Η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας στο Φεστιβάλ της Χορωδίας Αργοστολίου

27

Η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας συμμετέχει στο Φεστιβάλ της Χορωδίας Αργοστολίου την Παρασκευή 27/9 και ώρα 8 μ.μ. στο θέατρο Κέφαλος και το Σάββατο 28/9 και ώρα 8 μ.μ. στον αύλειο χώρο ΑΤΕΙ Ληξουρίου.

Η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας είναι μία από τις 17 χορωδίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ αυτό (27, 28, 29 Σεπτεμβρίου στο Αργοστόλι, 28 Σεπτεμβρίου στο Ληξούρι).

Η Xορωδία έχει να έλθει στην Κεφαλονιά από το Σεπτέμβρη του 2016 που συμμετείχε και τότε στο Φεστιβάλ της Χορωδίας του Αργοστολίου.

Η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας ιδρύθηκε το 2008 από τον ιστορικό Σύλλογο Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων 1955 «ο Άγιος Γεράσιμος», ο οποίος την ίδια περίπου εποχή ιδρύει την Ιόνιο Βιβλιοθήκη Αιγίου, την Ορχήστρα «Μουσική Οδύσσεια» (το 2004), το Εργαστήρι Εικαστικών και πρόσφατα την θεατρική Ομάδα «Ιόνιος».

Στόχος της Χορωδίας είναι η ανάδειξη της καντάδας μας, της επτανησιακής μουσικής γενικότερα αλλά και του χορωδιακού τραγουδιού. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει επτανησιακές και αθηναϊκές καντάδες, τραγούδια από οπερέτες, έντεχνα ελληνικά τραγούδια, μελοποιημένη ποίηση, παραδοσιακά τραγούδια, έργα εκκλησιαστικά και κλασσικά.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές συναυλίες στην Πάτρα, Αθήνα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Τρίκαλα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Οργανώνει κάθε χρόνο στο Αίγιο, το δικό της Φεστιβάλ.

Επίσης συμμετέχει, μετά από πρόσκληση Δήμων ή φορέων, σε ιστορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, Εθνικές Επετείους με απόδοση Ωδών από το έργο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού σε μελοποίηση του Νικόλαου Μάντζαρου.

Τη Διεύθυνση της Χορωδίας έχει η Αργοστολιώτισσα σοπράνο, Αλίκη Ζαφείρη.

Στο πιάνο και υπεύθυνος χορωδιακής και ορχηστρικής γραφής είναι ο Πατρινός μουσικοσυνθέτης, Ανδρέας Αδαμόπουλος.

Σημείωση: Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων 1955 «ο Άγιος Γεράσιμος» και η Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλείας μετά τους σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά συνέλεξαν και απέστειλαν στο Νοσοκομείο Ληξουρίου αναλώσιμα υλικά που ήταν ευγενικές δωρεές επιχειρήσεων και ιδιωτών Αιγιωτών συμπολιτών μας.

Επίσης η χορωδία συμμετείχε ο καλοκαίρι του 2014, σε μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στην Πάτρα, για τους σεισμοπαθείς του Ληξουρίου.

Αλίκη Ζαφείρη

Η ΑΛΙΚΗ ΖΑΦΕΙΡΗ
Η Αλίκη Ζαφείρη γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της.
Σπούδασε πιάνο και έχει Πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης και Δίπλωμα Μονωδίας.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (περιστύλιο του Ζαππείου), με το operastudiopatras (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας), στο Δημοτικό θέατρο Πάτρας, στο Συνεδριακό Κέντρο κ.α.
Κύρια ασχολία και αγάπη της είναι η διδασκαλία του τραγουδιού.
Διδάσκει εδώ και περίπου 20 χρόνια σε ωδεία της πόλης μονωδία και σύγχρονο τραγούδι.
Ως τραγουδίστρια έχει ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση των Γ. Κουτσοχέρα, Λέτας Κουτσοχέρα, Οδυσσέα Ελύτη, βραβευμένων ποιημάτων μαθητών και φοιτητών για την Έξοδο Μεσολογγίου (Κήπος Ηρώων) και για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων (Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων) σε μουσική των Ανδρέα και Λουκά Αδαμόπουλου κ.ά.
Από το 2008 διευθύνει την Πολυφωνική Χορωδία Αιγιάλειας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ανδρέας Αδαμόπουλος

Ο Ανδρέας Αδαμόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές, (Φιλαρμονική εταιρεία-Ωδείο Πατρών, με υποτροφία λόγω άριστης επίδοσης) και καθηγητή τον Κ. Κυδωνιάτη. Συνέχισε στην Αθήνα (Ωδείο Αθηνών επίσης με υποτροφία) με καθηγητές τη Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα, πιάνο και Κ. Κυδωνιάτη, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο.
Απέκτησε το Δίπλωμα Πιάνου (άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί) και τα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενορχήστρωσης και Φούγκας (άριστα).
Ακολούθησαν οι σπουδές του στην αλλοδαπή: Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής Εκπαίδευσης και Όρχησης στο Πλόβντιβ και στο Μόναχο αποφοιτώντας με άριστα.
Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα, ως πιανίστας και συνθέτης, με συναυλίες, ρεσιτάλ πιάνου σε πολλές πόλεις και Φεστιβάλ (Αθήνα-Παρνασσός-Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, θέατρο «Φίλιππος Νάκας», Τσάι στη Σαχάρα, Θεσσαλονίκη – Αμφιθέατρο Πειραιώς, Μέγαρο Μουσικής, Πάτρα – Ρωμαϊκό Ωδείο, Δημοτικό Θέατρο, Φρούριο Πάτρας και αμέτρητα άλλα…),
Επίσης, έργα του –κυρίως για πιάνο solo- διδάσκονται σε Ωδεία της χώρας μας. Έργα του για πιάνο έχουν δοθεί σε πιανιστικούς διαγωνισμούς.
Έχει τιμηθεί με Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Έργων για Πιάνο «Μ. Χατζιδάκις» (Ξάνθη 2000).
Από το 1992, σε συναυλίες με τίτλο «στου τραγουδιού την κόψη», παρουσιάζουν, μαζί με τον αδελφό του Λουκά Αδαμόπουλο, σε καινούριες ενορχηστρωτικές εκδοχές τραγούδια σταθμούς από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη μουσική σκηνή που σημάδεψαν την εποχή τους.
Στην ΕΡΑ Πάτρας, στην εκπομπή «οι Πατρινοί της μουσικής» που του είχε παραχωρηθεί, παρουσίαζε τη δουλειά, τις σκέψεις, το έργο και τα προβλήματα στη δουλειά Πατρινών συνθετών, σολίστ, τραγουδιστών.
Είναι καθηγητής πιάνου και έχει χρηματίσει καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Φ. Νάκας (κλασσικό τμήμα) στην Πάτρα (1995-2000), το οποίο πρωτοσυστάθηκε και λειτούργησε υπό τη διεύθυνσή του.
Ακολούθως, διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Ρίου και στη συνέχεια υπεύθυνος στο τμήμα Ελληνικής Μουσικής στο Δήμο Πατρέων, διευθυντής στο πρότυπο ωδείο Ι.Π. Μεσολογγίου.
Καλείται συχνά, σε διακεκριμένα Ωδεία –Δημοτικά και μη- ως μέλος επιτροπών, σε πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!