ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κέρκυρα, 1η Απριλίου 2024
Εργαστηριακή Εκπαίδευση φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική |
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, η Εργαστηριακή Εκπαίδευση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Περισσότεροι από 75 μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές έλαβαν μέρος, αναλύοντας ερωτήματα και βαθαίνοντας την κατανόησή τους για θέματα σχετικά με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών παρακολούθησαν τις εργαστηριακές ασκήσεις και εξοικειώθηκαν με τη χρήση του εξοπλισμού και των λογισμικών του εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και του εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μέρος των φοιτητών παρακολούθησε την πρώτη εβδομάδα της εργαστηριακής εκπαίδευσης δια ζώσης, στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) στην Κέρκυρα.
Η εργαστηριακή εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με μια ημερίδα προσκεκλημένων ομιλιών, την Παρασκευή 29/3/2024 σχετικά με τις νέες ερευνητικές μεθόδους στο χώρο, καθώς και με την επιχειρηματικότητα και τις επαγγελματικές προοπτικές στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική. Την ημερίδα συντόνισε ο Καθηγητής Βιοπληροφορικής Παναγιώτης Βλάμος.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον κ. Ιωάννη Σωτηρόπουλο, Ερευνητή στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με τίτλο «Χρόνιο στρες και εξωσώματα στην εμφάνιση και διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ». Ακολούθησε ο κ. Βασίλης Σιώκας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ομιλία του με τίτλο «Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός: θεραπευτικές και διαγνωστικές εφαρμογές», ενώ στη συνέχεια η κ. Ελεονώρα Σαρίκου, υπεύθυνη κλινικών στην εταιρεία GlaxoSmithKline, μίλησε για την Φαρμακοβιομηχανία και τις Κλινικές Δοκιμές.
Η βασική ομιλία της ημερίδας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τον κ. Βασίλη Πανταζόπουλο, Διευθυντή Επιστημονικού Υπολογισμού και Υπολογισμού Υψηλών Επιδόσεων στην εταιρεία Pfizer, τον οποίο είχε την τιμή να φιλοξενήσει το BiHELab. Ο κ. Πανταζόπουλος εντυπωσίασε το κοινό με τη διάλεξή του πάνω στον Κβαντικό υπολογισμό στον τομέα της Φαρμακολογίας και Βιοϊατρικής με τίτλο «Εισαγωγή στον κβαντικό υπολογισμό».
Η παρουσία του κ. Πανταζόπουλου επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του BiHELab για την προσέλκυση κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών, ενισχύοντας την ακαδημαϊκή και ερευνητική διάσταση των σπουδών. Η εκδήλωση αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο του Ιονίου Πανεπιστημίου και του BiHELab ως κόμβων καινοτομίας και αριστείας, αναδεικνύοντας την επιδίωξη για συνεχή ακαδημαϊκή εξέλιξη και συμβολή στην επιστημονική κοινότητα.
Τέλος, η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του κ. Μανόλη Χατζηγιάννη, Συμβούλου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με τη Μεταφορά Τεχνολογίας στις επιστήμες Βιοπληροφορικής και Νευροπληροφορικής.
https://ionio.gr/gr/news/30325/
https://ionio.gr/gr/news/30326/