Το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Μαρτίου η Αδελφότητά μας επισκέφθηκε τον Πυργετό της Λάρισας, για να τιμήσει τη μνήμη του αγωνιστή συμπατριώτη μας, Μαρίνου Αντύπα.
Πρώτη εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου, που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού, σχετικά με τη δράση και τη δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Αδελφότητα με ομιλία της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως, κυρίας Άννας Παρίση, η οποία αναφέρθηκε σε στοιχεία από τη βιογραφία του Μαρίνου Αντύπα που εμπνέουν, στην ακατάβλητη φύση του και στην ασυμβίβαστη δράση του, ενώ μίλησε και για τον αντίκτυπο στις σύγχρονες γενιές και ειδικά στην εντύπωση που προκαλεί ακόμη στα νέα παιδιά, όταν μαθαίνουν για το έργο του, αλλά και τον μαρτυρικό του θάνατο. Ο δάσκαλος, Χρήστος Νταλαπάσχας, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια και μεγάλη διεισδυτικότητα στη ζωή του Αντύπα.
Η κυρία Γεωργία Σούκου εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού μίλησε για την Αδελφοποίηση των δύο Συλλόγων μας το 1997 και απένειμε στην Αδελφότητα αναμνηστικό της επίσκεψης στον Πυργετό. Το αναμνηστικό παρέλαβε το παλαιότερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νίκος Ζαφειράτος, μιλώντας για το ιστορικό της συνεργασίας των δύο Συλλόγων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αδελφότητας για ανάδειξη της προσφοράς του Μαρίνου Αντύπα.
Στάθηκε ακόμη στη δράση του αείμνηστου Προέδρου Διονύση Κουγιανού, που εκκίνησε τις διαδικασίες για τοποθέτηση αγάλματος του Αντύπα στη γενέτειρά του Πύλαρο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενασχόληση με τον πρωτοπόρο κοινωνικό αγωνιστή, του αείμνηστου Προέδρου Νίκου Σουρή, που με δική του πρωτοβουλία η Αδελφότητα εξέδωσε μελέτες για τον Μαρίνο Αντύπα και τη δράση του, ενώ τέλος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του αγάλματος του Αντύπα στην Πύλαρο επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Ματιάτου τον Ιούνιο του 1988. Επιπλέον, παρέδωσε στην κυρία Σούκου, το επετειακό γραμματόσημο που εξέδωσε η Αδελφότητα για τα 70 χρόνια από τους σεισμούς του 1953, αλλά και βιβλία για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Πρότεινε, τέλος, επ’ευκαιρία των 30 ετών της Αδελφοποίησης το 2027, κοινή μαζική εκδήλωση των δύο Συλλόγων με θέμα τον Μαρίνο Αντύπα. Έπειτα, τα μέλη της Αδελφότητας περιηγήθηκαν στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου του Δημοτικού Σχολείου, από τον δάσκαλο και εμπνευστή του, Αστέριο Λουλούδη.
Την Κυριακή 24 Μαρτίου το πρωί η Αδελφότητα συμμετείχε μαζί με τους Πυργετινούς στον εκκλησιασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Μαρίνου Αντύπα από τον πατέρα Αλέξανδρο, με τον Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας, να καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου μας. Έπειτα, οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν στην πλατεία του χωριού, παρουσία πλήθους κόσμου.
Εκεί μίλησαν για τον Μαρίνο Αντύπα, ο Δήμαρχος Τεμπών, κος Μανώλης, που εξήρε το έργο του αγωνιστή της αγροτιάς, ενώ μίλησε για την ανάγκη στήριξης των αγροτών στις σημερινές αντίξοες συνθήκες, ιδίως στον Θεσσαλικό Κάμπο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Θεσσαλίας, κος Τσέτσιλας, ανέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής στην εκδήλωση εις μνήμην του Μαρίνου Αντύπα, μιλώντας για την αυταπάρνηση του και τη θυσία του για τον λαό της Θεσσαλίας, ενάντια στο τότε κατεστημένο.
Η Αδελφότητα είχε την τιμή να της ανατεθεί η κεντρική ομιλία της ημέρας, με τον Αντιπρόεδρο, Ευαγγελινό Μιχελή, να εκφωνεί λόγο για τη ζωή και τη δράση του Μαρίνου Αντύπα. Αναφέρθηκε στην πολιτική φιλοσοφία του Αντύπα και τους βασικούς πυλώνες αυτής, τη χριστιανική ηθική, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τον ουμανιστικό, τον ανθρωπιστικό σοσιαλισμό. Μίλησε για τη συμμετοχή του στην Επανάσταση της Κρήτης το 1897 για την Ένωση με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στη συγκρουσή του με τη Δυναστεία και τους κυβερνώντες, που είχαν ως αποτέλεσμα τη φυλάκισή του. Κατόπιν, αναπτύχθηκε η δράση του στην Κεφαλονιά με την έκδοση της εφημερίδος “Ανάστασις”, αλλά και την ίδρυση του λαϊκού σχολείου στο Αργοστόλι, του “Λαϊκού Αναγνωστηρίου” με συμμετοχή στις τάξεις του μαθητών, εργατών, αγροτών, αλλά και πολλών σημαντικών διανοούμενων του νησιού.
Ύστερα, ακολούθησε αναφορά στη ρηξικέλευθη δράση του Αντύπα στη Θεσσαλία και τη σύγκρουσή του με τα τοπικά συμφέροντα, την αγάπη που έτρεφαν οι αγρότες για αυτόν και την πρόνοια και τα δικαιώματα που παρείχε στους αγρότες που δούλευαν στο κτήμα στο οποίο ήταν επιστάτης, το κτήμα του θείου του και συνεργάτη του στην κοινωνιστική του πολιτική, Γεωργίου Σκιαδαρέση.
Τέλος, ξετυλίχτηκε το χρονικό της στυγερής δολοφονίας του Αντύπα που υποκινήθηκε από τους μεγαλογαιοκτήμονες, που όμως δεν έκαμψε το ηθικό των αγροτών αλλά ενέπνευσε τις κατοπινές εξεγέρσεις τους, με κορυφαία εκείνη του Κιλελέρ το 1910.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς τόσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού, αλλά και από το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας που καταχειροκροτήθηκαν, ενώ συγκινητική στιγμή ήταν η ένωση των δύο χορευτικών σε παραδοσιακό χορό της περιοχής.
Η Αδελφότητα ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Τεμπών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού για την πρόσκληση και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης, αλλά και όλους τους κατοίκους για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία.
Αντί επιλόγου, από την ομιλία της Κυριακής
“Στεκόμαστε εδώ, Μαρίνο, με σεβασμό στη μνήμη σου και πίστη ότι τα όμορφα ιδανικά μπορούν ακόμη να εμπνεύσουν. Το αίμα σου που χύθηκε σε τούτη εδώ την εύφορη χώρα έπεσε βαρύ επάνω σε εκείνους που αφαίρεσαν τη ζωή σου και έβαλε φωτιά στον Θεσσαλικό Κάμπο. Την άσβεστη φωτιά της αναζήτησης της δικαιοσύνης, της διεκδίκησης των καθολικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μέσων για την επιβίωση, της φλόγας που διαγράφει στο σκοτάδι πλατιά τα γράμματα των λέξεων.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΤΗΣ – ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ
Αθάνατος!”