Οι εργασίες του 2ου Θερινού Σχολείου Χαβριάτων ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2024. Προηγήθηκε ημερήσια εκδρομή την Τετάρτη και 2 μέρες εισηγήσεων και συζητήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Την Πέμπτη το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εισηγήσεις του κ. Ηρακλή Βογιατζή (Μεταδιδακτορικού ερευνητή του Εργαστηρίου Επικοινωνίας της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής του ΕΑΠ) με θέμα Κατανοώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη: νέοι ορίζοντες και προκλήσεις, και του πατέρα Αρίσταρχου Γκρέκα (Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ) με τίτλο Τεχνητή Νοημοσύνη και Άνθρωπος, προκλήσεις και προοπτικές, ενώ τη μέρα επιστέγασε ξενάγηση στα Χαβριάτα και απόδοση φόρου τιμής στο σημείο που είχε την έδρα της η ανώτερη σχολή Θεολογίας και Φιλοσοφίας, την οποία είχε ιδρύσει και στην οποία δίδασκε ο Βικέντιος Δαμοδός.
Το βράδυ της Πέμπτης παρατέθηκε δείπνο στους συμμετέχοντες και τους εθελοντές του Θερινού Σχολείου.
Την Παρασκευή παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις του κ. Αδάμ Αδαμόπουλου (Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής & Υπολογιστικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) με θέμα Νοημοσύνη σε βιολογικά και υπολογιστικά συστήματα: αναλογίες, συγκλίσεις και αποκλίσεις, ενώ ο κ. Ηρακλής Βογιατζής ολοκλήρωσε τη συζήτηση με την ομιλία του Η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εργασίας.
Πριν τη λήξη των εργασιών του το Θερινό Σχολείο έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους φοιτητές να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και να περιγράψουν τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την εμπειρία του Θερινού Σχολείου.
Εκ μέρους των Αναγνωστών του kefaloniapress συγχαίρουμε αυτή την πρωτοβουλία για τη συζητηση αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών για την εποχή μας θεμάτων και μάλιστα στα Χαβριάτα, το πανέμορφο χωριό “μπαλκόνι” της Κεφαλονιάς.