ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Eκθεμα Νοεμβρίου 2023

108
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕΚΘΕΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Χαρτονόμισμα  με παράσταση βασισμένη σε υδατογραφία της Ελένης Αλταμούρα

Το Κοργιαλένειο Μουσείο κατέχει μια μικρή συλλογή χαρτονομισμάτων, για τα οποία στο αρχείο του δεν διατίθεται καμιά πληροφορία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα, το οποίο φέρει  ημερομηνία έκδοσης 1η Μαΐου 1935, όταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Πρόκειται για το τραπεζογραμμάτιο  των  χιλίων δραχμών, το οποίο τυπώθηκε  στη Γαλλία, κυκλοφόρησε την 11η Αυγούστου 1936  και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία την 11η Αυγούστου 1944.

Την πρώτη Σεπτεμβρίου 1935 τυπώθηκαν επίσης στη Γαλλία δύο ακόμη τραπεζογραμμάτια, εκείνα των πενήντα  και των εκατό δραχμών, τα οποία επίσης υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου μας. Με την έναρξη της κυκλοφορίας των τριών χαρτονομισμάτων  αποσύρθηκαν  «οι επισημασμένες σειρές Εθνικής Τράπεζα ς της Ελλάδος».

Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1927 επί προέδρου Δημοκρατίας  Παύλου Κουντουριώτη και πρωθυπουργού Αλέξανδρου Ζαΐμη(Νόμος 3423 / 7- 12-1927 / ΦΕΚ Α΄ 298). Το ελληνικό κράτος,  προκειμένου να συνάψει δάνειο για την αποκατάσταση των προσφύγων, όφειλε να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Κοινωνίας των Εθνών για τη δημιουργία κεντρικών τραπεζών. Ας σημειωθεί ότι η πρώτη προσπάθεια για την απόκτηση εθνικού νομίσματος, τον φοίνικα,  και τη δημιουργία τραπεζικού ιδρύματος έγινε επί Καποδίστρια, αλλά μετά τη δολοφονία του καταργήθηκε η  «Εθνική Χρηματιστηριακή Τράπεζα» που είχε ιδρύσει.   Έτσι ο Όθωνας έφερε μαζί του τη δραχμή, η οποία τελικά καθιερώθηκε με Β.Δ. 8/20, τον Φεβρουάριο 1833. Από τις 14 Μαΐου 1928 που άρχισε η λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα έως και την κατάργηση της δραχμής την 31η Δεκεμβρίου 2001 και την εισαγωγή του ευρώ το 2002. Προηγουμένως το προνόμιο αυτό κατείχε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο ασκούσε  παράλληλα με την εμπορική της δραστηριότητα και κυκλοφόρησε τα πρώτα τραπεζογραμμάτια την 22α Ιανουαρίου 1842. Τα πρώτα τραπεζογραμμάτια, μέχρι και την τέταρτη έκδοση  ήταν απλές μονόχρωμες εκτυπώσεις που περιελάμβαναν στοιχειώδεις πληροφορίες στη μια όψη. Αργότερα, όταν ο σχεδιασμός των χαρτονομισμάτων ανατέθηκε σε καλλιτέχνες εμπλουτίστηκε η μορφή τους.

√ Η συνέχεια του άρθρου εδω : Έκθεμα Νοεμβρίου 2023 1

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις