ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Mε μια μουσική υπερπαραγωγή θα τιμήσει αύριο τα 200 χρόνια απο τη συγγραφή του Υμνου εις την Ελευθερία

116

Στην Πλατεία Σολωμού και μπροστά από το εμβληματικό άγαλμα του Εθνικού μας Ποιητή, σε μια μεγαλειώδη ιστορική εκδήλωση, η Ζάκυνθος και τα Επτάνησα θα τιμήσουν τα 200 χρόνια από την συγγραφή του Ύμνου εις την Ελευθερία και τα 150 χρόνια από την μελοποίησή του από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας, με 100 μουσικούς και οι Τραγουδιστάδες τση Ζακυνθος με τους δικούς τους ήχους, θα αποδώσουν διαχρονικές συνθέσεις (επτανησίων μουσουργών) σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και κυρίαρχα την σύνθεση του Ύμνου από τον Μάντζαρο.
Την Μουσική διεύθυνση θα έχει ο Σπύρος Προσωπάρης, την σκηνοθεσία ο Τώνης Λυκουρέσης. Σολίστ θα είναι ο βαρύτονος Πέτρος Καρύδης, ενώ στην παρουσίαση της βραδιάς θα είναι η Αλίκη Λογοθέτη.

Ο Πολιτισμός της Ζακύνθου, είναι ανεξίτηλος στο διάβα του χρόνου, αποτελεί κορωνίδα, τόσο στην δημιουργική διάθεση των νέων ανθρώπων του τόπου, όσο και στον αγώνα της καταγραφής και διάσωσής του.
Σήμερα, κάθε σπίτι και κάθε Ζακυνθινός, είναι υπερήφανος για τους προγόνους του, για τον πολιτισμό του, για την Ζάκυνθο εκείνη που όλος ο πλανήτης χειροκροτά!

Μια άλλη Ζάκυνθος, με περιεχόμενο.

Μια Ζάκυνθος, που αντλεί τις δυνάμεις της μέσα από τη δημιουργία και όχι το εύκολο κέρδος. Μια Ζάκυνθος, που αποτελεί φάρο εξωστρέφειας και όχι έναν τόπο κλεισμένο στην πρόχειρη, εφήμερη και κακόγουστη τουριστική βιομηχανία.
Επιβάλλεται, οι δυνάμεις που απομένουν, οι νησιώτες που αναγνωρίζουν και σέβονται τις ρίζες και τους προγόνους τους, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην δημιουργική βιομηχανία, οι ευπατρίδες εκείνοι που δακρύζουν με ό,τι τους κάνει περήφανους, να συνεχίζουν, να στηρίζουν και να συμμετέχουν. Να δημιουργούν και να χειροκροτούν.
Είναι χρέος όλων μας, να συμμετέχουμε, να ενώσουμε τις φωνές μας, να στηρίξουμε με την παρουσία μας, να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον σημαντικότερο γόνο της Ζακύνθου, τον Εθνικό ποιητή της χώρας μας, τον Διονύσιο Σολωμό!

Η βραδιά

Η Πλατεία Σολωμού θα μεταμορφωθεί σε μια σκηνή, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται το άγαλμα του ποιητή.
Ηχος και φως θα μεταμορφώσουν το χώρο και θα αναδείξουν τα ιστορικά κτίρια
Η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας ή αλλιώς η Παλαιά Μπάντα, η πιο ιστορική, καλοκουρδισμένη και κυρίως η σημαντικότερη της χώρας μας, θα πλαισιώσει την βραδιά συμπράττοντας με το παλαιότερο και πιο ιστορικό μουσικό σχήμα του τόπου μας τους δικούς μας Τραγουδιστάδες!
Ο μαέστρος Σπύρος Προσωπάρης, έχει την ευθύνη του μουσικού προγράμματος αλλά και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Παράλληλες δράσεις

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 περίπου στις 8.30 με 9.00 μ.μ. το βράδυ η Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας θα παιανίσει στην πόλη της Ζακύνθου, από τον Άγιο Μάρκο, στην Πλατεία Ρούγα, την πλατεία των Αγίων Σαράντα και επιστροφή στην πλατεία από την παραλιακή οδό.
Λίγο αργότερα το βράδυ του Σαββάτου, περίπου στις 10.00 μ.μ. θα παιανίσει στον κεντρικό δρόμο του Τσιλιβί.

Οι Διοργανωτές

Η ιδέα μπήκε από τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος, προς το Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων, μετά την αντίστοιχη εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας υπό την αιγίδα του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας και της Εταιρίας Κερκυραϊκών Σπουδών.
Το Μουσείο Σολωμού, αγκάλιασε την σκέψη, ζήτησε την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και ταυτόχρονα πρότεινε την συνδιοργάνωση, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα.
Ετσι για πρώτη φορά (ειδικά τα τελευταία χρόνια), τρεις σημαντικοί φορείς του τόπου μας, ενώθηκαν για την δημιουργία μιας μεγαλειώδους τιμητικής εκδήλωσης, όπως αρμόζει στις δύο παγκόσμιες μορφές Σολωμό και Μάντζαρο!
Ελένη Πυλαρινού (πρόεδρος Μουσείου Σολωμού), Κώστας Καποδίστριας (Αντιπεριφερειάρχης), Γιώργος Στασινόπουλος (Δήμαρχος), Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος, με την συνδρομή σημαντικών ανθρώπων (αιρετών, εθελοντών, διοικητικών), την συνδρομή των αστυνομικών αρχών του τόπου, την ομάδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με επικεφαλής τον Τάκη Βρυώνη, αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να φτάσουμε μέχρι εδώ σήμερα.
Κομβικό ρόλο στην υποστήριξη έπαιξε η άμεση ανταπόκριση των Ξενοδόχων του Τσιλιβή με επικεφαλής τους Νίκο Γκλαβά, Νίκο Γιακουμέλο, Θοδωρή Κολπονδίνο, Χρήστο Ξένο και αρκετούς ακόμη, αφού ήταν σχεδόν αδύνατη η φιλοξενία των 110 ατόμων της Κερκυραϊκής αποστολής, στην καρδιά του καλοκαιριού. Και όμως έγινε πράξη!
Σημαντική η βοήθεια της Levante Ferries του Γιώργου Θεοδόση (που γι΄αυτόν ο Διονύσιος Σολωμός είναι η ίδια η Ζάκυνθος) για τις μεταφορές της αποστολής αλλά και των συνεργείων που έχουν ήδη φθάσει στη Ζάκυνθο.

Το πρόγραμμα

Α’ ΜΕΡΟΣ

ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΕΡΑΤΙΝΟΣ (1981)
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Εμβατήριο

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΙΣΑΡΗΣ (1857-1946)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
Μεταγραφή Ναπολέων Κατσούρης

ΙΩΣΗΦ ΛΙΜΠΕΡΑΛΗΣ (1819-1899)
PASSO DOPPIO
Από το έργο ‘’Το ξύπνημα του κλέφτη’’
Μεταγραφή Αλέξανδρος Κάτσιος

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ(1829-1896)
Η ΦΑΡΜΑΚΩΜΕΝΗ
Μεταγραφή Σπύρος Προσωπάρης
Σολιστ ο Πέτρος Καρύδης (βαρύτονος)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΡΟΣΩΠΑΡΗΣ (1979)
Η ΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
Συμφωνικό εμβατήριο
από το έργο “1821”

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΙΣΒΑΡΔΗΣ (1910-1999)
INTERMEZZO
Από το έργο ‘’Μακεδονική σουίτα’’
Μεταγραφή Ιάκωβος Βενιέρης

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ (1795-1827)
ΩΔΗ ΕΙΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΟΡΔ ΜΠΑΙΡΟΝ
Μεταγραφή Σπύρος Προσωπάρης
Σολιστ ο Πέτρος Καρύδης (βαρύτονος)

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΙΣΒΑΡΔΗΣ
ΣΥΡΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Μεταγραφή Σπύρος Προσωπάρης

Β’ ΜΕΡΟΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑΔΕΣ ΤΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΟΘΕΝ ΕΙΣΘΕ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αρέκια σε ποίηση Αντωνίου Μαρτελάου
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & ΑΡΕΚΙΕΣ
ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
ΠΙΕΡΡΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ (1894-1970)
ΑΝΘΟΥΛΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ (1861-1920)
Η ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (1974)
ΓΙΑΤΙ ΨΥΧΗ ΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΓΙΟΣ (1952-1991)
ΓΑΛΗΝΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
Η ΦΑΡΜΑΚΩΜΕΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΑΧ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΩΫΣΗ
Αρέκια από τον Ύμνο εις την Ελευθερία

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΝΤΑΛΑΣ (1982)
ΜΑΓΕΜΑ Η ΦΥΣΙΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟ
Από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ (1947)
ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
Από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους
ΕΦΘΑΣΕ Η ΛΑΜΠΡΑ ΣΤΙΓΜΗ
Αρέκια σε ποίηση Αντωνίου Μαρτελάου

Γ’ ΜΕΡΟΣ

Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ Φ.Ε.Κ. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑΔΕΣ ΤΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Μεταγραφές για φωνές, νυκτά έγχορδα και μπάντα Σπύρος Προσωπάρης
ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΑ
< strong>ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΞΥΝΔΑΣ (1817-1896)
Η ΑΥΓΟΥΛΑ
ΛΑΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥΣΤΗ ΣΚΙΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΕΣ
Από το έργο “Ύμνος εις την Ελευθερία”

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ (1947)
ΞΑΝΘΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ
Από το έργο Ελεύθεροι “Πολιορκημένοι”

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΑΣΙΑΝΟΣ (1853-1908)
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Α’ μελοποίηση, ωδές 1η, 4η, 11η, 13η και 18η

Λόγια για τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

Η Μεσόγειος είναι η μητέρα της μουσικής στο σύγχρονο κόσμο. Η Ζάκυνθος με δυτικές επιρροές πολλών αιώνων, ήταν και είναι ένα μικρό μεσογειακό μουσικό καράβι!
Το 1992, μια παρέα φίλων, αποφάσισε να ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική ομάδα, με τον εμπνευσμένο τίτλο “Τραγουδιαστάδες τση Ζάκυθος”.
Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, στα τριανταδύο (32) χρόνια πορείας, δεν είναι μια απλή ομάδα φίλων, μια παρέα, ένα μουσικό σχήμα. Σήμερα αποτελούν ένα κομμάτι μιας λαμπρής μουσικής ιστορίας, είναι παράδειγμα προς μίμηση, είναι θεσμός, είναι ένα τμήμα της μοσχοβολισμένης πατρίδας.

Η πολιτιστική ομάδα (Εταιρία μη κερδοσκοπική), έχει μια δραστήρια πορεία, γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Έχει λάβει μέρος σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες – Σαν Φραντζίσκο), στον Καναδά (Μόντρεαλ), στην Αυστραλία (Σύδνεϋ), στην Κύπρος (Λευκωσία και Λεμεσός), Ισπανία (Βαρκελώνη), Ιταλία (Παβία, Μιλάνο, Νάπολη), Ολλανδία (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη), Σουηδία (Στοκχόλμη), Γαλλία (Παρίσι), Βέλγιο(Ευρωπαικό Κοινοβούλιο), Νότιος Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Γερμανία (Μόναχο) προβάλλοντας τη μουσική παράδοση του τόπου και γενικότερα όλων των Επτανήσων.

Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, σε σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών – Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Λάρισα, στις Σολωμικές εκδηλώσεις της Βουλής των Ελλήνων (1998), και στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, συνεργαζόμενοι με την Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και τη χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης. Μεταξύ των μουσικών επιτυχιών οι ελλαδικές συναυλίες, στην Αθήνα (μέγαρο Δουκίσης Πλακεντίας, Θέατρο Γκλόρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Εστία Νέας Σμύρνης), στη Θεσσαλονίκη (Διεθνείς εκθέσεις, Μονή Λαζαριστών), τη Χίο, στους Δελφούς (αφιέρωμα στον Σικελιανό), τη Σπάρτη, την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, τα Κύθηρα, το Μεσολόγγι, τη Λάρισα, τον Πύργο Ηλείας, την Καλαμάτα, την Πύλο της Μεσσηνίας, τις Σπέτσες, το Ναύπλιο, το Βόλο κ.α., καθώς και την από κοινού συναυλιακές συνεργασίες μας με το ελληνόφωνο παραδοσιακό συγκρότημα Arakne Mediterania της κάτω Ιταλίας και το συγκρότημα Diana di l’ Αlba από την Κορσική, Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας. Συμμετοχή σε πολλές εκπομπές τόσο στην Ελληνική τηλεόραση, όπως και σε εκπομπές στην τηλεόραση της Ελβετίας, Ολλανδίας, Κύπρου, Γερμανίας, Γαλλίας κλπ, ενώ ο ελληνικός και ο διεθνής τύπος έχει ασχοληθεί με σημαντική αρθρογραφία.

Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε δεκάδες εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο, επιστημονικά συνέδρια και φεστιβάλ.

Είναι εξόχως αντιπροσωπευτικός ο προσδιορισμός που έδωσε στους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» ο λογοτέχνης και μουσικοκριτικός Νίκιας Λούντζης:

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος είναι ένας όμιλος φίλων με σημεία αναφοράς την αγάπη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας τους, το πάθος της παράδοσης και, φυσικά το πηγαίο ταλέντο. Ερασιτέχνες με την αναγεννησιακή έννοια των ανθρώπων που κάνουνε μουσική για την αγάπη της μουσικής.

Πρίμοι: Νίκος Κεφαλληνός, Μπάμπης Τσιριγώτης, Γιάννης Γιατράς, Πέτρος Βυθούλκας – Τραγούδι/Κιθάρα
Σιγόντοι: Παναγιώτης Μαρίνος, Βασίλης Χριστοδουλόπουλος, Διονύσης Διαφιγγέλης – Τραγούδι/Μαντολίνο, Νίκος Ξένος, Γιώργος Μουζάκης – Τραγούδι/Μαντολίνο, Διονύσης Συνετός – Τραγούδι/Μαντόλα, Διονύσης Πυριόχος Τραγούδι/Μαντολίνο, Παύλος Μαρίνος.
Βαρύτονοι: Σπύρος Καμπιώτης, Δημήτρης Βαρθάλης, Πάνος Γεωργάνος.
Μπάσοι: Λυκούργος Μποζίκης, Ανδρέας Χιώνης.

Σπύρος Προσωπάρης (Κέρκυρα, 1979)

Σπούδασε διεύθυνσης ορχήστρας, κρουστά, ανωτέρα θεωρητικά και σύνθεση σε Ελλάδα και Ολλανδία.
Οργάνωσε και διεύθυνε τη Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά. Ως μουσικός και αρχιμουσικός συμφωνικής ορχήστρας, μπάντας και μουσικών συνόλων εμφανίστηκε σε Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πολωνία και Σερβία.
Έχει συνθέσει 160 έργα και ενορχηστρώσει πάνω από 1040, πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Τουρκία και Ν. Κορέα. Έργα του για ορχήστρα πνευστών κυκλοφορούν από την ‘’MOLENAAR EDITION’’.
Τον 2020 κυκλοφόρησε CD με έργα του ερμηνευμένα από τη μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας της οποίας είναι Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός της από το 2010.

Πέτρος Καρύδης

Ο Πέτρος Καρύδης γεννήθηκε το 1973 στην Κέρκυρα. Μαθήματα μονωδίας άρχισε με δάσκαλο τον διαπρεπή Τενόρο Γεώργιο Ζερβάνο και συνέχισε με την διακεκριμένη Σοπράνο Μάρθα Αράπη στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες στην Αθήνα απ’ όπου το 2011 πήρε το Δίπλωμα Μονωδίας. Το 2008 τιμήθηκε με τριετή υποτροφία από το «Ίδρυμα Μποδοσάκη» προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη μονωδία. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας και της Ιταλίας. Έχει συμμετάσχει στην Όπερα Υποψήφιος του Σπ. Ξύνδα, και στις οπερέτες, Βαφτιστικός του Θ. Σακελλαρίδη, την Μιριέλλα του Αλ. Γκρέκ και την Πριγκίπισσα της Σάσσωνος του Σπ. Σαμάρα. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται Κύκλοι Τραγουδιών, Ορατόρια, Άριες από Όπερες και Οπερέτες.

Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας αποτελεί τον παλαιότερο μουσικοεκπαιδευτικό οργανισμό της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1840 με πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο. Ο αρχικός της σκοπός ήταν η δημιουργία μιας μουσικής ακαδημίας, παρόμοιας με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας, η οποία θα προσέφερε στους Κερκυραίους μουσική εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, ηλικίας, φύλου και γενικής παιδείας. Από τότε έως και σήμερα, την καλλιτεχνική ηγεσία είχαν σημαντικές μορφές της ελληνικής μουσικής, ενώ πολλοί από τους μουσικούς της σταδιοδρόμησαν και σταδιοδρομούν ως συνθέτες, σολίστες, αρχιμουσικοί και μουσικοί ορχηστρών, στρατιωτικών και πολιτικών μουσικών σωμάτων. Σήμερα, η ‘’Παλαιά’’ Φιλαρμονική είναι μια τεράστια οικογένεια που αριθμεί 440 μαθητές, 35 καθηγητές πνευστών, κρουστών και εγχόρδων οργάνων, πιάνου και θεωρητικών μαθημάτων. Διαθέτει Μπάντα, Συμφωνική Ορχήστρα, Μαθητικές Ορχήστρες πνευστών, κρουστών και εγχόρδων καθώς και πλήθος άλλων μουσικών τμημάτων και συνόλων, ενώ η 8μελής Διοικητική Επιτροπή φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Πέραν του εκπαιδευτικού έργου οι δράσεις των σχημάτων τής Φιλαρμονικής περιλαμβάνουν συνολικά 40 περίπου συναυλίες ετησίως, διοργάνωση σεμιναρίων και διαγωνισμών. Τέλος, η αίθουσα εκδηλώσεων φιλοξενεί μαθητικές συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, ενώ το Μουσείο Μουσικής δέχεται πλήθος επισκεπτών ετησίως.
Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας αναδείχθηκε ως το πλέον δημοφιλές από τα μουσικά σύνολα του ιδρύματος, καθώς είναι το μοναδικό το οποίο έχει αδιάκοπη πορεία και προσφορά μέχρι σήμερα. Πρωτοεμφανίστηκε στη λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα στις 11/23 Αυγούστου 1841 και έκτοτε συνοδεύει τις κύριες δημόσιες θρησκευτικές τελετές της πόλης της Κέρκυρας, καθώς και τις επίσημες κρατικές εκδηλώσεις. Από το 1846 πραγματοποιεί συναυλίες σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους, γεγονός που συντέλεσε τα μέγιστα στη βιωματική μουσική καλλιέργεια του ακροατηρίου της και των μουσικών της. Παράλληλα, το οργανωτικό πρότυπό της λειτούργησε παραδειγματικά για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων σχημάτων στα Επτάνησα, στην κυρίως Ελλάδα και στον παροικιακό ελληνισμό.
Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας απέδωσε πρώτη τον ‘’Ελληνικό Εθνικό Ύμνο’’ ο οποίος καθιερώθηκε επίσημα το 1865, ενώ συμμετείχε στις μουσικές εκδηλώσεις των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 παιανίζοντας τον ‘’Ολυμπιακό Ύμνο’’ του Σπύρου Σαμάρα. Στα πιο πρόσφατα χρόνια προσκλήθηκε να δώσει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό (Δανία, Ιταλία, Αμερική, Ρωσία, Σερβία κ.α.).
Σήμερα η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας αποτελείται από 350 ενεργούς μουσικούς. Φυτώριό της είναι η νεανική μπάντα της (αποτελούμενη από 120 νεαρούς μουσικούς) και η μαθητική μπάντα (αποτελούμενη από 60 μουσικούς νεώτερων ηλικιών). Στο πλαίσιό της δραστηριοποιούνται και διάφορα σύνολα χάλκινων, ξύλινων και κρουστών οργάνων. Συνεχίζει με τον τρόπο αυτό μια αδιάκοπη παράδοση σχεδόν διακοσίων ετών με δυναμική ματιά προς το μέλλον.

Τώνης Λυκουρέσης – Σκηνοθέτη:
Ζακυνθινής καταγωγής, σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σκηνοθεσία κινηματογράφου και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με το Νίκο Νικολάου.
Ιδρυτικό μέλος και κινηματογραφικός κριτικός του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος».
Από το 1986 συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση, με ντοκιμαντέρ που αφορούν κυρίως την Επτάνησο. Παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο.
Την τελευταία δεκαετία διδάσκει αισθητική κινηματογράφου και τεχνική σκηνοθεσίας σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και Κινηματογράφου και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Από το 2004 είναι γενικός γραμματέας της Ε.Ε.Σ

Φιλμογραφία μεγάλου μήκους
Η Χρυσομαλλούσα 1978 (δράμα)
Το Αίμα των Αγαλμάτων 1982 (δράμα)
Άλκηστη 1986 (δράμα)
Νυχτερινή Προβολή 1987 (τηλεταινία ΕΤ1)
Ύμνος εις την Ελευθερία, Δ. Σολωμός –Ν. Μάντζαρος 1990 ( δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ)
Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν 1993 (ντοκιμαντέρ)
Το Τραγούδι της Ζωής 2002 (δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ)

ΠΗΓΗ https://www.imerazante.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!