Για τις Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναδεικνύεται ως κεντρική προτεραιότητα η σύνδεση με τις κοινότητες και τον άνθρωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση οργανώνονται κάθε έτος δράσεις και εκδηλώσεις για τα μη ειδικά και ειδικά κοινά, μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται και ένας ακόμα στόχος: η αυτόβουλη προσέγγιση του μουσείο από πολίτες που, κατανοώντας την δημιουργική διάσταση της λειτουργίας του, προσφέρουν αντικείμενα πολιτιστικής αξίας από τις προσωπικές συλλογές, με σκοπό την ανάδειξή τους στους χώρους του πανεπιστημιακού μουσείου.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διαμόρφωση ενός κλίματος που ενθαρρύνει τον διάλογο ανάμεσα στις κοινότητες και διατηρεί τις σχέσεις με τα μουσεία γενικότερα, προσκαλούνται όλοι να συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες με θέματα όπως η εκπαίδευση στο μουσείο, η μουσειακή μάθηση και η τυπογραφία.
Από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Ιανουάριο του 2024 θα μιλήσουν για την εκπαιδευτική διάσταση των μουσείων η κ. Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια και επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια, η κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου, Επιμελήτρια στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κάτω Κορακιάνα, και ο κ. Κώστας Σουέρεφ, τ. προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024 η κ. Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, του Ιονίου Πανεπιστήμιου θα αναφερθεί στα Μουσεία και Ανθρώπινα δικαιώματα με αφορμή το βιβλίο της που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ η κ. Γιάννα Δημητρίου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα αναπτύξει ζητήματα σχετικά με την ιστορία της τυπογραφίας στην Κέρκυρα.
Τέλος, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού τον Απρίλιο 2024 θα οργανωθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Άτομα στο φάσμα του αυτισμού επισκέπτονται το μουσείο».
Οι παραπάνω εκδηλώσεις, για τις οποίες θα υπάρξουν και αντίστοιχες ανακοινώσεις με ειδικές πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη-Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου επί της οδού Ι. Θεοτόκη 72.
Από τον Δεκέμβριο 2023 μέχρι και τον Μάιο 2024 και σε συνεργασία και με άλλους φορείς όπως το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κέρκυρας, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις όπως «Slow Art», «Η εκπαίδευση χθες, σήμερα, αύριο», «Γυναίκες στη Τυπογραφία», «Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων», «Εμείς οι Τυπογράφοι» και «Γίνε Μουσειολόγος».
Στους χώρους της Ιονίου Ακαδημίας το κερκυραϊκό κοινό έχει πλέον την ευκαιρία να θαυμάσει την παραδοσιακή νυφιάτικη κερκυραϊκή φορεσιά του 1902,
καθώς και ένα σύγχρονο κεντητό δημιούργημα σε κορνίζα με την σημαία της Ιονίου Πολιτείας.
Τα δυο έργα αποτελούν δωρεά αφενός από την οικογένεια Γιώργου Χ. Σουρτζίνου και αφετέρου από το Χαροκόπειο Εργαστήριο Αργοστολίου, δια της κ. Λεώνης Ευαγγελάτου-Δάλλα, αντίστοιχα, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο εμπλούτισαν τις συλλογές του Πανεπιστημιακού Μουσείου. Μέσω ενεργειών, όπως αυτές οι δωρεές, επιτυγχάνεται η σύνδεση του Μουσείου με την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας παράλληλα ένα γόνιμο έδαφος συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Η Διεύθυνση και η Επιτροπή του Μουσείου θα ήθελαν να ευχαριστήσουν με αυτή την ευκαιρία και πάλι όλους όσους έως τώρα συμμετέχουν και μοιράζονται τις ίδιες αξίες και το όραμά μας.