Επιπλέον, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό λειτουργούν σήμερα, όλα τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας.
«Η Λευκάδα είναι πιθανότατα, αναλογικά, ο νομός με τα περισσότερα μουσεία στην Ελλάδα. Παρόλο που αποτελεί τον μικρότερο νομό της χώρας, με έκταση μόλις 325 km², η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας αποτέλεσαν την αφορμή για την λειτουργία δεκαοκτώ μουσείων», εξηγεί στο protothema.gr ο Δήμαρχος Λευκάδας, Δρ. Ξενοφών Ν. Βεργίνης. Όπως προσθέτει, «κορωνίδα, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2017 και το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου μικρού μουσείου στην Ευρώπη. Το Μουσείο Μπενάκη, οργανώνει φέτος, για 17η χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.
Ακολουθούν μια πλειάδα αξιόλογων χώρων που μπορεί να ξεναγηθεί ο επισκέπτης του νησιού μας, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, το Μουσείο Ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ, το Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφέα «Πανταζής Κοντομίχης», το Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας, το Μουσείο Φωνογράφου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Φανερωμένης, Το Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου – Μορίνα, το Θαλασσινό Μουσείο Λυγιάς, το Μουσείο Γραμμοφώνου – Φωνογράφου – Ραδιοφώνου και το Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρία η Κουτσοχέρω» στην Καρυά, το Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου και άλλα μουσεία ποικίλης θεματογραφίας».
Η Λευκάδα δεν έχει μόνο μουσεία. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, «η Λευκάδα διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με μόνιμες συλλογές ζωγραφικής και άλλων καλών τεχνών, αγιογραφίας και φωτογραφίας, καθώς επίσης τρεις μεγάλες βιβλιοθήκες -μεταξύ αυτών την πολυβραβευμένη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος και αναγραφόμενη στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες: Χαραμόγλειο Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη – και το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας. Παράλληλα στο νησί λειτουργούν με την ευθύνη των πολιτιστικών συλλόγων και μικρότερες βιβλιοθήκες. Μέριμνα της Δημοτικής Αρχής είναι η διατήρηση των ζωντανών αυτών κυττάρων πολιτισμού, ο εμπλουτισμός και η ανάδειξή τους», καταλήγει ο ίδιος.
Τα Μουσεία της Λευκάδας είναι τα ακόλουθα:
-Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας.
-Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.
-Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν.
-Λαογραφικό Μουσείο ‘’Ορφέα’’
-Μουσείο Φωνογράφου και Σπανίων Δισκων(πόλη Λευκάδος)
-Μουσείο Έκθεσης Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ.
-Εκκλησιαστικό Μουσείο Φανερωμένης
-Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου Μορίνα(μοναστήρι Φανερωμένης).
-Μουσείο Γραμμοφώνου, Φωνογράφου & Ραδιοφώνου(ΚΑΡΥΑ)
-Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος Μαρία Κουτσοχέρω(ΚΑΡΥΑ).
-Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Καβάλου.
-Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας.
-Μουσείο Μουσικοφιλολογικού Ομίλου “Απόλλων” Καρυάς.
-Μουσείο Ελιάς “Fabbrica”.
-Θαλασσινό Μουσείο στο σχολείο της Λυγιάς
-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Ευάγγελος Βλασσόπουλος» (ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ)
-Λαογραφικό Μουσείο Σύβρου.
-Μουσείο στο επισκέψιμο Οινοποιείο “Λευκαδίτικη Γη”.Στη Λευκάδα λειτουργούν ακόμη:
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λευκάδας, η Συλλογή Νομισμάτων και Χαρτονομισμάτων Ανδρέα Λάζαρη , η Συλλογή Μεταβυζαντινών εικόνων Λευκάδας(δημόσια βιβλιοθήκη).
Παλαιότερα, μέχρι τις αρχές του 2000, λειτουργούσε στο Νεοχώρι (Νιοχώρι) το ιδιωτικό Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Οργάνων, το οποίο στεγάζονταν σε ένα παλιό ελαιοτριβείο και το είχε δημιουργήσει ο Παναγιώτης Τσάτσουλας.