ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Ποιό είναι το έθιμο της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου;

2422

Από ανάρτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Μούτσιου στα social media μαθαίνουμε για ενα έθιμο της Ζακύνθου, το οποίο υπήρχε και στην Κεφαλονιά την ημέρα της Αναλήψεως και του πρώτου μπάνιου στη θάλασσα.

Τελευταία ημέρα του Ιουλίου || Οι Ζακυνθινοί πιάνουν την “μαλλιαρή”

🤜Μην ξεχναμε πως σήμερα, βράδυ της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου, και ενόψει της Σαρακοστής του Δεκαπενταύγουστου που ξεκινά, οι Ζακυνθινοί της πρωτεύουσας του νησιού, “τση χώρας”, συγκεντρώνονται στους παραλιακούς δρόμους που βρίσκονται στις άκρες της πόλης -της Αγίας Τριάδας και του Αγίου- και περιδιαβαίνουν τραγουδώντας και ανταλλάζοντας σκαμπρόζικα αλληλοπειράγματα, περιμένοντας να πάει η ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα.


👉Ένα παραδοσιακό επτανησιακό έθιμο με το που αλλάζει η μέρα και μπαίνει η 1η Αυγούστου, τα καμπαναρία που σημαίνουν την έλευση της Σαρακοστής, δίνουν το σύνθημα στους ζακυνθινούς, που βγάζουν τα παπούτσια τους, ανασηκώνουν τα φουστάνια και τα μπατζάκια τους να μπουν στην θάλασσα, στην άκρη εκεί που σκάει το κύμα, για να πιάσουνε τη “μαλλιαρή”, μια πέτρα που φέρνει καλοτυχία για όλη τη χρονιά.
🫴Αναζητούν δηλαδή μια πέτρα στην οποία έχουν φυτρώσει φυτά από εκείνα που φύονται κάτω από το θαλασσινό νερό. Είναι η λεγόμενη «μαλλιαρή» που την ανασύρουν σαν τρόπαιο, την φέρνουν στο σπίτι τους κρατώντας την ψηλά στο χέρι, και την τοποθετούν κάτω από το κρεβάτι.


🤲Η “μαλλιαρή”, κατά παράδοση αιώνων, φέρνει καλοτυχία για όλη τη χρονιά, και, επιπλέον, διώχνει τα κουνούπια από το σπίτι. Όσο δε περισσότερο μαλλιαρή είναι η πέτρα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν οι ανύπαντρες να δούνε τον άντρα που θα παντρευτούν στον ύπνο τους.
🎉Για αυτό δεν ψάχνουν απλώς για μια μαλλιαρή, αλλά …για την πιο μαλλιαρή.
Καλο Δεκαπενταυγουστο φιλοι μου!

Καλό 15Αυγουστο στο Τζάντε και σε σένα προσωπικά καλέ μας φίλε Βασίλη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!