Με ενθουσιασμό και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία των αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου,

στην κατάμεστη αίθουσα του πανεπιστημιακού συγκροτήματος στο Αργοστόλι.

Η τελετή σηματοδότησε όχι μόνο την ολοκλήρωση ενός σημαντικού ακαδημαϊκού κύκλου για 79 νέους επιστήμονες (αγόρια και κορίτσια), αλλά και την αναγνώριση των επιτευγμάτων του τμήματος, που συνεχίζει να καταξιώνεται πανελλαδικά.

Υπόσχεση ζωής από τους αποφοίτους

Οι 79 φοιτητές και φοιτήτριες, ντυμένοι με τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια της ημέρας, έδωσαν τον καθιερωμένο «Όρκο», δεσμευόμενοι να υπηρετήσουν με συνέπεια και ήθος την επιστήμη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Η στιγμή ήταν φορτισμένη, με τους παρευρισκόμενους να τους καταχειροκροτούν, ενώ η αίθουσα αντηχούσε από φωνές χαράς και δυνατούς ήχους καραμούζας.

Ένας καθηγητής που κέρδισε την καρδιά των φοιτητών

Οι απόφοιτοι επεφύλαξαν μια εντυπωσιακά θερμή υποδοχή στον πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Νίκο Κοψαχείλη. Το χειροκρότημα και οι επευφημίες για τον αγαπητό καθηγητή δεν έλεγαν να σταματήσουν, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που έχει χτίσει με τους φοιτητές του.

Επιτεύγματα και πανελλαδική διάκριση

Την έναρξη της τελετής έκανε η Κοσμήτωρ της Σχολής Περιβάλλοντος, κα Κατερίνα Καμπάση, η οποία καλωσόρισε τους αποφοίτους, τις οικογένειες και τους επισήμους.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Κοψαχείλης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η αλήθεια είναι ότι πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν. Τα γνωρίζουμε, τα γνωρίζουν και οι φοιτητές μας…νομίζω όμως δεν έχει νόημα να αναλωθούμε σε αυτά σήμερα.

Άλλωστε όλοι μας έχουμε επιλέξει, με σκληρή δουλειά, να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά!

Ανεξαρτήτως δυσκολιών… μάθαμε να βρίσκουμε λύσεις. Μάθαμε εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουν προβλήματα και μειονεκτήματα, να βλέπουμε ευκαιρίες.

Χαρακτηριστικά λοιπόν, όντας μην έχοντας αχανή (και «απρόσωπα») αμφιθέατρα και υποδομές….εμείς είδαμε την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουμε, ένα ισχυρό φοιτητοκεντρικό μοντέλο…μια «οικογένεια».

Μια οικογένεια, αποφοίτων πλέον, που διατηρούμε την επαφή και την αλληλοϋποστήριξη.

Και η «οικογένεια» αυτή φέρνει αποτελέσματα.

Η «οικογένεια» των αποφοίτων βοήθησε στα πρώτα έτη εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (που αρχικά μειώθηκαν οι φοιτητές που δήλωναν το Τμήμα), να αναδειχθεί το έργο που γίνεται στο Τμήμα, να αναδειχθούν οι ουσιαστικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσανε κατά τη φοίτησή τους…και συνακόλουθα πέτυχαν να το «διαφημίσουν» μέσα από τις δουλειές που βρήκαν στην πορεία. Και κάθε χρόνο βλέπαμε περισσότερους εισακτέους. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, με έπαιρναν γονείς τηλέφωνο να ρωτήσουν περισσότερα πράγματα για το Τμήμα, επειδή κάποιος γνωστός τους, που είχε αποφοιτήσει από εδώ, τους είχε αναφέρει τα καλύτερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να «γεμίσει» το Τμήμα…και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί η εισαγωγή στο Τμήμα γίνεται από το δύσκολο και πολύ ανταγωνιστικό πεδίο των θετικών επιστημών.

Η «οικογένεια» αυτή όμως κατάφερε και κάτι ακόμα πιο σπουδαίο. Πριν 5 λεπτά συνομίλησα με τη γενική διευθύντρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, σχετικά με την Αξιολόγηση-Πιστοποίηση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Την άνοιξη, περάσαμε από διαδικασία αξιολόγησης του Τμήματος, από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Το αποτέλεσμα αυτής, που θα μας ανακοινωθεί ως «Χριστουγεννιάτικο δώρο», είναι πως το Τμήμα έλαβε τη 2η μεγαλύτερη βαθμολογία αξιολόγησης σε εθνικό επίπεδο, συγκρινόμενο με όλα τα Τμήματα που υπηρετούν την Αγροδιατροφή…τη 2η μεγαλύτερη βαθμολογία δηλαδή μεταξύ όλων των Τμημάτων Γεωπονίας, των Τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων, των Τμημάτων Διατροφής

Και αυτή η επιτυχία, φυσικά οφείλεται στην «οικογένεια» αυτή…και σας ευχαριστώ όλους για αυτό.

Επιθυμώ να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους σημερινούς αποφοίτους.

Λένε ότι κάποιος ξέρει πού πηγαίνει, όταν θυμάται από πού έρχεται …από πού έχει περάσει.

Ανοίγοντας λοιπόν ή έχοντας ήδη ανοίξει τα πανιά σας για νέες, μελλοντικές προκλήσεις, αναλογιστείτε την εμπειρία των σπουδών σας.

Μαζί με αυτή την εμπειρία, αναλογιστείτε και τους ανθρώπους που σας στήριξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας: τους δικούς σας ανθρώπους, τους καθηγητές, τους φίλους, τους συγγενείς σας και τους γονείς σας… και μοιραστείτε μαζί τους τη χαρά της απόκτησης αυτού του πτυχίου !

Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στην μελλοντική σας σταδιοδρομία….και νομίζω γνωρίζετε πως σε ότι χρειαστείτε είμαστε δίπλα σας.

Η απονομή πτυχίων: Μια στιγμή γεμάτη χαρά και συγκίνηση

Η κα Καμπάση και ο κ. Κοψαχείλης απένειμαν τα πτυχία στους αποφοίτους μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, με επευφημίες και ενθουσιώδη συνθήματα από τους νέους επιστήμονες.

Στιγμές γέλιου χάρισαν τα χιουμοριστικά σχόλια, με πολλούς απόφοιτους να αναφωνούν το γνωστό «Μάνα, το πήρα!». Το σκηνικό συμπλήρωναν οι γονείς, οι φίλοι και οι συγγενείς των αποφοίτων, που δεν σταματούσαν να απαθανατίζουν την ξεχωριστή αυτή μέρα.

Παρουσία επισήμων και ζωντανή ατμόσφαιρα

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, κ. Νικόλας Βαλλιανάτος.

Η λήξη της τελετής ήταν απολαυστική

Μετά την απονομή, η χαρά μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, όπου ανθοδέσμες, σερπαντίνες, πλακάτ με χιουμοριστικά μηνύματα και καραμούζες δημιουργούσαν ένα πανηγυρικό κλίμα υποδοχής των νέων επιστημόνων στην αγκαλιά των αγαπημένων τους.

Ένα αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία

Οι νέοι αυτοί επιστήμονες αγόρια και κορίτσια, δεν ήταν απλώς περαστικοί από την Κεφαλονιά. Έζησαν για τέσσερα χρόνια στο νησί, συνέβαλαν στην τοπική οικονομία νοικιάζοντας σπίτια, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, και δίνοντας ζωή στην κοινωνία, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η παρουσία τους αποτέλεσε έναν καταλύτη για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η αποχώρησή τους αφήνει μια γλυκιά νοσταλγία στους ντόπιους.

 Μια θερμή ευχή για το μέλλον

Με ευγνωμοσύνη για όλα όσα πρόσφεραν στη μικρή κοινωνία της Κεφαλονιάς, τους αποχαιρετούμε με την ευχή να έχουν υγεία και μια λαμπρή επαγγελματική πορεία. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησαν εδώ αποτελούν εφόδια για να διαπρέψουν στον τομέα τους και να τιμήσουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Τους περιμένουμε πλέον είτε να εργαστούν σε κάποια τοπική επιχείρηση είτε να επισκεφθούν το νησί μας για διακοπές ή ακόμη και για τα γαμήλια ταξίδια τους. Η πόρτα της Κεφαλονιάς θα είναι πάντα ανοιχτή για αυτούς σαν δεύτερη πατρίδα τους.

Ελένη Δ. Χιόνη

√ Περισσότερες από 100 φωτογραφίες μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε από τη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/kefaloniapress.gr/photos

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!