Το kefalonia press βρέθηκε στην έκθεση κειμηλίων με θέμα “Τις Πάλες Ευλογώντας και τα Καριοφίλια” του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Πολεμικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας.
Μια σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές θέλει να μπορέσει να παραδώσει ο συλλέκτης κος Κατσίρας με τον οποίο είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε.
Ο συλλέκτης και Πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Κατσίρας «Ελληνομνήμονες» μας μίλησε για το πως ξεκίνησε το ταξίδι αυτό στο χρόνο και περιηγήθηκε μαζί μας στο χώρο.
“Από τον παππού μου τον Ντίνο ξεκίνησαν όλα”, μας είπε, από τον Ντίνο Φλέσσα από την Πολιανή Μεσσηνίας, το χωριό του Παπαφλέσσα και του Αναγνωσταρά.
Ξεκίνησαν να συλλέγουν σταδιακά σπάνια και μεγάλης ιστορικής αξίας κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης όπως όπλα που δημιουργήθηκαν σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο από το 1650 έως το 1850.
Πέρασαν από τα χέρια του πατέρα στον γιο ή την κόρη, ή απρόσμενα από το θύμα στον ετερόχειρά του, ακολούθως πέρασαν από γενιά σε γενιά, η συλλογή αυτή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες αγορές και δωρεές από ανθρώπους οι οποίοι μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ιστορία.
Οπως αναφέρει ο κ. Κατσίρας, «όλα τα παραπάνω έμειναν στην Ελλάδα ως λάφυρα έπειτα από τις νικηφόρες μάχες που διεξήγαν οι Ελληνες εναντίον των Τούρκων».
Το 2010 ο Σπύρος Κατσίρας ιδρύει τον Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» και πλέον συμμετέχει σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές ταινίες κι ντοκιμαντέρ εποχής. Το πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου ήταν αυτό που τον “ανακάλυψε”, το 2021 συγκέντρωσαν πληροφορίες και έκαναν καταγραφή των αντικειμένων που έχει στην κατοχή του.
Το 2021 κι για έναν μήνα επιλεγμένα εκθέματα από την τεράστια συλλογή μεταφέρονται κι εκτίθενται για ένα μήνα στην Καρδαμύλη στον Πύργο του Μούρτζινου στα πλαίσια του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος «Κωνσταντόπουλος» για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από το 1821. Η συλλογή κατόπιν πρόσκλησης έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις μεταξύ άλλων σε Σέρρες, Τρίπολη, Νίσυρο, Αίγιο, Γαλαξίδι, κ.α.
Ακολούθησαν οι γνωριμίες με τον κο Βασιλόπουλο από την μηχανή του χρόνου, με τον κο Μανουσάκη και κομμάτια της συλλογής του έχουμε δει στην ταινία του Μπάμπη Τσόκα “ο Ζορμπάς”, στην ταινία “Πολιορκία”, στην εκπομπή “Μηχανή του χρόνου” κ.α.
Η συλλογή διαρκώς εμπλουτίζεται με σπάνια οικογενειακά κειμήλια που δωρίζονται τιμής ένεκεν στον σύλλογο. Η στήριξη του συλλόγου “Ελληνομνήμονες” από ομογενείς, φίλους κι μέλη είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάδοση του έργου του.
Περιήγηση στην έκθεση:
Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τον οπλισμό τους, αυθεντικά καριοφίλια, κουμπούρες, περίστροφα, σπάθες, μπαλάσκες, βόλια, μπαρουτοθήκες, μήτρες για βόλια, γιαταγάνια, μαγκούρες ξίφη, μία μαγκούρα του 1825, η οποία συγχρόνως λειτουργούσε και ως πιστόλι, πάλες, κλειδαριές, τρομπόνια, σέλα, ποδοπέδες, κλειδιά, κάψες, βραχιόλια, σταυρούς, φορεσιές, σελάχια, κάπες, τσαρούχια, σαΐσματα, παγίδες, λουκέτα.
Από τα πιο σημαντικά είναι και ένα όπλο-κλειδί του 1737, ένα είδος μυστικού όπλου
Στη συλλογή αυτή μπορεί ακόμη ο κόσμος να δει τις περίφημες ποδοπαίδες, με τις οποίες δένονταν τα πόδια των φυλακισμένων. Όταν βρέθηκε νεκρός ο Οδυσσέας Ανδρούτσος -ο οποίος ήταν φυλακισμένος στην Ακρόπολη- φορούσε ποδοπαίδες.
Ενας νεαρός που βρέθηκε στο χώρο τις σκιτσογράφησε με εξαιρετικό τρόπο με μολύβι.
Ευτυχής συγκυρία, στο ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η έκθεση με “17 Ηρωϊδες 1821” της αγαπημένης μας Έφης Σπηλιώτη
Ο κος Κώστας Τζαβέλλας απόγονος της Μόσχως και της Δέσπως Τζαβέλλα με τον Στέφανο – Νικήτα Σταματελόπουλο απόγονο του Τουρκοφάγου και τον Μανώλη Καλογεράκη
“Τα κειμήλια αυτά δεν είναι δικά μου, ανήκουν στα παιδιά μας. Είναι υποχρέωσή μου η συλλογή αυτή να διατηρηθεί και να παραδοθεί στις νεότερες γενιές” μας είπε, γι’ αυτό και όνειρο – στόχος του είναι να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για να στεγαστούν όλα αυτά τα ξεχωριστά αντικείμενα και να είναι ανοιχτός στο ευρύ κοινό ώστε να τον χαίρονται μέσα από τις ξεναγήσεις οι επισκέπτες.
Ευχαριστούμε για την ξενάγηση και ευχόμαστε να βρεθεί ο χώρος που θα γίνει το σπίτι τους ώστε να μπορεί ο κόσμος να τα επισκέπτεται!
Για περισσότερα στη σελίδα μας στο Facebook: