Περί αναθέσεων μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση βλαβών Ιερών  Μνημείων.

Η συνεχής σεισμική καταπόνηση των Ιερών Μνημείων της Παλικής καθώς και ολόκληρης της Κεφαλλονιάς , με έντονες και συχνά καταστροφικές φθορές, επιβάλλει την σύντομη αποκατάστασή τους μετά από τις προβλεπόμενες από τους Νόμους και Αποφάσεις των αρμόδιων κρατικών φορέων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναλυτικά αναφέρονται στο Νόμο για τη προστασία των Μνημείων (ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3028 ΦΕΚ Α 153/28-6-2002 Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ), και ειδικά στο Κανονιστικό Πλαίσιο που αναφέρεται λεπτομερώς στο σχετικό ΦΕΚ και έχοντας υπόψη τις διατάξεις όπως αυτές αναφέρονται στις Αποφάσεις στο ΦΕΚ Β Αριθμ. ΥΠΠΟΑ /ΑΤΝΕΚΕ / 356112/929 (Κανονιστικό πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση εργασιών σε ακίνητα μνημεία), καθώς και στο (ΝΟΜΟ υπ’ αριθμ. 4858 ΦΕΚ Α 220/19-11-2021 (περί Κύρωσης Κώδικα Νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς).

Η τήρηση των ανωτέρω Νόμων και Αποφάσεων διασφαλίζει, μέσα από την επιλογή με ειδικές και κυρίως διαφανείς διαδικασίες, την άρτια εκπόνηση των μελετών από επιστήμονες με αποδεδειγμένη σχετική εμπειρία, ώστε να τυγχάνουν των σχετικών εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Οι εγκρίσεις δέον να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς παλινδρομήσεις για προσθήκες στοιχείων και διορθώσεις λαθών, γιατί με αυτό το τρόπο  επιμηκύνεται ο χρόνος καταπόνησης των μνημείων από τους συχνούς σεισμούς. Θα πρέπει να γίνει γνωστό, στους μη ειδικούς, ότι για την εκπόνηση των μελετών απαιτούνται έμπειροι επιστήμονες και τεχνικοί λόγω της χρησιμοποίησης εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για μετρήσεις και καταγραφές της κατάστασης των Μνημείων και των ζημιών που έχουν υποστεί. Αυτό γιατί πολλές φορές βρίσκονται σε σημεία που δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτεί η πραγματική τους κατάσταση χωρίς τον ειδικό εξοπλισμό.

Τέλος η επιλογή των μελετητών προβλέπεται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και όχι απευθείας αναθέσεις, τις περισσότερες φορές,  από μη ειδικούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται μελέτες στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ,χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απόρριψή τους από το υπουργείο.

Δεν είναι επιστημονικά ορθό και ούτε δεοντολογικό να γίνονται κατευθείαν αναθέσεις χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι μελέτες των πολιτικών μηχανικών   πρέπει να βασίζονται σε μελέτες αρχιτεκτονικής αποτύπωσης όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο που τις περιγράφει αναλυτικά. Μόνο με αυτή την διαδικασία οι αρμόδιες υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ δεν θα επιστρέφουν,  με συνεχείς παρατηρήσεις ως ελλιπείς ,μελέτες πολιτικών μηχανικών που δεν βασίσθηκαν  σε μελέτες αρχιτεκτονικής αποτύπωσης που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Με εκτίμηση

Εμμανουήλ Κ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις