Από αναγνώστη λάβαμε την παρακάτω επιστολή για το έργο της Λάμιας στα Δηλινάτα
Σύντομη ιστορική ανασκόπηση
Ο Αρχιεπίσκοπος Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, με έγγραφό του το έτος 1690, παρείχε την άδεια στον Ευγενή Γεώργιο Βέγα να ανοικοδομήσει το παλιό ερειπωμένο ερημοκλήσι στη τοποθεσία Κακούρι των Δηλινάτων και προϊόντος του χρόνου, να ιδρύσει Μοναστήρι με το προνόμιο να διορίζει ηγούμενο.
Ως Μοναστήρι αναφέρεται το 1727 και κοινοβιακό από το 1747.Το περίλαμπρο καθολικό του μοναστηριού, ο σημερινός ναός της Παναγίας της Λάμιας, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1905.Ανοικοδομήθηκε και είναι εξίσου λαμπρός ο ναός εσωτερικά και εξωτερικά στο ρυθμό της ξυλόστεγης Επτανησιακής βασιλικής.
Από το αρχικό μοναστήρι διασώζεται στα νότια του ναού το βενετσιάνικου ρυθμού πυργοειδές καμπαναριό με κλιμακοστάσιο και νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία στο επάνω τμήμα του. Η χρονολογία κατασκευής του σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο επάνω τμήμα της εισόδου της δυτικής πλευράς είναι το έτος 1810.
Εργασίες συντήρησης
Το μνημείο είναι κηρυγμένο με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ31/48865/1131 π.ε. (ΦΕΚ: 809/Β/1991-10-03).
Αυτό το διάστημα εκτελούνται εξωτερικά εργασίες συντήρησης. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται ο εξωτερικός χρωματισμούς των τοίχων αλλά και των εξωτερικών εμφανών λίθινων μελών του ναού. Καλόν είναι να μας ενημερώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας Ιθάκης αν διαφοροποιήθηκε ο νόμος και είναι εφικτό να χρωματίζονται τα εμφανή λίθινα μέλη.
Σε παρόμοια εργασία σε ναό των Φαρακλάτων επενέβη και δεν επέτρεψε τον χρωματισμό.