Σήμερα ξεκινούν και οι εργασίες εγκατάστασης του εργοταξίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργτολίου

50
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ κλειστό απο τους σεισμούς του 2014

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης, από αρχαιολογικής πλευράς, της εκκίνησης των εργασιών εκσκαφής – με την έκδοση της σχετικής διοικητικής πράξης από την Εφορεία – άδειας θεμελίων για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αργοστόλι, του Μουσείου στο οποίο θα εκτεθούν αρχαιότητες της Κεφαλονιάς από την απώτατη Προϊστορία μέχρι το 1830.
Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (TAA) και περιλαμβάνει το κτιριολογικό σκέλος, αλλά και Yποέργο προετοιμασίας της έκθεσης, δηλαδή εκπόνησης της Μουσειολογικής και Μουσειογραφικής μελέτης με την μέθοδο της Αυτεπιστασίας από την Εφορεία.

Η Εφορεία συμμετείχε ενεργά και προωθητικά σε όλα τα στάδια, υποστήριξε το έργο στο ΣΥΠΟΘΑ, ανέλαβε την εκπόνηση των προδρόμων μελετών, ενώ συνεργάστηκε με την Δ/νση Μελετών και Εκτέλεση Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων στην διαμόρφωση των βασικών αρχών του κτιριολογικού προγράμματος, καθώς και των βασικών αρχών που θα διέπουν την μουσειολογική μελέτη.

Σήμερα ξεκινούν και οι εργασίες εγκατάστασης του εργοταξίου.

Το Μουσείο Αργοστολίου αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019 και αφού μόλις είχε επανεκκινήσει το έργο της δημιουργίας της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης. Έκτοτε εντάχθηκαν έξι νέα έργα που χρηματοδοτήθηκαν ή χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και καταρτίσθηκαν δύο τεχνικά δελτία φυσικών καταστροφών με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ.

Η Εφορεία συμμετέχει σε διεπιστημονικά προγράμματα (Ερευνώ – Καινοτομώ, μαζί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), διεκδικεί χρηματοδοτήσεις και συνεργάζεται με πλήθος επιστημονικών ιδρυμάτων. Διεξάγει δε αρχαιολογικές έρευνες που έχουν τύχει ειδικότερης – επιστημονικής, αλλά και γενικότερης προσοχής και προβολής λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας
Γρηγόρης Γρηγορακάκης
Αρχαιολόγος MPhil, ΕΣΔΔΑ, PhD, Post Doc

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!