Αργοστόλι, το σπίτι με την γοργόνα,  έργο της Έφης Σπηλιώτη. (ΦΩΤΟ)ANANEΩΜΕΝΟ

984

Αργοστόλι, το σπίτι με την γοργόνα,  έργο της Έφης Σπηλιώτη

Μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 που αφάνισαν το νησί και την χώρα του Αργοστολιού, ή νέα πόλη οικοδομήθηκε στα όρια της παλαιάς με τα κύρια κυβερνητικά κτήρια να είναι περίπου στην ίδια θέση. Δυστυχώς οι τότε ιθύνοντες των Αθηνών δεν φρόντισαν, ούτε καν ενδιαφέρθηκαν με πρόσχημα την επείγουσα ανάγκη ανοικοδόμησης α) να εφαρμόσουν το   Ιπποδάμειο ρυμοτομικό πολεοδομικό σχέδιο που θα διευκόλυνε τους κατοίκους και επισκέπτες την νέας πόλης και β)  η νέα πόλη να κτισθεί  και να διατηρήσει την μακραίωνη αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού.

Οι  κάτοικοι στην μετασεισμική πόλη προσπαθούσαν να βρουν τους νέους ρυθμούς και βέβαια οι καλλιτέχνες και εδώ πρωτοστάτησαν! Στην Λεωφόρο Βεργωτή βρίσκεται το σπίτι με κήπο της μοναδικής και σπουδαίας ζωγράφου – κεραμίστριας Έφης Σπηλιώτη. Σε αυτό το σπίτι πρώτη η Έφη Σπηλιώτη καθιέρωσε στις αρχές της δεκαετίας 1970  εκθέσεις με τα πολύτιμα πολυσύνθετα έργα της. Η επιτυχία ήταν  τεράστια με το φιλότεχνο κοινό να κατακλύζει την έκθεση αλλά και την λεωφόρο. Έγινε το σπίτι σημείο αναφοράς για τη νέα πόλη!

Στο σπίτι αυτό η διανοούμενη ζωγράφος και κεραμίστρια Έφη Σπηλιώτη ζωγράφισε στην πρόσοψη μια εμβληματική γοργόνα. Δεν θα μπορούσε εξ άλλου να είναι διαφορετική απεικόνιση γιατί η καλλιτέχνις στο μνημειώδες βιβλίο της  «Έφη Γ. Σπηλιώτη,28 Θεές της Θάλασσας, Ωκεανίδες & Νηρηίδες, ένα αφιέρωμα, Συλλογές Φυτράκη 2006,γράφει ανάμεσα στα άλλα, ότι: «H θάλασσα της Κεφαλονιάς σημάδεψε την ζωή μου. Όλα τα παιδικά μου χρόνια ήταν καθοριστικά δεμένα μαζί της(…).ήταν φυσικό να ζωγραφίζω άπειρες γοργόνες, ήλιους, καράβια και ψάρια(…)».

Η γοργόνα αυτή  μέχρι σήμερα σώζεται στην πρόσοψη του σπιτιού!

Τάκης Τόκκας

casa-Museo of Kefalonia

Πηγή www.ioniancenter.gr

Αντιγράφουμε το σχόλιο της Εφης Σπηλιώτη στην ανάρτηση στο facebook

Συγκινημένη Αγαπητέ μου Τάκη, με την Γοργόνα μου , τόσο πρωτότυπη σε σπίτι στις αρχές του 1970, στο μετασεισμικό μου σπίτι , που πριν τους σεισμούς ήταν ονομαστό,  κλασικό, με τεράστιο περιβόλι, στο κέντρο του Αργοστολιού…. Κρατάει χρόνια, με αέριδες και βροχές και χιόνια, με ζέστες του καλοκαιριού και κάψες, και χαίρομαι που τώρα, η κόρη του αδελφού μου, η ζωγράφος Τέση Σπηλιώτη, την προσέχει σαν τα μάτια της….

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!