποφόρα πορεία ποὺ ξεκίνησε νὰ βρεῖ καὶ ἄλλους μιμητές». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος.
Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν μεταξύ άλλων προσκεκλημένων ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη κ. Αντώνιος Παπακώστας, η Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Δρ. Γράψια Ειρήνη, o Κυβερνήτης της Περιοχής 6 (Νέα Υόρκη) της AHEPA κ. Dean Moskos και ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας κ. Νίκος Μπάρδης. Την εκδήλωση κάλυψαν δημοσιογραφικά ομογενειακά και εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η λειτουργία του γραφείου του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Νέα Υόρκη στοχεύει στην υποστήριξη των υφιστάμενων και στην καλλιέργεια νέων συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των Η.Π.Α.. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει τις ασυμβατότητες και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Ευρωπαϊκού και του Αμερικανικού πλαισίου παροχής εκπαίδευσης και εκπόνησης έρευνας, καθιστώντας παράλληλα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εταίρο της Ελληνικής ομογένειας. Έτσι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γραφείου συνάντηση με το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, στην οποία συζητήθηκαν εναλλακτικοί τρόποι υποστήριξης της λειτουργίας της νέας δομής του Ιονίου Πανεπιστημίου στις Η.Π.Α., ενώ ήδη την Δευτέρα 1η Μαΐου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων της πρυτανικής αρχής με εκπροσώπους Πανεπιστημίων, στις οποίες συζητήθηκαν, κατά περίπτωση, οι προοπτικές αλλά και οι λεπτομέρειες των μεταξύ τους συνεργασιών.