Ο Περιφερειάρχης Ιόνιων Νησιών, Γιάννης Τρεπεκλής, υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2021-2027 των ακόλουθων Πράξεων:
-
ΑΝΑΔΕΙΞΗ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΒΑΛΑΝΕΙΟΥ, ΚΡΗΝΑΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΛΟΥΤΡΟ” ΣΑΜΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (Β΄ΦΑΣΗ)
ΤΕΛΙΚΌΣ ΔΙΚΑΙΟΎΧΟΣ : ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ
Προϋπολογισμός Πράξης : 898.111,85 €
Στο κέντρο της Σάμης βρίσκεται ρωμαϊκό βαλανείο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό και εκτεταμένο λουτρό, σε χρήση από το 2ο έως τον 4ο μ.Χ. αι. Από το κτήριο σώζονται οι εξωτερικοί τοίχοι σε ύψος 4μ., καθώς και οι κύριοι χώροι/ το λουτρό, κάποιοι με ψηφιδωτά. Στο βόρειο άκρο της πόλης βρίσκεται κρηναίο οικοδόμημα, κτήριο συλλογής και άντλησης νερού που χρονολογείται στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (3ος- 5ος αι. μ.Χ.). Αποτελείται από δύο θαλάμους. Στο εσωτερικό κάθε θαλάμου, διαμορφώνεται λιθόκτιστη λεκάνη συλλογής και άντλησης νερού. Η θέση «Λουτρό» αποτελούσε μέρος του οικιστικού ιστού του άστεως και έχει αποκαλυφθεί πλήθος οικοδομικών λειψάνων, όπως αναλειμματικοί τοίχοι μεγάλων διαστάσεων και επιμελημένης κατασκευής, που χρονολογούνται στην πρώτη περίοδο ακμής της πόλης (κλασική-ελληνιστική εποχή). Καθώς τα μνημεία δεν είναι επισκέψιμα για το κοινό, ενώ η πρόσβαση σε αυτά είναι δύσκολη, θα πρέπει να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος, χρήζουν δε επεμβάσεων συντήρησης. Στο παρόν έργο προβλέπεται στερέωση, προστασία και ανάδειξη του μνημείου.
-
-
ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΎ ΝΑΟΎ ΑΓΊΟΥ ΣΠΥΡΊΔΩΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΆΔΑ
Τελικός Δικαιούχος : ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΠροϋπολογισμός Πράξης : 840.674,47 €Η πράξη αφορά την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνα, ενός από τα πλέον αξιόλογα και παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Λευκάδας, ο οποίος βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Ναός είναι κηρυγμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 15904/24.11.1962 Υ.Α. (ΦΕΚ 473/Β/17.12.1962). Ο ναός οικοδομήθηκε για πρώτη φορά το 1685, έχοντας όμως καταρρεύσει από σεισμούς, ανοικοδομήθηκε στις σημερινές του διαστάσεις το έτος 1836. Τυπολογικά ανήκει στον μονόκλιτο ξυλόστεγο δρομικό τύπο με πεντάπλευρη κόγχη ιερού. Είναι λιθόκτιστος, διασώζει ξυλόγλυπτο μπαρόκ τέμπλο και σήμερα φέρει δίκλινη στέγη με πρόχειρη επικάλυψη από λαμαρίνα. -
-
Ο ναός χωρίζεται εσωτερικά στον ορθογωνικό κυρίως ναό, στο Ιερό βήμα και στον γυναικωνίτη. Οι στενές όψεις έχουν αετωματική απόληξη από λεπτό ελαφρύ ξυλόπηκτο τοίχο. Τα περίτεχνα περιθυρώματα της βόρειας, νότιας και δυτικής πλευράς, και η πλούσια διακοσμημένη σύνθεση στο υπέρθυρο της νότιας εισόδου έχουν εμφανείς επιρροές από την ενετική αρχιτεκτονική.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΝ
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις