Κατεδάφιση Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου: Ένα έργο με 11ετή αναμονή!

1092

Τον Γενάρη του 2014, ο σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Σήμερα, 11 χρόνια παρά 3 μήνες μετά, ήρθε η στιγμή που πολλοί ανέμεναν: η κατεδάφισή του ξεκίνησε, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τον χώρο αυτό, που για χρόνια έστεκε ως ερείπιο και υπενθύμιζε τις πληγές του σεισμού.

Η απόφαση που ελήφθη από το Υπουργείο Πολιτισμού  ήταν να γκρεμιστεί το υπάρχον κτίριο και να ανακατασκευαστεί από την αρχή ένα ίδιο, πιστό αντίγραφο, με σκοπό να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική ιστορία του.

Ωστόσο, δεν έλειψε ο αντίλογος. Κάποιοι πρότειναν μια εναλλακτική προσέγγιση: τη δημιουργία ενός «pocket» πάρκου, ενός μικρού χώρου πρασίνου με δέντρα που θα ανακούφιζε το πυκνοκατοικημένο ιστορικό κέντρο του Αργοστολίου και την υπερθέρμανση από τις πλάκες της Πλατείας. Προτεινόταν η κατασκευή ενός νέου μουσείου σύμφωνα με το προσεισμικό σχέδιο, κοντά στο ΞΕΝΙΑ, προσφέροντας έτσι έναν σύγχρονο και πιο λειτουργικό χώρο αντίγραφο της Επτανησιακής ιστορίας μας.

Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει, οι αποφάσεις πάρθηκαν από το “γκουβέρνο” και η επιλογή αυτή παραμερίστηκε.

Το έργο της κατεδάφισης, που άργησε να ξεκινήσει, επιτέλους μπαίνει σε τροχιά, και αυτό από μόνο του αποτελεί ανακούφιση για πολλούς. Tην ευθύνη του έργου την έχει το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Διευθύνουσα Υπηρεσία του Εργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Υπάρχουν ερωτήματα από Αναγνώστες για τα μπάζα. Ενημερωνουνε ότι : Εργο κατεδάφισης δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν υπάρχει σύμβαση του εργολάβου με αδειοδοτημένο χώρο υποδοχής των μπάζων. Στην Κεφαλονιά έχει δημιουργηθεί τέτοιος χώρος στην περιοχή του ΧΥΤΥ στο Ληξούρι.

Η ολοκλήρωσή του έργου του Μουσείου κρίνεται ζωτικής σημασίας για το Αργοστόλι, καθώς το εργοτάξιο βρίσκεται σε μια νευραλγική τοποθεσία, στην καρδιά της πόλης. Όσο παραμένει ενεργό, η κυκλοφορία και η καθημερινότητα της περιοχής θα υποφέρουν, γεγονός που απαιτεί συντονισμό και γρήγορη πρόοδο των εργασιών.

Ένα έργο τέτοιας σημασίας πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, με σεβασμό στην ιστορία και την ταυτότητα της πόλης.

Σήμερα όσοι πέρασαν από εκεί κουνούσαν το κεφάλι προβληματισμένοι ” Γύρευε πόσα χρόνια θα μείνουνε οι λαμαρίνες”..

Μακάρι να διαψευστούν..

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!