Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, προσκαλέσαμε τον φιλόλογο, Δρ. Ιστορίας, κ. Πέτρο Πετράτο, να μιλήσει στους μαθητές και στις μαθήτριες της Β΄ Τάξης, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Αρχικά ο κ. Πετράτος αναφέρθηκε στο ρόλο, θετικό ή μη, τον οποίο διαδραμάτισαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα η Φιλική Εταιρεία, οι προεστοί, οι Φαναριώτες, ο κλήρος, οι Μεγάλες Δυνάμεις, το φιλελληνικό κίνημα. Τόνισε τη μοναδικότητα και σπουδαιότητα της Ελληνικής Επανάστασης, αφού οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στη δεσποτική Ιερά Συμμαχία.
Στη συνέχεια, ο κ. Πετράτος αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Κεφαλονιτών στον Αγώνα και στην πολυεπίπεδη προσφορά τους : από τη σύνταξη της πρώτης επαναστατικής προκήρυξης μέχρι τη συμμετοχή στον ένοπλο αγώνα, και από την περίθαλψη των προσφύγων που κατέφευγαν από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Κεφαλονιά μέχρι τη στελέχωση της Φιλικής Εταιρείας με Κεφαλονίτες. Δεν παρέλειψε να επισημάνει την εχθρική, κατά τα πρώτα, κυρίως, χρόνια, στάση των Άγγλων απέναντι στην ελληνική επανάσταση και πώς τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο επηρέαζαν κάθε φορά τις διπλωματικές εξελίξεις και ισορροπίες.
Αλλά και στη συγκινητική στάση της μακρινής και φτωχής , τότε νεοσύστατης Αϊτινής Δημοκρατίας ,που πρώτη αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και απάντησε θετικά στην έκκληση του Αδαμάντιου Κοραή για αποστολή βοήθειας. Όταν τα ανακτοβούλια της Ευρώπης είχαν αποφασίσει να καταστείλουν κάθε εξέγερση που θα κλυδώνιζε τη Γηραιά Ήπειρο, οι νέγροι της Αϊτής ήταν οι πρώτοι παγκοσμίως που στήριξαν τον Αγώνα…
Αναφέρθηκε τέλος στο πώς γιορταζόταν η 25η Μαρτίου κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας αλλά και της Ιταλικής Κατοχής, όπου τότε το μαθητικό κίνημα είχε πρωτεύοντα ρόλο.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Πετράτο, για την προθυμία με την οποία αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και, κυρίως, γιατί με λόγο σαφή, άμεσο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, μας μετάγγισε πολύτιμες γνώσεις.
Ο Διευθυντής
Φώτης Λευκαδίτης