Απαντήσεις και “δεσμεύσεις” Παναγή Καππάτου στα θέματα πολιτισμού που έθεσε ο Τάκης Τόκκας

162

Αγαπητέ κύριε Τόκκα,

Kαταρχήν συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες τόσο για την ενεργή συμμετοχή σας στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των πολιτών και των φορέων με τους υποψηφίους ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όσο κυρίως, για το διαχρονικό σας ενδιαφέρον για την ανάδειξη και την προστασία της μνημειακής μας κληρονομιάς.

Τάκης Τόκκας : Ερωτήματα προς τις υποψήφιες και υποψηφίους Βουλευτές Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Με παλαιότερες αναρτήσεις σας, δια του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου, όπως και με την προσωπική επικοινωνία που είχα μαζί σας- και ως βουλευτής του νομού μας- είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ  από εσάς για τα περισσότερα από τα ζητήματα που αναφέρατε στην ανοικτή επιστολή σας.

Δεν σας κρύβω πως οι προτάσεις  και οι σκέψεις σας για την ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς των νησιών μας, απετέλεσαν πολύτιμο εφόδιο για εμένα και τους συνεργάτες μου, στον αγώνα που δόθηκε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια για την επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει  φορείς και πολίτες.

Αρκετά από τα έργα που είχατε και εσείς προτείνει χρηματοδοτήθηκαν και εντάχθηκαν στα  προγράμματα της κεντρικής και της Περιφερειακής Διοίκησης. Μερικά από αυτά  υλοποιήθηκαν και άλλα βρίσκονται στην φάση της ολοκλήρωσης.  Πολλά περισσότερα βρίσκονται σε φάση της ολοκλήρωσης των μελετών τους ως έργα προτεινόμενα στα νέα προγράμματα που σύντομα θα προκηρυχτούν στα πλαίσια του ταμείου συνοχής και του νέου ΕΣΠΑ.

Απαραίτητη προϋπόθεση λόγω της ιδιομορφίας των έργων ανάδειξης και προστασίας σε μνημεία  που απαιτούνται εγκρίσεις  και χρονοβόρες διαδικασίες, είναι η, όσο το δυνατόν, αγαστή συνεργασία των φορέων και της πολιτείας προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος σύνταξης των μελετών και της έγκρισής τους. Δυστυχώς, σε πολλά έργα προκειμένου να τα τροχοδρομήσουμε, κληθήκαμε να επιλύσουμε μια σειρά σύνθετων προβλημάτων που κόστισαν χρόνο και χρήμα. Δεν σας κρύβω ότι τα όποια προβλήματα υλοποίησης των έργων που συναντήσαμε στα χρόνια που πέρασαν μας υποχρεώνουν να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην επαναληφθούν δυστοκίες στα χρόνια που έρχονται.

Αγαπητέ κύριε Τόκκα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά, κάναμε έναν μεγάλο αγώνα στον χώρο του Πολιτισμού για τα νησιά μας. Ποτέ δεν ήλθαν τόσα πολλά χρήματα για την  ανάδειξη της μνημειακής μας κληρονομιάς και μάλιστα μέσα σε συνθήκες δύσκολες για την πατρίδα μας. Καταφέραμε όμως πολλά, προφανώς δεν τα καταφέραμε όλα, και τα καταφέραμε γιατί είχα δίπλα μου και αρωγούς μου εσάς τους φορείς  των νησιών μας και τους συμπολίτες μας που τα διεκδικήσαμε  και τα εντάξαμε  στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στον μακρύ κατάλογο των έργων που έχετε αναφέρει για την ανάδειξη και την προστασία τους, δεν θα αναφερθώ ένα προς ένα γιατί όλα μαζί αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και έτσι οφείλουμε να τα δούμε. Κάθε έργο αποτελεί την μοναδική εκείνη ψηφίδα που συνθέτει το σύνολο της εικόνας  της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών μας και υπό αυτή την έννοια κάθε ψηφίδα έχει την μοναδικότητά της που οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την προστατεύσουμε.

Δεν υπάρχει λοιπόν μνημείο ή έργα υποδομής από όσα αναφέρατε  αλλά και για όσα, προφανώς λόγω συντομίας της επιστολής σας δεν αναφέρατε, που να μην αποτελεί για εμένα στόχο υλοποίησης.

Στην επιστολή σας  ρωτάτε ,ορθώς, ποιο είναι το πρόγραμμά μας ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουμε και με ποιους συνεργάτες  θα τις υλοποιήσουμε.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια είχα την καλή τύχη να γίνω κοινωνός και συμμέτοχος του κοινού μας οράματος που θέλει τα νησιά μας να γίνουν ένας διακριτός προορισμός όχι μόνο για τα πανέμορφα τοπία τους και την τουριστική τους υποδομή αλλά και για την μνημειακή τους κληρονομιά και την πολιτιστική τους ταυτότητα για την οποία αξίζει πραγματικά να επενδύσουμε όλοι μας.

Αυτό το κοινό όραμα,  που τόσο μαζί σας όσο και με δεκάδες άλλους συμπολίτες μας -που είχα την μεγάλη τύχη να συναντήσω και να γίνω κοινωνός του- μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στα χρόνια που έρχονται.

Εσείς, λοιπόν,  είστε εν δυνάμει οι συνεργάτες μου και μαζί με εσάς και τους πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας καλούμε να συμπορευτώ και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έχω ήδη υπόψη μου τον μακρύ κατάλογο των έργων και των προτάσεων όλων των φορέων του τόπου μας, όπως και των δικών σας προτάσεων, που αποτελούν τον βασικό κορμό του προγράμματός μου για την επίτευξη των στόχων μας που προφανώς θα συμπληρώνεται από τις νέες ιδέες που θα κατατεθούν και τις όποιες ανάγκες θα προκύπτουν στην πορεία μας.

Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει μνημείο των προϊστορικών, των ιστορικών χρόνων, της μεσαιωνικής περιόδου και μέχρι των αφανιστικών σεισμών του 1953, που αξίζει να προστατευθεί από την φθορά που χρόνου και ακολούθως να αναδειχθεί και να ενταχθεί σε μια πολιτιστική διαδρομή που να μην αποτελεί προτεραιότητά μας. Κανένα έργο ή δράση δεν μπορεί να εξαιρεθεί και κανένα ή καμία δεν μας περισσεύει. Εύχομαι και ελπίζω να καταφέρουμε να εντάξουμε όσα περισσότερα μπορέσουμε  στα προγράμματα που θα προκηρυχτούν στα χρόνια που έρχονται με συντεταγμένο αγώνα και την συμπαράσταση των συμπολιτών μας και των φορέων του τόπου μας.

Αγαπητέ κύριε Τόκκα  σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση  που μου απευθύνατε να συμμετάσχω στον ανοικτό διάλογο και ιδιαιτέρως για την πολύτιμη συνεργασία  τι ιδέες σας και τις προτάσεις σας που είχατε την καλοσύνη να μοιραστείτε μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια.

Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

Με εκτίμηση,

Παναγής Καππάτος   ​

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις