Τηλεδιάσκεψη για τις προοπτικές συνεργασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανάμεσα σε Ελλάδακαι Κίνα

14

Τηλεδιάσκεψη για τις προοπτικές συνεργασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανάμεσα σε Ελλάδακαι Κίνα

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη συνεργασία σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της κινεζικής περιφέρειας Τσιγκντάο (Qingdao) έλαβε πρόσφατα χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία. Πρόκειται για μία δράση του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας, που ιδρύθηκε με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου  Γλώσσας και  Πολιτισμού του Πεκίνου (BeijingLanguageandCultureUniversity (BLCU)) και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, ο Διευθυντής του Κέντρου Σινολογίας και κάτοχος της Έδρας της UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος, η εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Έδρας UNESCO, Δρ. Έλενα Αβραμίδου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σπύρος Δουκάκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

Εκ μέρους της κινεζικής πλευράς, έκαναν παρέμβαση ο Καθηγητής του BLCU και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας, κ. XuBaofeng, η κα Zhang Chengxia, μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του γραφείου Εκπαίδευσης και Αθλητισμού της Νέας Περιφέρειας της Δυτικής Ακτής του Qingdao, κα Wang Ying, εκπαιδευτική σύμβουλος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και η κα Sun Jianhua, τ. Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας και Εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας.

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, ευχαρίστησε θερμά, τόσο την ομάδα της Έδρας UNESCO του ΙΠ για την καθοριστική συμβολή στην οργάνωση και την επιτυχία της μετάβασης στην Κίνα, όσο και τους παρόντες Κινέζους εταίρους, για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία, μίας επίσκεψης που, όπως είπε, επιτάχυνε τις συνέργειες του Παγκόσμιου με το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας: «Η ταχύτατη πρόοδος στη σχέση με τους Κινέζους εταίρους μας, είναι αποτέλεσμα τριών βασικών συνιστωσών, οι οποίες εμπέδωσαν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης: αποδοτικότητα, συνοχή και αλληλοκατανόηση».

Ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Σπύρος Δουκάκης, εξέφρασε την πεποίθηση του για  ετοιμότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος όσον αφορά τις συνέργειες με την Κίνα, ενώ  ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στο ρόλο της Διεύθυνσης, διαβεβαιώνοντας για την καταλληλόλητα του διαθέσιμου προσωπικού για υποστήριξη της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς φορείς της Κίνας.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Σινολογίας και κάτοχος της Έδρας της UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Καθηγητής, κ. Σταύρος Κάτσιος, στην εισήγησή του, τόνισε τη σπουδαιότητα της διαπολιτισμικής προσέγγισης, ήδη από τα πρώτα στάδια εκπαίδευσης των μαθητών, ώστε να καλλιεργηθούν δεξιότητες και νοοτροπίες που θα τους αναδείξουν σε υπεύθυνους πολίτες ενός κόσμου, που διασυνδέεται με ταχύ ρυθμό.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Έδρας της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δρ. Έλενα Αβραμίδου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της κατάρτισης διδασκόντων και μαθητών, μέσα από το πρίσμα της πολυπολιτσμικότητας και της εξοικείωσης με διαφορετικούς λαούς, νοοτροπίες και τρόπους ζωής, στοιχεία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αλληλοκατανόηση και την αρμονική συνύπαρξη.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, κα Ξανθή Χουλιάρα, η Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, κα Μαριάνθη Αλεξανδροπούλου, καθώς και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις των σχολείων τους όσον αφορά εκπαιδευτικές ανταλλαγές προσωπικού και μαθητών, ενώ από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν οι διευθυντές εννέα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων της Νέας Περιφέρειας της Δυτικής Ακτής του Quingdao, οι οποίοι παρουσίασαν τα ιδρύματά τους και τις προοπτικές συνεργασίας και ανταλλαγών με σχολεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η τηλεδιάσκεψη έληξε με τη συμφωνία για το επόμενο βήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει διμερείς συμφωνίες μεταξύ των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης και προώθησης των εκπαιδευτικών και διαπολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Νέας Περιφέρειας της Δυτικής Ακτής του Quingdao.

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!