Απάντηση “autodia-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ” για την αναβολή της εκδήλωσης για το Γ. Γκάτσο

141

Προς: Πρόεδρο Δ.Σ. Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Κοινοποίηση: Μέλη του Σ.Φ.Κ.Ι.

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2024

Αξιότιμε κύριε Ζαβιτσιάνο,

Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση, διαβάσαμε στο διαδίκτυο στις 25/6/2024 τη δημόσια ανακοίνωση ακύρωσης της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 26/6 «Εκδήλωσης-Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο / Αποτελέσματα Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2023-2024».

Η άγνοια, η δυσπιστία και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσατε την πρόσφατη επικοινωνία μας, μέσω του συνεργάτη μας κ. Γεωργίου Πανουτσόπουλου, στο ζήτημα της δημόσιας παρουσίασης εκπροσωπούμενου μουσικού ρεπερτορίου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ -εν προκειμένω τραγουδιών σε στίχους του Νίκου Γκάτσου- δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα να προσβάλλετε δημόσια τον Οργανισμό μας και τα μέλη που εκείνος εκπροσωπεί, ήτοι τους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και κληρονόμους αυτών.

Οι συνθέτες, οι στιχουργοί και οι κληρονόμοι αυτών εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους από την αμοιβή που λαμβάνουν από τις δημόσιες εκτελέσεις των έργων τους, όπως είναι οι διάφορες συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις.

Ειδικά οι στιχουργοί των τραγουδιών, όπως ήταν ο Νίκος Γκάτσος που είχατε σκοπό να τιμήσετε στη δική σας εκδήλωση, καθώς και η κα. Αγαθή Δημητρούκα, κληρονόμος δικαιωμάτων του, οι οποίοι ουδέποτε υπήρξαν και ερμηνευτές, ώστε να έχουν και καλλιτεχνικές αμοιβές από συναυλίες, μεταξύ άλλων, εξαρτώνται από τα πνευματικά τους δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα τα συλλέγει ο Οργανισμός μας που είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός και τους τα αποδίδει.

Στην ανακοίνωσή σας αναφέρετε ότι θα έπρεπε να ακολουθήσετε μία «χρονοβόρα διαδικασία» και να υποβάλετε «προς έλεγχο αναλυτικά οποιαδήποτε αναφορά ή εισήγηση στο όνομα του τιμώμενου προσώπου», εν προκειμένω του στιχουργού Νίκου Γκάτσου, υπονοώντας ότι η κα. Αγαθή Δημητρούκα, κληρονόμος δικαιωμάτων του Νίκου Γκάτσου, συγγραφέας παραμυθιών και παιδικής λογοτεχνίας, μεταφράστρια λογοτεχνίας και στιχουργός, είχε την πρόθεση να ασκήσει λογοκρισία στην εκδήλωσή σας!

Δυστυχώς, είναι προφανές ότι όχι μόνον έχετε παντελή άγνοια της κείμενης νομοθεσίας, αλλά δεν μπήκατε καν στον κόπο να ρωτήσετε έναν δικηγόρο ή ακόμη έναν τοπικό διοργανωτή μουσικών εκδηλώσεων, πριν ακυρώσετε την εκδήλωση και προβείτε στην προσβλητική και άστοχη αυτή ανακοίνωση που σας εκθέτει.

Ειδικότερα, σας πληροφορούμε, επιπλέον, ότι το ηθικό δικαίωμα του πνευματικού δημιουργού δε συνιστά λογοκρισία, ούτε «προσβλητικό έλεγχο του περιεχομένου της εκδήλωσης από τρίτους», όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση που υπογράφετε.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου σας παραπληροφορεί το κοινό, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, σχετικά με τους λόγους ακύρωσης της εκδήλωσης, προβάλλοντας ψευδείς ισχυρισμούς ως προς τον Οργανισμό μας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη νομιμότητα με την οποία λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια από το 2007.

Σας γνωρίζουμε ότι καθημερινά επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε με δεκάδες δήμους και περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, με κερδοσκοπικούς και μη οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, εκπαιδευτικούς φορείς που επιθυμούν να προβούν σε αφιερωματικές εκδηλώσεις σε Έλληνες συνθέτες / στιχουργούς – μέλη μας, όπως είναι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Γκάτσος, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Π. Παπαϊωάννου και τόσοι άλλοι.

Η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσετε και οφείλατε να γνωρίζετε, είναι στην πραγματικότητα πολύ απλή για εσάς: πριν από τη διοργάνωση, σίγουρα όχι τελευταία στιγμή, ο ενδιαφερόμενος φορέας στέλνει μία επιστολή στον Οργανισμό μας, με το αίτημά του κι εμείς στη συνέχεια του ζητάμε, όπως προβλέπει ο νόμος, τα απαραίτητα στοιχεία της εκδήλωσης ώστε, είτε να ορίσουμε το ποσό των πνευματικών δικαιωμάτων που αναλογεί στην εκδήλωση αυτή, είτε να τον απαλλάξουμε από την καταβολή δικαιωμάτων, εφόσον πρόκειται για εκπαιδευτική – σχολική εκδήλωση σε σχολικούς χώρους ή αίθουσες ωδείων ή άλλους είδους φιλανθρωπικές/κοινωφελείς εκδηλώσεις κλπ.

Για να αποφασίσουμε, όμως, τι ποσό δικαιωμάτων είναι ορθό να ζητήσουμε, χρειάζεται να γνωρίζουμε από πριν στοιχεία για την ταυτότητα της επικείμενης εκδήλωσης, ως εξής: τα έσοδα, αν υπάρχουν (π.χ. εισιτήριο εισόδου), έξοδα, αν υπάρχουν (π.χ. ηχοληψία, αμοιβές καλλιτεχνών, ενοικίαση χώρου), χώρο/τοποθεσία εκδήλωσης (π.χ. Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου) και ρεπερτόριο που θα παρουσιαστεί δημόσια (τίτλοι τραγουδιών, συνθέτες, στιχουργοί). Ειδικά για το τελευταίο, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε εάν εκπροσωπούμε τους δημιουργούς εκείνους των οποίων τα τραγούδια θα εκτελεστούν δημόσια και επομένως εάν θα προκύψουν δικαιώματα, τα οποία εμείς πρέπει να εισπράξουμε για να αποδώσουμε στα μέλη μας.

Δεκάδες συναυλίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, με βάση αυτήν τη νόμιμη και εύλογη διαδικασία, σε συνεργασία και με τη συναίνεση των εμπλεκομένων φορέων διοργάνωσης εκδηλώσεων στη χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρετε, επιπλέον, ότι θεωρείτε «άτοπη» οποιαδήποτε καταβολή ενός ποσού πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς των τραγουδιών που θα εκτελούσατε!

Τα τραγούδια των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών δεν σάς ανήκουν διότι οι ίδιοι έχουν το δικαίωμα να συναινούν και να λαμβάνουν αμοιβή για τις διάφορες δημόσιες χρήσεις των έργων τους. Οι δημιουργοί  δεν είναι κάποιοι άσχετοι, τρίτοι, αλλά έχουν νόμιμες διεκδικήσεις όσον αφορά τα άυλα πολιτιστικά αγαθά που δημιουργούν. Δεν μπορεί ο καθένας να τα εκμεταλλεύεται, χωρίς την άδεια τους και χωρίς να αποδίδει αμοιβή. Όπως δε έχει κανένας το δικαίωμα, στην Ελλάδα ή παγκοσμίως, να υφαρπάξει τον δικό σας μισθό / σύνταξη από το λειτούργημα του φιλολόγου που εσείς υπηρετείτε.

Φαίνεται ότι οι τεκμηριωμένες μεν, πλην τυπικές και αυστηρές, παραπομπές στα άρθρα του νόμου 2121/93 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, τα οποία σας έστειλε ο συνεργάτης μας, είτε σας τρόμαξαν, είτε σας άφησαν αδιάφορο, χωρίς, όμως, παράλληλα να ενεργοποιήσουν το φιλολογικό σας δαιμόνιο προκειμένου να τις μελετήσετε δεόντως και να τις ερμηνεύσετε σωστά, γεγονός που θα σας προφύλαγε από την έκθεση σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Σας προτείνουμε να τις ξαναδιαβάσετε, αυτήν τη φορά με άλλη διάθεση και ματιά. Αφορούν τα ‘προς το ζην’ για συμπολίτες σας στην Ελλάδα που έχουν την ιδιότητα του δημιουργού ή/και καλλιτέχνη: συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες, φωτογράφους, ηθοποιούς, σκηνογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, ζωγράφους…

Σας ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» και οι εντολείς μας, οι Έλληνες συνθέτες, στιχουργοί και κληρονόμοι αυτών, επιθυμούν η μουσική τους να παίζεται παντού. Αλλά υπό όρους, σύννομα και με διαφάνεια.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου σας, με την απόφαση ακύρωσης της εκδήλωσης αυτής και παραπληροφορώντας τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για τη σύννομη λειτουργία του δικού μας Οργανισμού, επέλεξε την παύση και τον οστρακισμό της μουσικής.

Εμείς επιλέγουμε τον πολιτισμό. Ο σεβασμός στα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα είναι πολιτισμός και το πνευματικό δικαίωμα είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Κλείνοντας την επιστολή αυτήν, σας δηλώνουμε πάραυτα ότι παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επόμενη εκδήλωση που θα θελήσετε να διοργανώσετε μετά μουσικής.

Μετά την ανάπτυξη όλων των παραπάνω και της πλήρους ενημέρωσής σας, πιστεύουμε ότι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης θα τιμήσει τον κλάδο σας και θα προχωρήσει σε διόρθωση των προσβλητικών δημόσιων δηλώσεων.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Γλέζος
Πρόεδρος Δ.Σ. ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Υ.Γ. Εάν είχατε λειτουργήσει ορθώς και με σεβασμό στο πνευματικό δικαίωμα, θα έπρεπε να είχατε απευθύνει εξαρχής μία επιστολή προς το Δ.Σ. του Οργανισμού μας προκειμένου να μελετήσει την περίπτωσή σας και να αποφασίσει κατ’ εξαίρεση γι’αυτήν.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!